Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Απρ-2022 09:07

  Σε εξέλιξη η επεξεργασία του εθνικού σχεδίου στήριξης - Νέα μηνύματα Κ. Μητσοτάκη

  Σε εξέλιξη η επεξεργασία του εθνικού σχεδίου στήριξης - Νέα μηνύματα Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τα απανωτά κύματα των ανατιμήσεων και των αυξήσεων να δημιουργούν συνθήκες "καταιγίδας" για τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μπροστά σε μία κρίση που…χτυπάει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία, οι κινήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην καθημερινότητα των πολιτών αποτελούν πεδίο καθημερινών ασκήσεων και εσωτερικών συσκέψεων σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο.

  Τα "μαξιλάρια ασφάλειας" για να υπάρχει μία συνέχεια στα επίπεδα της στήριξης βρίσκονται στο…κυβερνητικό μικροσκόπιο, τα μηνύματα της "θωράκισης" είναι απανωτά, όπως φάνηκε τόσο στη διάρκεια των προσυνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και πλέον αυτό που αναμένει η Αθήνα είναι τα σήματα των Βρυξελλών όσον αφορά στις "κοινές απαντήσεις σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", τα οποία, εφόσον δεν έρθουν, θα…τρέξουν το επόμενο σκέλος ενός σχεδίου, που θα ανακοινωθεί μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

  Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες τη Ρεβυθούσα και τις εγκαταστάσεις της Κοινοπραξίας του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς τους και τη δυνατότητα υποδοχής καραβιών με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα, μείζον ζητούμενο είναι να επιτευχθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

  "Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων, το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσουμε όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια", σημείωσε.

  Σε χρόνο παράλληλο, λοιπόν, με τις κινήσεις στο μέτωπο της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας, το ζητούμενο έχει να κάνει και με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας και ανησυχίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα τροφοδοτεί συνεχώς τη δεξαμενή των μέτρων στήριξης. "Τώρα διαχειριζόμαστε διεθνείς κρίσεις και πρέπει πάλι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους…Και τώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που ξέρω πόσο πολύ ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικά οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, θέλω να ξέρετε ότι ήδη έχουμε κάνει πολλά και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε ακόμα περισσότερα.

  Χρέος της κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους πολίτες, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ακραίες εξωγενείς κρίσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε με κατοίκους της Σαλαμίνας. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα λάβει στα χέρια του τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

  Στο…τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν προτάσεις και το σενάριο που αυτή τη στιγμή δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος, με ακόμα μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έχουν δοθεί ή εξακολουθούν να δίνονται μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για επανάληψη, μέσα στους επόμενους μήνες, του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ προς τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με τις συνολικές απαντήσεις να έρχονται στο προσκήνιο αμέσως μετά την εορταστική περίοδο. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Κ. Χατζηδάκη - Κλειδώνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ