Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Ιουν-2022 11:05

  Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

  Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την Αθήνα να προσθέτει συνεχώς νέα μέτρα στο μαραθώνιο της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μία ακόμα ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ηγέτες της περιοχής μας για τους νέους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος. Παράλληλα, η παρουσία των ηγετών στη χώρα μας ήρθε για να επιβεβαιώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αθήνας στην Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη, τη στιγμή που η κυβέρνηση στρέφει τη στρατηγική της στην περαιτέρω ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού, ενεργειακού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας. 

  Με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά, ισχυρή στήριξη στις θέσεις της χώρας μας αποτέλεσε η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη. Στο δείπνο των ηγετών, που ακολούθησε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες συνάντησή του με τον κ. Σολτς, μετά το τετ α τετ στις Βρυξέλλες, που έφερε το ηχηρό μήνυμα του Βερολίνου προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα…Έτσι κι αλλιώς, μετά τη λήξη της Συνόδου η ελληνική πρωτεύουσα στρέφει την προσοχή της στα επόμενα ορόσημα του Ιουνίου. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο των "27" ηγετών και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που θα αποτελέσουν μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα μας να στιγματίσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

  Σε αυτή καθαυτή τη Σύνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρωθυπουργός επέλεξε, με τις τοποθετήσεις του, να εκπέμψει σήμα για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

  "Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγνωρίζοντας, ασφαλώς, ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι, άλλωστε, η ένταξή τους θα είναι ουσιαστική. Χρειάζεται ωστόσο και κάτι παραπάνω. Χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών-μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και σε άρθρο το οποίο δημοσίευσα σήμερα στον ιστότοπο "Politico" προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. 

  Η αποτίμηση της Αθήνας

  Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η Σύνοδος ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

  Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη Διαδικασία εκπροσωπήθηκαν στη Σύνοδο σε κορυφαίο επίπεδο, αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη διάσκεψη έλαβε μέρος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ενδιαφέρον της ηγεσίας της Ε.Ε. για τις εργασίες στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο δείπνο παρακάθησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς -αμφότεροι έπειτα από προσκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Παράλληλα, η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου αντικατοπτρίζει κοινές προτεραιότητες των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνάδουν με επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

  Κεντρικό ζήτημα ήταν η αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει το φιλόδοξο πλην εφικτό χρονοδιάγραμμα για ένταξη όλων των χωρών έως το 2033.

  Η Σύνοδος στη Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα, άλλωστε, δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από μία ενταξιακή διαδικασία που έχει διαρκέσει πολλά χρόνια, γεννώντας αμφιβολίες στα μάτια των πολιτών αυτών των χωρών για την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όραμα για ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

  Η διακήρυξη περιέχει επίσης σαφείς αναφορές στη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, σε μία συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από τη ριζική επανεξέταση των πηγών και των οδεύσεων για την ικανοποίηση των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

  "Σημειώνουμε ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, τα αποθέματα και οι βιώσιμες οδεύσεις μεταφοράς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από κοινού με το LNG από διάφορους διεθνείς παρόχους", αναφέρεται στο κείμενο, τη στιγμή που η Ελλάδα κι άλλες βαλκανικές χώρες επενδύουν στην ανάπτυξη υποδομών για την υποδοχή, αποθήκευση και μεταφορά φορτίων αερίου.

  Κοινός στόχος είναι, επίσης, η προστασία των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων, από τις συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου ελήφθησαν ομόφωνα, στην βάση του των αξιών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης, ενώ όλα τα μέρη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις "ευρωπαϊκές αξίες που υποστηρίζουν την υπεροχή του διεθνούς δικαίου, της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και των σχέσεων καλής γειτονίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ