Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 09:00

  Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το νέο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας

  5359189
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα την τακτική της Άγκυρας να ακολουθήσει την οδό της εμπρηστικής ρητορικής και των προκλήσεων, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή, σε μία…αποτύπωση σκηνικού άνοιξης και καλοκαιριού 2020. Τα αποτελέσματα που έχει παράξει η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε γεωπολιτικό, εθνικό, ενεργειακό και αμυντικό περιβάλλον έχουν δημιουργήσει διάχυτο εκνευρισμό όχι μόνο στον κ. Ερντογάν, αλλά και σε κορυφαίους αξιωματούχους της γείτονος. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης εκ μέρους της γείτονος, επισημαίνοντας, παράλληλα, σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το…μονοπάτι της όξυνσης που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

  "Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, όπως το κάνει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, όσο και αν ενοχλείται από αυτό ο κ. Ερντογάν. Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση.

  Η κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και δεν θα μπει σε  αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, τη στιγμή που η οπτική και οι συζητήσεις εστιάζουν στο κατά πόσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα επιλέξει να…ιονίσει περαιτέρω αρνητικά το κλίμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στήνοντας σκηνικά έντασης μέσα στους θερινούς μήνες.

  Η Αθήνα εξετάζει άπαντα τα σενάρια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έσπευσε χθες να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δε θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν της άλλης πλευράς. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην Τουρκία, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών. Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να  μας επιβάλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα", είναι το σήμα που εκπέμπει η ελληνική πρωτεύουσα, το οποίο συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας, αντικειμενικά, ενισχύει την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.

  Δηλαδή, ότι το casus belli δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή από τη γείτονα. "Εάν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μία διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί. Παρά τις διαφορές μας, η επιλογή μας είναι να συνομιλούμε. Δε μπορείς, όμως, να συνομιλείς όταν, την ίδια στιγμή γίνεται υπέρπτηση πάνω από ένα νησί", είναι το σχόλιο εκ μέρους της κυβέρνησης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ