Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαϊ-2022 08:04

  Οι προσδοκίες από τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη - Μπάιντεν

  μητσοτάκης-μπάιντεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή. Η συγκεκριμένη Συμφωνία διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνετού Ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται".

  Συμπυκνώνοντας σε 68 λέξεις το νόημα της νέας αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που επιδρά ταυτόχρονα στην άμυνα, τη διπλωματία, την οικονομία και την ενέργεια, ο πρωθυπουργός, με κυρωμένο το πλαίσιο από τη Βουλή των Ελλήνων, οδεύει προς τη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στην Ουάσινγκτον και σε δύο εικοσιτετράωρα από σήμερα ο κ. Μητσοτάκης (στη δεύτερη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα) μεταφέρει το μήνυμα του αναβαθμισμένου ρόλου της Αθήνας σε περιφερειακό επίπεδο. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα τριήμερο ντεμαράζ επαφών και συζητήσεων, με... πρωταγωνιστές το "ραντεβού" στον Λευκό Οίκο και την πρωθυπουργική ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που πραγματοποιείται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας και δομικών αλλαγών, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, έτσι κι αλλιώς, θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων που θα έχουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την όλη ατζέντα, πάντως, να κινείται (όπως είναι αναμενόμενο) σε ένα απόλυτα ευρύ πλαίσιο, που θα έρθει, σύμφωνα με παρατηρητές, να επιβεβαιώσει αυτό που Έλληνες και Αμερικανοί επισημαίνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με την Ελλάδα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, αλλά και έναν ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ, που πορεύεται εμφατικά στη διαδρομή της, έχοντας στην πρώτη γραμμή την έννοια του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας.

  Το πεδίο

  Τις τελευταίες ώρες οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον μπαίνουν στην τελική τους ευθεία. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυκνές, καθώς ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την αρτιότητα της παρουσίας του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και της πολυμελούς αποστολής της οποίας θα ηγείται.

  Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, σχεδόν τρεις μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες. Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση, αλλά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε μια σειρά από κρίσιμα κομμάτια στη διεθνή σκακιέρα. Όπως, για παράδειγμα, το ενεργειακό. Η κυβέρνηση αυξάνει το... τέμπο των κινήσεών της που έχουν ως στόχο να την καταστήσουν ισχυρό δίαυλο μεταφοράς (τελευταίο παράδειγμα ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη), ενώ στην πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντ στη χώρα μας εκφράστηκε η πρόθεση της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στοιχείο που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που... νέα πνοή δίνεται σε σχήματα, όπως το "τρία συν ένα" (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες), για την ενέργεια.

  Οι εξελίξεις στην περιοχή

  Πέραν των γεωπολιτικών και ενεργειακών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στον Τζο Μπάιντεν και τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο των τελευταίων παραβατικών κινήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο. Παράλληλα, η περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων, οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, η οικονομία, η κλιματική κρίση, η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις, θα αποτελέσουν κομμάτι της ατζέντας, σε μια περίοδο κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχει οριοθετήσει τα δύο επόμενα μεγάλα ορόσημα. Την έξοδο, μέσα στο καλοκαίρι, από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. "Σημαντικότατες αμερικανικές εταιρείες ήρθαν και επένδυσαν στην Ελλάδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Το έκαναν γιατί εμπιστεύονται όχι την κυβέρνηση, εμπιστεύονται συνολικά τη χώρα. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και αυτή την προσπάθεια της συνεχούς αναβάθμισης της χώρας θα την τηρήσω", έσπευσε να σημειώσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

  Το Κυπριακό, οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αλλά και τα Βαρώσια, αναμένεται να βρίσκονται στον... κατάλογο των θεμάτων που θα τεθούν από τον κ. Μητσοτάκη στο τετ-α-τετ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο. "Στην Ουάσινγκτον θα μιλήσω όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

  Το ορόσημο

  Ένα στοιχείο που δεν διαφεύγει την προσοχή και σχετίζεται με την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  "Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας", ανέφερε στην επιστολή της η κυρία Πελόζι.

  Η συγκεκριμένη κίνηση είναι άκρως συμβολική από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η πρωθυπουργική ομιλία θα αποτελέσει το σκηνικό για την ταύτιση των δύο πρωτευουσών σε κοινές αξίες και αντιλήψεις για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνία. Σε χρόνο παράλληλο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη συμμαχική της προσήλωση. Επίσης, δεν πρέπει κανείς να αμελεί ότι το Κογκρέσο, ως σώμα, μπορεί να... ανάψει πράσινο ή κόκκινο φως στην προσπάθεια της Τουρκίας για ενίσχυση με F-16. Γεγονός που δίνει επιπλέον βαρύτητα στις αναφορές που θα περιέχονται στην ομιλία του πρωθυπουργού.

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ