Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουν-2022 20:30

  Κ. Μητσοτάκης: Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας κλείνει και επίσημα με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:07

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όταν θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, όρισε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, που προανήγγειλε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στάθηκε στην επερχόμενη παρέμβαση στα καύσιμα, με τις ανακοινώσεις να έρχονται την επόμενη εβδομάδα. "Δαπανήθηκαν και στην πανδημία πολλοί πόροι για να προστατευθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας... Επιλέξαμε τώρα να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Όπως, για παράδειγμα στο κόστος της ενέργειας... Ο στόχος, μέσα από την παρέμβαση στις αρχές Ιουλίου, είναι να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα στο κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις... Οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες. Στα καύσιμα, όπου αναμένονται ανακοινώσεις, στη βενζίνη η παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου. Θα κινηθούμε πιο ενισχυμένα ως προς τη λογική που είχαμε. Που είναι πιο στοχευμένη και δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών...", σημείωσε και τοποθέτησε και πάλι τις εκλογές την άνοιξη του 2023.

  "Προχωρήσαμε και σε μία πολύ γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να κατανέμεται δίκαια. Και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν αυτήν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, που είναι δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος διαβίωσης...", ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Φροντίστε τους εργαζόμενους, δώστε παραπάνω ευκαιρίες σε γυναίκες, αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα, κάντε πράξη την πραγματική αξιοκρατία. Κάντε τους εργαζόμενους συμμέτοχους", ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στις επιχειρήσεις.  

  Παράλληλα, στις τοποθετήσεις του στον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  - Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι ο πιο σημαντικός δείκτης αναπτυξιακής πολιτικής. Για αυτό δίνουμε και έμφαση. 

  - Η πανδημία ήταν τομή στο χρόνο. Ο πόλεμος είναι ένα φαινόμενο που φαινόταν αδιανόητο πριν ένα χρόνο. Είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού που δεν έχουμε ζήσει εδώ και 40 χρόνια. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τη χώρα και για την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα στο κομμάτι των δημόσιων οικονομικών και του χρέους βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις χώρες του Νότου. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το... ρίσκο Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

  - Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η χαρτογράφηση των προκλήσεων. Και η ανάγκη ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο δωδεκαετής κύκλος αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας κλείνει και επίσημα με την έξοδο από την εποπτεία και την επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικά άλματα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους. Καθώς εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας η συζήτηση για το πού θέλει η Ελλάδα να βρίσκεται είναι μία συζήτηση που καλώς γίνεται. 

  - Η Δικαιοσύνη θα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις βασικές προτεραιότητες, όταν θα παρουσιάσω στους πολίτες το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία. 

  - Αυτή τη στιγμή έχουμε ασυμμετρία στην αγορά εργασίας. Και για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό πρέπει να παρέμβουμε σε πολλά σημεία. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι μία επανάσταση και κακώς η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από τη διοίκηση των Πανεπιστημίων. Ας δούμε τη μαθητεία. Πρέπει να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους φοιτητές και θα χρειαστούμε από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

  - Στέκομαι στον όρο της αξιοπρέπειας της εργασίας. Είναι απαραίτητος όρος όχι μόνο για την εργασιακή ειρήνη, αλλά για να μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως το προσωπικό τους.   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Δ. Παπαλεξόπουλος: Είμαστε αντιμέτωποι με οξεία κρίση, σε περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ