Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαϊ-2022 17:39

  Google: Εκτιμά ότι έγινε χρήση του λογισμικού Predator από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες - Τι δηλώνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

  110102191
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε εκτίμηση ότι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες έκαναν χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator προχώρησε η Google σε blog της που αφορά την ασφάλεια στον περιηγητή Chrome αλλά και το λογισμικό Android.

  Ειδικότερα η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει πως ''εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα κενά ασφαλείας (στον Chrome και το λογισμικό Android),  δημιουργήθηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox (εταιρεία που παρήγαγε το εν λόγω λογισμικό) και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς που τα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον σε τρεις εκστρατείες. Σε ευρήματα που είναι σύμφωνα με αυτά του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία''.

  Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση - Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

  Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ''Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας''.

  Αναλυτικά η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: ''Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "predator" με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη.

  Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

  Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;

  Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις''.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση ότι ελληνικές υπηρεσίες έκαναν χρήση οποιουδήποτε τέτοιου λογισμικού, προσθέτοντας πως η ανακοίνωση της Google αποτελεί εκτίμηση.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: "Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

  Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

  Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ