Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Απρ-2022 10:37

  Εποικοδομητική η επίσκεψη του Κ. Φραγκογιάννη στο Αργυρόκαστρο

  Εποικοδομητική η επίσκεψη του Κ. Φραγκογιάννη στο Αργυρόκαστρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μία εγκάρδια όσο και εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro, ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 28 Απριλίου, η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στο Αργυρόκαστρο και την ευρύτερη περιοχή, στις 27 και 28 Απριλίου.

  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων εμπορικής έκθεσης που συνδιοργάνωσαν, για πρώτη φορά, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων στο πλαίσιο της διδυμοποίησής τους. Το "παρών" στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εξωτερικών, Artemis Malo καθώς και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που επισφραγίζει το θετικό κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς και την κοινή βούληση των δύο πλευρών -τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικού κόσμου- να ενισχύσουν και να διευρύνουν την οικονομική συνεργασία σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και μεταφορών.

  "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ για τα εγκαίνια αυτής της σημαντικής για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας, πρώτη αλβανοελληνική εμπορική έκθεση και ευελπιστώ η πρωτοβουλία αυτή να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό", δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης. Από την πλευρά της, η κ. Kumbaro υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

  Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Αργυρόκαστρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση εργασίας, στο Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου, με 11 ομογενείς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις 4 εξ' αυτών των επιχειρήσεων, από τον χώρο των τροφίμων και ποτών. Ο κ. Φραγκογιάννης συζήτησε με τους επιχειρηματίες ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να στηρίξει με κάθε τρόπο τη δραστηριότητά τους και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Σχολίασε, δε, ότι και μόνο η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων -και μάλιστα κερδοφόρων- σε μία περιοχή με πληθυσμό περίπου 23.000 κατοίκων, όπως το Αργυρόκαστρο, είναι αξιοσημείωτη αλλά και ενδεικτική τόσο του ενδιαφέροντος των ομογενών επιχειρηματιών για τον τόπο καταγωγής τους όσο και του σημαντικού ρόλου τους συνολικά στην οικονομία της Αλβανίας.

  Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο κ. Φραγκογιάννης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου, κατά κύριο λόγο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φυσική ομορφιά της περιοχής και κατέγραψε τις ανησυχίες και την έντονη απογοήτευση των συνομιλητών του για την κακή κατάσταση των υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές σε Ελλάδα και Αλβανία, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων ότι ήδη έχει εξασφαλίσει δωρεές ποσοτήτων δομικών υλικών -τσιμέντου και σιδήρου- καθώς και ένα κονδύλι ύψους 150.000 ευρώ από τα προγράμματα Αναπτυξιακής Βοήθειας του υπουργείου Εξωτερικών για έργα υποδομών στην περιοχή.

  Επίσης, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο της πόλης, καθώς και με εκπρόσωπο του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι σχετικές συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, τουριστικής αλλά και γενικότερα οικονομικής, με τους Αλβανούς αξιωματούχους να εξαίρουν τον ρόλο της ελληνικής εθνικής μειονότητας, χαρακτηρίζοντάς την "οργανικό μέρος" της Αλβανίας και "γέφυρα φιλίας" μεταξύ των δύο χωρών.

  Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Αργυρόκαστρο, όλοι οι συνομιλητές του εξήραν την ενεργό και ουσιαστική παρουσία των επιτόπιων διπλωματικών Αρχών, της πρεσβείας Τιράνων υπό την πρέσβη, Σοφία Φιλιππίδου και του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου υπό τον γενικό πρόξενο, Δημήτρη Σαχαρίδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ