Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 19:14

  Αλ. Τσίπρας σε συνέδριο ΕΣΕΕ: Θέλουμε να υπάρχουν ΜμΕ ή τις θεωρούμε ζόμπι;

  Αλ. Τσίπρας σε συνέδριο ΕΣΕΕ: Θέλουμε να υπάρχουν ΜμΕ ή τις θεωρούμε ζόμπι;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Θέλουμε να υπάρχουν ΜμΕ ή τις θεωρούμε ζόμπι;" διερωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ, εγκαλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για έλλειμμα στήριξής τους από πολιτική επιλογή να υπάρχουν μόνον μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος πρόκρινε ως αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των ΜμΕ την  διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους, ανακατανομή πόρων ταμείου ανάκαμψης,  μικροπιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις , θεσμικές αλλαγές για την ένταξή τους στην ψηφιακή μετάβαση και στήριξη απέναντι  στην ασύμμετρη κρίση ενέργειας. 

  Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του επιβάρυνε τη μεσαία τάξη αμφισβητώντας όμως ότι στηριξε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά τα 40 δις που δαπάνησε: 

  "Πράγματι επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη αλλα εμείς είχαμε εθνικο στόχο. η χωρα ειχε αρση κυριαρχίας. θα αναγκαστεις να πάρεις αποφάσεις που δεν θες. μολις βγηκαμε απ το μνημόνιο προχωρήσαμε σε μια σειρα απο ελαφρύνσεις. Αλλά αυτή η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ήρθε για να στηρίξει τη μεσαία τάξη, για την αγορά τι έκανε; Λειτουργεί ακόμη χειρότερα η εικόνα της  αγοράς ενώ υποτίθεται ότι έδωσε 40 δις", είπε σχετικώς.

  Ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτησή του στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ με τη δημοσιογράφο Μ. Νικόλτσιου, ανέφερε μεταξύ αλλων: 

  *Θέλουμε να υπάρχει ΜμΕ ή τη θεωρούμε ζόμπι; Εμείς φτιάξαμε μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ΜμΕ. Η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα. 

  *Η πανδημία έχει αλλάξει και τις συνήθειες των ανθρώπων. Ποιες ειναι οι δυνατότητες να μπει μια μικρή επιχείρηση στην ψηφιακή μετάβαση. Πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αναγκαιο να υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις.

  *Το δίλημμα δεν ειναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα. το πραγματικό δίλημμα είναι πώς θα αντεπεξέλθουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ακρίβεια. Επειδή δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει σε αυτό ο δίλημμα δημιουργεί τεχνητές εντάσεις. 
  Είμαι ανήσυχος για την τεχνητή κοινωνική ένταση που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση αλλά πρέπει να είναι προσεκτική. να είναι πολύ προσεκτικές οι πολιτικές δυνάμεις, υπάρχουν πολλά θέματα για πολιτική αντιπαράθεση ας αποφύγουμε αυτά που πυροδοτούν επικίνδυνες  κοινωνικές εντάσεις. 

  *Η αγορά πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και νόμους. Και πρέπει να υπάρχει στήριξη στην κοινωνία και όχι στήριξη στην ασυδοσία της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς.

  *Για να παραμείνει το μαγαζί της γειτονιάς ζωντανό,  χρειάζεται στήριξη μεν αλλά πρέπει και το ίδιο να κάνει βήματα. Εαν παραμείνει μονο στο εάν θα έχει στήριξη, δεν θα τα καταφέρει. 

  *Απαιτείται διαγραφή μερους πανδημικού χρέους , ανακατανομή πόρων ταμείου ανάκαμψης και να δοθούν μικροπιστώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εάν συνεχιστεί δε αυτή η κρίση στην Ενέργεια, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει οχι μόνο το μικρο μαγαζί αλλά ούτε το μεγάλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ