Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Μαϊ-2022 19:37

  Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με συμμετοχή Μπλίνκεν για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας

  Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με συμμετοχή Μπλίνκεν για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) είναι απολύτως απαραίτητη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν.

  Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός εδώ και λίγες ημέρες.

  Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή και την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω του αγωγού EastMed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Αυτά τα δύο έργα ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

  Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία και συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, για μια νέα συνάντηση, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με φυσική παρουσία, πριν από το τέλος του έτους.

  Σκοπός αυτής της συνάντησης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, "θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και από τη σημερινή συνάντηση, τη διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας".

  Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ευχηθεί περαστικά στον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

  Κοινή δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Αν. Μεσόγειο

  Με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1.

  Υπογραμμίζεται, επίσης, πως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

  Επίσης, σημειώνεται πως οι υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.

  Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στην πόλη Ελάντ.

  Καταληκτικά στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ