Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2022 17:22

  Ουκρανός πρέσβης: Η Ρωσία δεν θα ήθελε ο Ν. Δένδιας να πάει στην Μαριούπολη

  Ουκρανός πρέσβης: Η Ρωσία δεν θα ήθελε ο Ν. Δένδιας να πάει στην Μαριούπολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όσο νωρίτερα αντιληφθεί ο Πούτιν ότι του λιγοστεύουν οι πόροι για τη διεξαγωγή του πολέμου, τόσο νωρίτερα θα τερματίσει την εισβολή και θα καθίσει να συζητήσει.

  Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Ουκρανού πρεσβευτή στην Αθήνα Σέργκιι Τουρτσένκο ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε τις εκκλήσεις για περιορισμό των οικονομικών σχέσεων τρίτων κρατών με τη Ρωσία.

  Προειδοποιούσαμε, είπε, τα προηγούμενα χρόνια τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα γίνουν όμηρος της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, με επιπτώσεις στην πραγματική πολιτική τους ανεξαρτησία - και νά που η ώρα ήρθε.

  Ο Ουκρανός πρεσβευτής καλωσόρισε την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών (για την οποία υπήρξε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλόγό του, Ντμίτρο Κουλέμπα)  να μεταβεί ο Νίκος Δένδιας στη Μαριούπολη, επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής.

  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για αυτό το "ευγενές", όπως είπε, εγχείρημα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ρωσική πλευρά θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την εφοδιοπομπή, προκειμένου να μην δει με τα μάτια του την φρικτή αλήθεια για τη Μαριούπολη ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος παρατηρητής όπως ο Νίκος Δένδιας.

  Ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη χώρα μας χαρακτήρισε "μέγα ψεύδος" τον ισχυρισμό ότι η ουκρανική πλευρά παρεμποδίζει την έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μετακινεί διά της βίας κατοίκους προς τα δικά της εδάφη, κατάσχοντας τα διαβατήριά τους, και πλήττει αυτοκινητοπομπές προς τα υπό ουκρανικό έλεγχο εδάφη.

  Ρωτήστε τον πρόξενό σας στη Μαριούπολη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρτσένκο.

  Ως προς τα αιτήματα αποστολής στρατιωτικής βοήθειας, πέραν αυτής που έχει ήδη μεταφερθεί υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, ο Ουκρανός πρέσβης ανέφερε ότι αφορούν πρωτίστως συστήματα αεράμυνας, όχι προς χρήση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος είναι καλυμμένος, αλλά για την υπέρασπιση των πόλεων απέναντι σε ρωσικές επιδρομές από αέρος.

  Τα αιτήματα αυτά έχουν απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ και σε όλα τα μέλη του διμερώς, άρα και την Ελλάδα, χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά στα συστήματα S-300 που διαθέτει η χώρα μας.

  Όπως επεσήμανε, η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι εφ' όσον το NATO δεν επιθυμεί να την καταστήσει μέλος του ή να εμπλακεί το ίδιο άμεσα, θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και γι' αυτό απευθύνει έκκληση για εξοπλιστική βοήθεια.

  Ειδικά η αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων αποτελεί εναλλακτική στην μη εγκαθίδρυση (λόγω επιφυλάξεων του NATO) ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

  Ο Ουκρανός πρέσβης δεν παρέλειψε πάντως το σχόλιο ότι οι δισταγμοί του NATO μπορεί να κάνουν τις ίδιες τις χώρες - μέλη της Συμμαχίας να αμφιβάλουν για την ισχύ του Άρθρου 5 του Καταστατικού Ατλαντικού Χάρτη περί αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση απειλής.

  Ο κ. Τουρτσένκο επανέλαβε την έκκληση προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μειώσει, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών σαν την Πολωνία, και αναρωτήθηκε ειδικότερα για τον συμβολισμό της παραμονής στη χώρα μας Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου.

  Επίσης, υποστήριξε ότι δεν είναι ωραίο μία χώρα που υποδέχεται Ουκρανούς πρόσφυγες στο έδαφός της να εκδίδει ταυτόχρονα βίζες για Ρώσους τουρίστες.

  Ως προς το ενδεχόμενο να απευθυνθεί με ομιλία του και στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προκύψει παρά με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

  Παράλληλα έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας, για να συζητήσει μαζί του δύο ιδέες: την διακοπή μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά πλοία και την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων για την υποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Ουκρανία.

  Τέλος, σε ερώτημα για το εάν η Ουκρανία έχει θέσει σε διεθνείς οργανισμούς ή διμερώς στους δυτικούς εταίρους της ζήτημα διαγραφής ή αναδιάρθρωσης του ουκρανικού χρέους, η απάντηση ήταν ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, εφ' όσον δεν έχει αποτιμηθεί το ύψος των οικονομικών απωλειών από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, αλλά πάντως η Ουκρανία προς το παρόν αντέχει δημοσιονομικά.

  Κ. Ράπτης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ