Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαρ-2022 13:45

  Σύσκεψη υπό Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για αποθέματα προιόντων και κινδύνους

  Γιαννης Οικονομου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:37

  Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και ένα ζήτημα της σύσκεψης είναι τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε" ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

  Παράλληλα, μίλησε για τρεις απαντήσεις "στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση" 

  "Κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με πολιτικές που στηρίζουν τους ευάλωτους και με πράξεις απαντάμε στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας" είπε ο κ. Οικονόμου.

  Πρώτον - είπε ο κ. Οικονόμου - το 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ήδη έχει δοθεί εντολή στη ΡΑΕ να αναλύει τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με γνώμονα αυτή την ανάλυση θα κινηθεί η κυβέρνηση.

  Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση υπερκερδών γιατί κανείς δεν έχει προσδιορίσει ακόμη αυτά τα υπερκέρδη.

  Δεύτερον αναφορικά με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας είπε ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν 3500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 χιλιάδων ευρώ "και θα συνεχιστούν χωρίς ανοχή".

  Τρίτον στο νόμο που ψηφίστηκε χθες περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση σε 7 κατηγορίες προϊόντων, όπου οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δυο ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου. Η μη συμμόρφωση επισύρει κατάσχεση και πρόστιμο έως 100 χιλ. ευρώ είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Η κυβέρνηση λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά στο πλαίσιο μιας νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης είπε.

  Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι κατά την τοποθέτηση του θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, θα επαναλάβει την στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, και την βοήθεια της χώρας μας προς τους πρόσφυγες, εκ των οποίων μέχρι στιγμής βρίσκονται 13 χιλιάδες στην Ελλάδα.

  Είπε επίσης ότι θα αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, και θα υπογραμμίσει την σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

  Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου στη σημερινή συζήτηση θα μετέχει και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, και θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας, ενώ την αυριανή συζήτηση θα τεθεί το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και το πρόβλημα ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Όπως είπε ο κ. Οικονόμου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του για λήψη πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι "στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου.

  Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και είπε ότι χθες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρσι, και η συνολική μείωση προσεγγίζει το 35% σε σχέση με το 2018, και υπερκαλύπτει την σχετική υπόσχεση του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρσι".

  Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη χθεσινή στάση του στη Βουλή, λέγοντα ότι είναι "τραγελαφικό το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο και σε αυτό το θέμα. Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά άλλαξε θέση. Είναι συνεπής στην ασυνέπεια του ο κ. Τσίπρας. Ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα γεννά πολιτική παραφροσύνη, και δεν βοηθά την πατρίδα. Είναι ίδιος κι απαράλλακτος με τον Τσίπρα στις πλατείες και τα τρακτέρ. Είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα η στάση αυτή όπως και το να αρνείται ότι οι επάλληλες κρίσεις είναι παγκόσμιες. Μιλάει ακόμη για ακρίβεια Μητσοτάκη, μιλάει με ευκολία για δισεκατομμύρια για να δηλητηριάσει τη σκέψη των πολιτών. Ίδιος κι απαράλλαχτος με τον Τσίπρα του όχι που έγινε ναι και πολλών άλλων αξέχαστων στιγμών" είπε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: "Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ.Τσίπρας αλλά η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της".

  Αναλυτικά η Εισαγωγική τοποθέτηση του κ.Οικονόμου:

  Για την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε ήδη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά την παρέμβασή του θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία,  που εκφράστηκε  έμπρακτα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής με τη συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, τη στήριξη των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 13.000. Θα υπογραμμίσει παράλληλα την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Θέσεις απαραίτητες για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

  Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και θα υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-  γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Είναι άλλωστε  προφανές ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ. 

  Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας  της Ε.Ε,  ειδικότερα η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη σημερινή συζήτηση -στο ξεκίνημά της θα  συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος- θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

  Στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του υπογραμμίζοντας πως -παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο- θα πρέπει και η Ε.Ε., καθώς το πρόβλημα αφορά όλους τους λαούς να λάβει αποτελεσματικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να προκύψει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

  Ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το περασμένο Φθινόπωρο, προτού καν φανεί στον ορίζοντα η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

  Για τη νέα δέσμη στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

  Το τρομακτικά επιβαρυμένο από τον πόλεμο, την κρίση ενέργειας, την επισιτιστική αρρυθμία και την πανδημία διεθνές περιβάλλον προκαλεί τεράστια προβλήματα σε μια από χώρες και τη δικιά μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ζούμε την μεγαλύτερη δοκιμασία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν μοιάζει να εξομαλύνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η Κυβέρνηση, με απόλυτη συναίσθηση της διεθνούς κατάστασης, των εθνικών δυνατοτήτων και με γνώμονα την προστασία της Πατρίδας και της κοινωνίας εφαρμόζει σχέδιο ανταπόκρισης στις κρίσεις και σχεδιάζει επιπρόσθετες πολιτικές για να απαλύνει -όσο γίνεται- το βάρος των επιπτώσεων.

  Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ χθες έγινε εκτενής συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στ' άλλα αφορά και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

  Και με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ενισχύει  το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η συνολική ελάφρυνση προσεγγίζει το 35%, υπερκαλύπτει, δηλαδή, την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Έτσι, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ που θα είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν στο παρελθόν. Θα δουν στο εκκαθαριστικό τους μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Είναι αξιοσημείωτο, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο. Ενώ από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, με περισσή αυταρέσκεια, είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε μέτρο που έρχεται, κάθε ευρώ που ελαφρύνει τον πολίτη είναι θετικό και αυτοί θα τον ψηφίζουν όπως τόνισε, λίγο αργότερα άλλαξε θέση. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν πει ότι θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας -για μια ακόμη φορά- φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του.

  Είναι πασίδηλο ότι ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα σε ξεπερασμένες αρχές από την πραγματικότητα γεννά πολιτική παραφροσύνη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά την Πατρίδα, είναι κάτι σίγουρα που δεν αρμόζει στη χώρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η στάση αυτή είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα. Όπως ξεπερασμένη από την πραγματικότητα είναι και η τακτική του να αρνείται το αυτονόητο ότι δηλαδή οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στην χώρα. Αρνείται το αυτονόητο ο κ. Τσίπρας προκειμένου να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα.

  Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και με αυτό να συμβαίνει τριγύρω μας, ο κ Τσίπρας μιλάει ακόμα για "ακρίβεια Μητσοτάκη", και όπως πριν από λίγο καιρό μιλούσε για "πανδημία Μητσοτάκη". Ζητά "να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα", μιλάει με μεγάλη ευκολία για δισεκατομμύρια προκειμένου να εκμεταλλευτεί την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τη σκέψη τους. Είναι ίδιος και απαράλλακτος με το Τσίπρα στις πλατείες, στα τρακτέρ, με του Τσίπρα του "μ' ένα νόμο και ένα άρθρο", με τον Τσίπρα του "όχι" που έγινε "ναι" και πολλών άλλων τέτοιων αξέχαστων στιγμών.

  Δεν χωράει συζήτηση ότι η στάση αυτή είναι πολύ κατώτερη της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων, είδαμε όλοι άλλωστε τι έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Όταν λίγα λεπτά αργότερα η κυρία Αχτσιόγλου ήρθε να ακυρώσει ή να "διορθώσει" αυτό που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

  Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση αντίπαλος δεν είναι ο κ Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια, οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή των πολιτών, η ανησυχία, αλλά και η αγανάκτηση  που προκαλεί η ακρίβεια στην ελληνική κοινωνία, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στη κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας, που προσπαθούν με πράξεις, και όχι με κούφιες υποσχέσεις, να μετριάσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης.

  Πολιτικές που εξαντλούν κάθε δυνατότητα. Κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει τα 4 δισ.. Πολιτικές που στηρίζουν στα δύσκολα που περνάμε και κυρίως στηρίζουν αυτούς  που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, τους πιο ευάλωτους. Πολιτικές που εκτός από την στήριξη στέκονται απέναντι και σε όσους θεωρούν ότι την ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων -και κυρίως των πιο αδύναμων- είναι ενδεχομένως η ώρα να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών. Και με τον τρόπο αυτό, πάλι με πράξεις,  απαντάμε και στους μύθους, τη φθηνή προπαγάνδα και το κρεσέντο λαϊκισμού, περί ανοχής της αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα:

  Πρώτον. Στην διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με διάταξη που θα εισαγάγει η Κυβέρνηση το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της Κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την στοχευμένη ανακούφιση των βαριά πληττόμενων από τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση αυτό το πόρισμα θα κινηθεί η Κυβέρνηση.

  Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών. Γιατί; Όχι φυσικά γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η δική μας έκαναν τους τροχονόμους βλέποντας κάποιες να θησαυρίζουν και τους πολλούς να πλήττονται από τις κρίσεις, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς ακόμα δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς τα υπερκέρδη αυτά, καθώς η όλη διαδικασία χρειάζεται χρόνο και είναι πολύπλοκη.

  Δεύτερον. Τον  τελευταίο μήνα έχουν γίνει σχεδόν 3.500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ. Και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, χωρίς καμία ανοχή. Είναι έλεγχοι που γίνονται με βάση τα εργαλεία που έχουμε θεσμοθετήσει και τους μηχανισμούς που έχουμε συγκροτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις μεγάλες κρίσεις, στις μεγάλες δοκιμασίες της Πατρίδας και του λαού, κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολλών και η οργανωμένη Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα που τυχόν παρατηρούνται.

  Τρίτον: Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται  ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

  Η Κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας.

  Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

  "Η οδηγία που έχει δοθεί στην ΡΑΕ και στο αρμόδιο υπουργείο είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός χθες στη βουλή" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

  "Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας σε μια σειρά από τομείς της αγοράς. Και σε ότι αφορά και την ενέργεια και η κυβέρνηση και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας η ΔΕΗ, χορηγούσαν και εξακολουθούν να χορηγούν εκπτώσεις και μάλιστα να επιδοτούν τους καταναλωτές με πολλά χρήματα στην προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων. Συνεπώς αυτό που θα έρθουμε να κάνουμε παρατηρώντας και προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη αλλά και το περιθώριο υπερφορολόγησης και περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, για να διαθέσουμε και αυτά τα έσοδα στη μάχη κατά της ακρίβειας, είναι κάτι επιπρόσθετο στα όσα μέτρα έχουμε πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει φορολογήσει υπερκέρδη για το λόγο ότι αυτά απαιτούν χρόνο να προσδιοριστούν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Κανείς δεν θέλει να παριστάνει το τροχονόμο παρατηρώντας κάποιους να κερδίζουν και κάποιους να πληρώνουν" πρόσθεσε.

  Αναφερόμενος στο πλαφόν που έχουν βάλει αλυσίδες super market σε συγκεκριμένα προϊόντα αφού είπε ότι πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αντίστοιχα είχαν συμπεριφερθεί για κάποια κατηγορία προϊόντων και την περίοδο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα να έχουμε ελλείψεις. "Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και ένα ζήτημα της σύσκεψης είναι τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε" είπε.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπαϊντεν και πρόσθεσε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

  Σε ερώτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες είπε "οι διατάξεις που ψηφίσαμε στη βουλή αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια, ταυτότητα στα έντυπα και να προσδιορίσουν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι κυρώσεις που επιβάλλει η συντεταγμένη πολιτεία θα εφαρμόζονται έτσι ώστε να προστατεύεται και το κύρος των θεσμών και το κύρος του Τύπου και οι πολίτες που θεωρούν ότι βάλλονται ή συκοφαντούνται ή αδικούνται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα".

  "Δεν πρόκειται για διατάξεις που επιφέρουν λογοκρισία, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην προστασία του Τύπου που άλλωστε προστατεύεται στη χώρα μας συνταγματικά" σημείωσε.

  Επίσης είπε ότι αυτό που κάνουν οι διατάξεις είναι να αντιμετωπίσουν κενά και παράθυρα όπου επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να εμφανίζουν αχυράνθρωπους ως υπευθύνους των εντύπων, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται διάφορα παράθυρα της νομοθεσίας σε διάφορους πολυδαίδαλους διαδρόμους και να μην είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους που τους καταλογίζει η ελληνική δικαιοσύνη.

  "Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, δεδομένου ότι το ΕΣΡ από το σύνταγμα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυημένες αρμοδιότητες και ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να του προστίθενται και άλλες" πρόσθεσε.

  Επανέλαβε ότι σκοπός είναι να εκτελούνται οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής υπήρχαν έντυπα που μέσα από αδιαφανείς ή κουτοπόνηρες διαδικασίες εκχωρούσαν τις απαιτήσεις σε τρίτους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί η επιβαλλόμενη κύρωση.

  "Τα χρήματα που το πρακτορείο αποδίδει σε κάθε έντυπο που διανείμει, εφόσον υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση η οποία πρέπει να εκτελεστεί, θα εισπράττονται από το αρμόδιο όργανο είτε αυτό είναι η φορολογική αρχή της χώρας, είτε φυσικό πρόσωπο πριν της εκχώρησης στον οποιοδήποτε τρίτο. Ερχόμαστε με ένα νόμο στο πνεύμα του συντάγματος να κάνουμε αυτό που λέει το σύνταγμα" είπε.

  Για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μνημόνιο ο κ. Οικονόμου είπε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα δεν θα οδηγηθεί ούτε σε νέα μνημόνια ούτε σε παραπάνω φόρους. "Αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε μια λελογισμένη και σώφρονα πολιτική και για να στηρίξουμε την κοινωνία και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της χώρας έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα όταν ο δυσάρεστος κύκλος κλείσει να συνεχίσουμε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε και πιστεύουμε θα έχει η ελληνική οικονομία" είπε.

  Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε "πεποίθησή μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση-πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη- να δείξει αντανακλαστικά, όπως και στη πανδημία, όχι μόνο γιατί αυτό είναι αναγκαίο για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη να σταθούν στο πλευρό των πολιτών αλλά και για το λόγο ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακρίβεια στην αγανάκτηση και το θυμό που δημιουργεί να δώσουν έδαφος στην ανάπτυξη αντισυστημικών και λαϊκίστικων κραυγών και ρευμάτων που θα ξαναφέρουν χώρες σε περιπέτειες όπως αυτές που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα".

  Για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους στους άνω των 60 είπε ότι μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ισχύουν τα πρόστιμα, σημείωσε ότι έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία σύντομα και αποσαφήνισε ότι η κατάργηση του προστίμου σε σύντομο διάστημα δεν σημαίνει ότι τα όσα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα ακυρωθούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ