Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 13:18

  Κ. Μητσοτάκης για Ερντογάν: Κάνει λάθος εάν νομίζει πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας

  Κ. Μητσοτάκης για Ερντογάν: Κάνει λάθος εάν νομίζει πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις δικές του σαφείς απαντήσεις απέναντι στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε στο Νταβός με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

  "Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους μετανάστες και εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο, πάλι είχε πει ότι δε θα μου μιλήσει. Ίσως να αλλάξει γνώμη ξανά. Αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε και πάντα πρέπει να κρατάμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά...Εμείς δεν είμαστε αυτοί που δε θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο κ. Ερντογάν νομίζει πως δε θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δε θα ενημερώσω το διεθνές ακροατήριο ότι η Άγκυρα συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, υπενθύμισε το προ δύο μηνών τετ α τετ των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. 

  "Νόμιζα ότι ήταν μία καλή συνάντηση, αλλά έναν μήνα μετά είδαμε ένα πρωτοφανή αριθμό υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά... Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απολύτως απαράδεκτη", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θα θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα σε κάθε ευκαιρία, ελπίζοντας ότι η γειτονική χώρα θα αλλάξει τη συμπεριφορά της. 

  "Πολλοί από τους συναδέλφους μας, στην Σουηδία και στη Φινλανδία, καταλαβαίνουν τώρα πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας...Η Ελλάδα υποστηρίζει χωρίς όρους την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...Θα είναι λάθος εάν η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις, για να αποκτήσει οφέλη για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Αυτή είναι μία εποχή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

  Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να δυναμώσει με την προσθήκη δύο χωρών και ειλικρινά το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε μέσα στη Συμμαχία είναι άλλη μία πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μία περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Εμείς δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούμε ένταση", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός και στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων έχουν ως εξής: 

  -Børge Brende: Και για να επιστρέψουμε στην περιφερειακή πολιτική και την παγκόσμια πολιτική, πήγατε στην Ουάσιγκτον και συναντηθήκατε επίσης με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Αλλά μόλις διάβασα στις ειδήσεις ότι ο γείτονάς σας, ο Πρόεδρος Erdogan, δεν θέλει να σηκώνει το τηλέφωνο όταν του τηλεφωνείτε.

  -Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάμαι τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, εμείς είπαμε "όχι", υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη. 

  Στο τέλος της ημέρας, είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος. Γιατί τι είδαμε, δυστυχώς, τους τελευταίους δύο μήνες; Πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. 

  -Børge Brende: Υπήρχαν όμως σοβαρές συνέπειες όταν οι Ρώσοι πέταξαν πάνω από την Τουρκία, έτσι δεν είναι;

  -Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των υπερπτήσεων εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Πολλοί συνάδελφοί μας στη Σουηδία και τη Φινλανδία αντιλαμβάνονται πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά.

  Και μιλώντας για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υποστηρίξαμε ξεκάθαρα από την αρχή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και πιστεύω ότι είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για  να αποκομίσει κάποιου είδους όφελος για το δικό της εθνικό συμφέρον.

  Είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχυθεί με την ένταξη δύο επιπλέον χωρών. Και ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς, εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ