Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 08:56

  Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Πιπίνης

  Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Πιπίνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και ζητήματα τουριστικής και εμπορικής συνεργασίας συζήτησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης στις συναντήσεις που είχε με υπουργούς των κυβερνήσεων της Βολιβίας και του Περού, κατά την επίσκεψη του στις δυο χώρες των Άνδεων.

  "Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια στην Ευρώπη. Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος", τόνισε με έμφαση ο κ. Πιπίνης κατά την συνάντηση του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Περού κ. Luis Enrique Basagoitia και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε και εξακολουθεί να είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή". Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Περού αναγνώρισε πως "η Ελλάδα διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο για την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια". Σημειώνεται πως η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

  Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στη συνάντηση που είχε στη Βολιβία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Freddy Mamani Machaca, στον οποίον μάλιστα παρουσίασε και το θέμα της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (περίοδος 2025-2026).

  Υπενθυμίζεται πως στις δυο χώρες των Άνδεων εκλέχθηκαν πρόσφατα αριστερές κυβερνήσεις. Η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Ιάσονα Πιπίνη σε Βολιβία και Περού, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης που επιδιώκει η Ελλάδα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. "Στόχος της προσέγγισης με τις λατινοαμερικάνικες χώρες είναι η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει πολύτιμους συμμάχους, αλλά και δυναμικές οργανώσεις ομογενών", τόνισε ο κ. Ιάσων Πιπίνης. Πρόσφατα μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας έχει δηλώσει πως η αναβάθμιση των σχέσεων μας με τη Λατινική Αμερική αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας.

  Στο Περού ο κ. Πιπίνης είχε συνάντηση επίσης με την Υπουργό Τουρισμού κ. Isabel Alvarez Novoa, με την οποία συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα ο κ. Πιπίνης έδωσε ως δώρο στην Περουβιανή Υπουργό το βιβλίο με τίτλο "Η ελιά στη Λέσβο" (The olive on Lesvos).

  Επισημαίνεται πως πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο του ανοίγματος του τουρισμού στη Λατινική Αμερική, που προωθεί ο κ. Πιπίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί Γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη, με στοχευση τη λατινοαμερικάνικη αγορά. Επίσης ήδη από πέρυσι έχει ενισχυθεί η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με 6 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με συμφωνία μεταξύ του ΕΟΤ και της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας "Air Europa".

  Συνάντηση είχε ο κ. Πιπίνης και με τον Υπουργό Πολιτισμού του Περού κ. Alejandro Salas Zegarra, με τον οποίον συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας. Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα, Βολιβία και Περού είναι μέλη του "Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών".

  Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ιάσων Πιπίνης συναντήθηκε και με τις ελληνικές κοινότητες στο Περού και στη Βολιβία, όπου κατέγραψε τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ μετέφερε τους χαιρετισμούς και το ειδικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την περιοχή. Στις δυο χώρες των Άνδεων διαβιούν χιλιάδες Έλληνες, κυρίως τρίτης και τέταρτης γενιάς. Στο Περού οι περισσότεροι ομογενείς ζουν στην πρωτεύουσα Λίμα, ενώ στη Βολιβία συγκεντρώνονται κυρίως στη Σάντα Κρους και στη Λα Πας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ