Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαϊ-2022 09:10

  Πώς η κυβέρνηση συμπληρώνει το παζλ μετατροπής της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου

  Μητσοτακης Αμπου Νταμπι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κομμάτι-κομμάτι συνθέτει η Αθήνα το παζλ της ενίσχυσης των συμμαχιών της στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το σχέδιο μετατροπής της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε μία εποχή γεωπολιτικής και ενεργειακής ρευστότητας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της νέας πραγματικότητας που αυτή δημιουργεί σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε (για τρίτη φορά από το 2020) το Άμπου Ντάμπι, με τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με το διάδοχο του θρόνου να δίνουν περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσα και από τις υπογραφές που…έπεσαν σε σημαντικές συμφωνίες και σε κρίσιμους τομείς. Όπως, οι επενδύσεις, η οικονομία, η τεχνική συνεργασία, η ενέργεια, η υγεία, η βιομηχανία και οι προηγμένες τεχνολογίες.

  Το…χαλί των επιδιώξεων της Αθήνας στον ενεργειακό τομέα στρώθηκε στις δηλώσεις του κ." Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το μέλλον της ενέργειας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", σημείωσε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του. "Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας", πρόσθεσε.

  Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. "Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, η ελκυστικότητα που έχουμε ως παγκόσμιος επενδυτικός προορισμός", σημειώνουν, με τις συζητήσεις να εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, σε επενδύσεις στο πλαίσιο των έργων του "Re-power eu" για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, υπάρχει μία λίστα έργων αξίας πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, που αναζητούν συγχρηματοδότηση κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και ενδεχόμενη επένδυση στην εξόρυξη φυσικού αερίου, εφόσον εντοπιστεί.

  Οι συμφωνίες

  Ο πρωθυπουργός και ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ειδικότερα:

  - Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα συμφώνησαν να θεσπίσουν επενδυτική πρωτοβουλία τεσσάρων δισεκατομμυρίων για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

  - Η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα 400 εκατομμυρίων που συνεστήθη το 2018.

  - Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και η Motor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης της "Dioriga Gas", καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον  τερματικό σταθμό της "Dioriga Gas".

  - Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν από την Abu Dhabi Future Energy Company. Οι συμφωνίες περιέχουν ένα μνημόνιο κατανόησης με την Ελλάδα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά, Ένα μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση κοινοπραξίας με τον τοπικό εταίρο "Kyoto Α.Ε." για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Και ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ