Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαρ-2022 14:05

  Α. Τσίπρας: Θα ζήσουμε στιγμές πολεμικής οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.31

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ύψους 1,4 δις ζητά επιμόνως ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος από το βήμα της Βουλής, είπε πως τους επόμενους μήνες οι συνθήκες για τη χώρα θα είναι "πολεμικής οικονομίας" , εγκαλώντας ξανά την κυβερνηση για πολιτική που ευνοεί μόνον τους λίγους και ισχυρούς.

  Απέκρουσε τις αιτιάσεις πως τα μέτρα που πρότεινε για την ενεργειακή κρίση κοστίζουν 15 δις , κοστολογώντας ο ίδιος τις προτάσεις του σε 1,5 δις κόστος από τη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ. για μείωση ΦΠΑ τροφίμων. 

  Ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν σκοπεύει ή όχι να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, όπως διαρρέει στα ΜΜΕ.

  Στην δευτερολογία του, λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "

  "Μάθατε ξαφνικά ότι υπάρχουν υπερκέρδη και αισχροκέρδεια, είναι και αυτό ένα βήμα. Τέσσερις μήνες τώρα σας το λέμε. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός των εταιρειών αλλά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας".

  Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέφερε το θέμα και στη δευτερολογία του, καλώντας τον πρωθυπουργό "να σταματήσει αυτά τα παιχνίδια.  Δεν μπορεί ο εκλογικός νόμος να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις . και ξέρετε πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις. Αν δεν έπεφταν έξω τώρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος".

  Ολοκληρώνοντας και τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί λεφτόδεντρα αλλά κοινωνική Δικαιοσύνη για την οποία δεν μεριμνά η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει λάβει.

  Σταχυολογώντας τις ομιλίες του, είπε μεταξύ άλλων:

  -Το βασικό μου συναίσθημα πριν ανέβω στο βήμα ηταν η ανησυχία. Τώρα το συναίσθημά μου είναι ο φόβος. Γιατί δεν καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε ως χώρα.

  -Η έννοια σας είναι μην αγγίξουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη - η κομισιόν το λέει όχι εγώ- των ηλεκτροπαραγωγών. Παρωχημένη και απολύτως επικίνδυνη λογική, ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται: Θα ζήσουμε στιγμές πολεμικής οικονομίας.

  -Ήρθατε και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα το καταθέσουν; Δεν είστε εσείς κυβερνήτης; Γιατί αφήσατε αλώβητο αυτόν τον μηχανισμό αιχροκέρδειας; Μας είπατε ότι δεν έχετε κάνει ακόμα την άσκηση και περιμένετε τη ΡΑΕ. Τι περιμένετε για να πάρετε πίσω αυτά τα κέρδη; Το συμβούλιο κορυφής;  Είναι θέμα απόφασης Ε.Ε; Τόσες χώρες το έχουν κάνει. Ποιον κοροιδεύετε; Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα.

  -Μη μας ξαναπείτε ότι σας έπιασε ο πόνος για συνετή δημοσιονομική πολιτική και ότι εμείς θέλουμε να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα. Πού είναι τα 15 δις που λέτε ότι κοστίζουν οι προτάσεις μας;   1,5 κοστίζει για ένα χρόνο ο ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα.

  -Είναι ανέκδοτο να κατηγορεί η παράταξή σας εμάς ότι θέλουμε να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα. 

  -Θέλετε να συγκριθούμε με τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες ευρωπαικές χώρες. Πριν τον πόλεμο, επί συνόλου 24 χωρών, 11 χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων είτε καυσίμων είτε αγαθών. 8 χώρες σε ρύθμιση τιμών ενέργειας λιανικής. 5 σε ρύθμιση τιμών ενέργειας, χονδρικής και 7 χώρες αυτό που σας ζητώ και αρνείστε: Φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κάνει τίποτα παρά μόνο επιδοτούμε την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων ηλεκτροπαραγωγών. 

  -Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Έχει ανάγκη η χώρα από κυβέρνηση ευθύνης. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό το περιβάλλον πολεμικής οικονομίας, τον πρώτο λόγο θα έχει το κράτος. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής και πολιτικής διαφοράς αλλά επιβίωσης. 

  -Μέχρι να διαπραγματευθεί η ΔΕΠΑ με τη Gazprom, η τιμή καθοριζόταν με αναλογία 60-40, 60% από το φυσικό αέριο και 40% στο μπρεντ. Και η ΔΕΠΑ αντί να πάρει κάτι καλύτερο από το 60-40 το πήγε στο 80-20. Έχετε λάθος ενεργειακή στρατηγική και ανικανότητα των άριστων στελεχών σας να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον.

  -Το τελευταίο ευρώ που θα ελαφρύνει τον έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίσουμε.

  -Η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης από εμάς ισοδυναμεί με έναν λογαριασμό ρεύματος και τρία σουπερμάρκετ.

  -Δεν είμαστε στο 2019 που τάζατε στη μεσαία τάξη αυτά που υπολογίζατε να δώσετε μόνο στους έχοντες και σας πίστεψε. Είμαστε στο 2022. Δεν είστε  ο μόνος που ηγείται της χώρας σε περίοδο προκλήσεων αλλά το δικό σας προηγούμενο δεν έχει ξαναυπάρξει: Δεν αναζητάτε λύσεις, αναζητάτε δικαιολογίες. Είναι διεθνή προβλήματα η Πανδημία και ο πόλεμος αλλά οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους περιγράφουν τα προβλήματα και να μετατρέπουν τις πληγές των πολλών σε κέρδη για τους λίγους. 

  -Μιας και αναφερθήκατε παριστάνοντας τον υπέυθυνο ότι είναι ανευθυνότητα να μιλάμε για εκλογές, αλήθεια ποιος διακινεί εδώ και έναν μήνα ότι ετοιμάζεστε να αυτοεξευτελιστείτε με αλλαγή ξανά του εκλογικού νόμου και εδώ και δυο μήνες ότι έχετε αποφασίσει να ικανοποιήσετε το αίτημά μου και να πάτε σε εκλογές; Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε αλλά κάντε το γρήγορα πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα. 

  -Οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, εσείς παρουσιάζετε υποψηφίους. Εμείς λέμε: Με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία και σταματήστε αυτά τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι συμφέρει με τις δημοσκοπήσεις. Πέφτουν έξω ξέρετε, εδώ θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις.

  - Δεν κάνατε επενδύσεις στις ΑΠΕ, θα φέρετε επιτέλους το χωροταξικό; Δεν έχετε κάνει τίποτα, όλη η πολιτική σας είναι το φυσικό αέριο.

   
  -          Κ. Μητσοτάκη το 2015 παραδώσατε χώρα σε απόλυτη χρεωκοπία, δεν είχε να πληρώσει τις συντάξεις. Με δεσμεύσεις στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, που δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει ούτε το 1/5 των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει για τα δημοσιονομικά. Λέτε ότι εμείς προκαλέσαμε την κρίση. Είχατε πει ότι εμείς φέραμε τα μνημόνια. Η χρεωκοπία σας είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση, με τους κουμπάρους και τα γκόλντεν μπόις, με έλλειμμα 9%.  Η ιστορία του τόπου δεν ξεκινά το 2015 κ. Μητσοτάκη.


   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ