Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Απρ-2022 15:03

  Α. Τσίπρας: Ανέφικτος ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας όσο βρισκόμαστε σε μη κανονικότητα

  Α. Τσίπρας: Ανέφικτος ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας όσο βρισκόμαστε σε μη κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Απαιτείται ευρωπαική απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πλαίσιο των εργασιών του Delphi Economic Forum. 

  Ως τέτοια, προσδιόρισε την παράταση της ρήτρας διαφυγής και την έκδοση ευρωομολόγου. Άλλως, όπως είπε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δευτερογενείς επιπτώσεις και κυρίως την αστάθεια και την κοινωνική έκρηξη. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε "ευκταίο" αλλά όχι εφικτό το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας για όσο βρισκόμαστε σε συνθήκες μη κανονικότητας ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής και καθυστέρηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ. 

  Σταχυολογώντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων για:  

  Ενέργεια

  Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, σε ΑΠΕ. έχουμε αργήσει ήδη να τις κάνουμε. Υπάρχει έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής.  Μόνοι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βίαιη απολιγνιτοποίηση.

  Πλαφόν σε τιμές χονδρικής και λιανικής. Πρωτίστως η ΔΕΗ να σταματήσει τη λογική της αισχροκέρδειας. Η κομισιόν έδωσε tool kit και η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τίποτε από όλα αυτά. 

  Οικονομία

  Αυτή την ώρα ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι ευκταίος αλλά όχι εφικτός όσο βρισκόμαστε σε μη κανονικότητα

  Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν όσο διαρκεί ο πόλεμος. Υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού και μείωσης αναπτυξιακών ρυθμών σε χαμηλά αλλά και μεσαία στρώματα. Ο μεγάλος κίνδυνος για τις χώρες που έχουμε υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι να αυξήσουν δαπάνες χωρίς αύξηση του χρεους

  χρειάζεται ευρωπαική απάντηση: Παράταση ρήτρας διαφυγής και ευρωομόλογο. Αν δεν υπάρξουν αυτά θα έχουμε δευτερογενείς κρίσεις φοβάμαι. και χρέους και κοινωνικής αστάθειας και έκρηξης. 

  Ουκρανικό- Ζελένσκι

  Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό και για αυτό βρεθήκαμε στο κοινοβούλιο να ακούσουμε τον πρόεδρο που δέχεται επίθεση η χώρα του. 

  Το ατόπημα της ομιλίας των στρατιωτών του Αζόφ , δημιουργεί πρόβλημα κα;ι στην ίδια την Ουκρανία γιατί δικαιώνει - όχι δικαιολογημένα κατά την άποψή μου- τη ρωσική προπαγάνδα. 

  Δεν το περίμενα αλλά το ήθελα να κάνει αναφορά ο Ζελένσκι στην Κύπρο για αυτό και το ζήτησα δημόσια τις προηγούμενες ημέρες. 

  Επιπόλαιη η στάση της Κυβέρνησης. Εμείς δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικάνοι , ούτε αντιαμερικάνοι. Είμαστε με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. 

  Η στρατηγική της χώρας ποια είναι; να είμαστε το καλό παιδί της Δύσης χωρίς κανένα αντάλλαγμα; Με ανησυχούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά η Χάγη αποτελεί μονόδρομο: Επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

  Καραμανλής- Ανδρουλάκης 

  Η δήλωσή μου ότι παρέλαβε δημοσιονομικό χάος ο Γ. Παπανδρέου από την Κυβέρνηση Καραμανλή είναι καταγραφή της πραγματικότητας. Το έλλειμμα που παρέδωσε ήταν πρωτόγνωρο. Και εγώ παρέλαβα από τον Α. Σαμαρά μια κατάσταση χαοτική. Και παρέδωσα μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, χωρίς μνημόνια και με  37 δις στα ταμεία. 

  Απλή αναλογική

  Οι αυτοδύναμες , μονοκομματικές κυβερνήσεις έφεραν δεινά στον τόπο. Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις , να υπάρξει διάλογος στη βάση των αναγκαίων τομών και μεταρρυθμίσεων, σε μια προγραμματική βάση και μπορεί η κάλπη της απλής αναλογικής να δώσει κυβέρνηση. 

  Πρέπει τα κόμματα αυτά να πάρουν μια θέση, να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πριν τις κάλπες. Να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ψηφίζει όχι να βγαινουν άσσοι απ τα μανίκια μετά τις εκλογές. 

  Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις με επικεφαλής που δεν είναι εκλεγμένοι. Τους πρωθυπουργός τους εκλέγει ο λαός. 

  ΣΥΡΙΖΑ 

  Θέλουμε να αυξήσουμε τα μέλη μας αλλά να αναπτύξουμε και μια κουλτούρα ενεργούς μέλους. Είναι στοίχημα για εμάς. Τρπλασιάσαμε τα μέλη μας και με την εκλογή προέδρου και ΚΕ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

  Το τελευταίο που μεαπασχολεί είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσω εγώ.  Έχω εκλεγεί πολλές φορές. Δεν κρίνομαι εγώ ως πρόσωπο αλλά η στρατηγική αυτού του ανοίγματος. 

  Δημοσκοπήσεις 

  Η ψαλίδα κλείνει, όχι με ραγδαίους ρυθμούς αλλά θεωρώ ότι τον Σεπτέμβριο ο κ.Μητσοτάκης θα έχει σοβαρό πρόβλημα. 

  Είναι χρήσιμο εργαλείο οι δημοσκοπήσεις και καταγράφουν τις τάσεις. Αλλά δεν μπορούν να καταγράψουν το αποτέλεσμα. Καλές είναι αλλά κάποια στιγμή γίνονται εκλογές και διαψεύδονται.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Αλ. Τσίπρας σε διαφωνούντες: Έχω ιστορική ευθύνη να αλλάξω το κόμμα - Τι προτείνει για εκλογή προέδρου και ΚΕ

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ