Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2022 15:34

  Π. Τσακλόγλου: Η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την Οδηγία της ΕΕ για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες

  5325448
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία, που αφορά στην εργασία μέσω πλατφόρμας. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως συνέχεια της έκκλησης που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2018, και ενώ η εργασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, "φούντωσε" στην περίοδο της πανδημίας του Covid 19.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, το μέγεθος της οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στην ΕΕ έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, μέσα σε μια 4ετία, και από 3 δισ. το 2016, ανήλθε στα 14 δισ. το 2020 και τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν και την περίοδο της πανδημίας, όπου εντάθηκε η χρήση των πλατφορμών, δείχνουν ότι το νούμερο αυτό θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο.

  Με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι 28 εκατ. άτομα απασχολούνται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε πλατφόρμες. Η εκτίμηση τείνει ότι θα ανεβούν στα 43 εκατ., το 2025.

  Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από τρία σκέλη:

  -την ανακοίνωση της ΕΕ με τίτλο "καλύτεροι όροι εργασίας, για μια ισχυρότερη κοινωνική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης".

  -το σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ, για την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού στις συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν όρους εργασίας των αυτό-απασχολουμένων που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

  -την πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων, μέσω πλατφόρμας, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν νομικά, δεσμευτικό κείμενο.

  Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία κινείται σε τρεις άξονες:

  -το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, "η εξάλειψη του κινδύνου, δηλαδή, λανθασμένης κατηγοριοποίησης, ανάμεσα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες", όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που επισήμανε ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα, η βασική επιδίωξη είναι ο καθορισμός πλαισίου που θα καταργεί τις "γκρίζες ζώνες" και θα ευνοεί τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τα εργασιακά κεκτημένα.

  -το αλγοριθμικό μάνατζμεντ και τους κινδύνους που πολλές φορές συνεπάγεται η χρήση του. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την προώθηση μιας δέσμης μέτρων που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από αυτοματοποιημένα συστήματα, που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν διευθυντικές λειτουργίες στην εργασία", είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και εξήγησε ότι "η προωθούμενη Οδηγία επιθυμεί να αυξήσει τη διαφάνεια στη χρήση των αλγορίθμων και να εξασφαλίσει την παρακολούθηση από άνθρωπο, τον σεβασμό των συνθηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν αυτοματοποιημένες αποφάσεις".

  - εξετάζονται ζητήματα διαφάνειας και πως αυτή θα διασφαλίζεται, ανάμεσα στις ψηφιακές πλατφόρμες και τους εργαζομένους τους.

  "Σαν Ελλάδα, φυσικά είμαστε παρόντες στη συζήτηση και συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή. Άλλωστε η χώρα μας είναι μία από τις μόλις δύο ευρωπαϊκές χώρες -η άλλη είναι η Ισπανία- που έχουν ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία ρυθμιστικό πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες με το νόμο 4808/2021, που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση και εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων", υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι "καθώς η τεχνολογία δημιουργεί νέα μοντέλα εργασίας, η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, αλλά πρωτοπορεί νομοθετικά, εναρμονιζόμενη με τις ανάγκες της εποχής και των εργαζομένων" αφού "ο νόμος 4808 επεξέτεινε σε όλους τους απασχολούμενους, μέσω πλατφόρμας, δηλαδή ανεξάρτητα από τη φύση της σύμβασης που τον συνδέει με την πλατφόρμα, τα δικαιώματα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας που δεν υπήρχαν πριν, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες πρακτικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, μετατροπή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών και θεσπίζοντας υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους απασχολούμενους στις πλατφόρμες".

  Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εξεύρεση μιας ισορροπημένης προσέγγισης που να παρέχει ασφάλεια και κοινά πρότυπα σε πλατφόρμες και σε όσους εργάζονται σε αυτές. Έτσι θα διασφαλίσουμε ότι η ψηφιακή μετάβαση θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Το μέλλον της νέας εποχής της εργασίας είναι ήδη εδώ και η Ελληνική Κυβέρνηση μεριμνά για να προωθεί τόσο την υγιή επιχειρηματικότητα όσο και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων", είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.

  Ν. Κακλαμάνης: Ποιοτικές θέσεις εργασίας με κοινωνική προστασία και εργασιακά δικαιώματα

  "Είναι σαφές ότι η πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλάζει συνολικά την καθημερινότητά μας. Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση, σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας και της παιδείας ενώ ταυτόχρονα, ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις, νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες", ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των ψηφιακών πλατφορμών, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνει την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αγορές εργασίας της. "Σήμερα, περισσότερες από 500 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, απασχολώντας 28 εκατ. ανθρώπους. Έως το 2025, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 43 εκατ.. Σε αυτές περιλαμβάνονται διεθνείς εταιρείες και μικρές εθνικές ή τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές της πλατφόρμες παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες. Τα έσοδα από την οικονομία των πλατφορμών στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχονται σε έως και 20 δισ. ευρώ", επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που τόνισε ότι ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, δημιουργεί ευκαιρίες και πολλαπλά οφέλη, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, όπως η μεγάλη ευελιξία, ως προς τα ωράρια και η συχνότητα εργασίας, αλλά και νέες ευκαιρίες για την εξασφάλιση εισοδήματος. "Είναι κρίσιμο λοιπόν στο χρονικό αυτό σημείο, να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον, για την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών και την αξιοποίηση του δυναμικού τους στο έπακρο, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ποιοτικές θέσεις εργασίας, που να ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα κοινωνικής προστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων της ΕΕ", είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

  ΝΔ: Εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική προστασία

  "Οφείλουμε να βρούμε τρόπους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των εργαζομένων σε πλατφόρμες", ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Παρασκευή Βρυζίδου που υπογράμμισε ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι διασφαλισμένοι στα δικαιώματα του κατώτατου μισθού, των κανονισμών για το χρόνο εργασίας, στην ασφάλεια, στην προστασία της υγείας στην εργασία, στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών, στο δικαίωμα άδειας μετ΄ αποδοχών, καθώς και πρόσβασης σε κοινωνική προστασία έναντι εργατικών ατυχημάτων, ανεργίας, ασθένειας και γήρατος". Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι το ζήτημα της ιχνηλασιμότητας είναι δύσκολο στις Εθνικές Αρχές, κυρίως, όταν οι πλατφόρμες λειτουργούν διασυνοριακά, για αυτό και απαιτείται η πρόβλεψη συνολικής Οδηγίας για όλη την Ευρώπη με στόχο τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας και κυρίως των εργασιακών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων.

  Στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος που υπογράμμισε ότι "η Οδηγία αυτή πρέπει να διασφαλίζει νομική σιγουριά και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους εργαζόμενους, αλλά και να συμβαδίζει με το κεκτημένο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο κ. Κυμπουρόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτικών δυνάμεων, "υπάρχει βούληση να προχωρήσουν αποφασιστικά, ώστε η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί σύντομα, με κύριο μέλημα την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων στις πλατφόρμες".

  ΣΥΡΙΖΑ: Αντίθετος με τη Οδηγία, ο νόμος Χατζηδάκη

  "Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτός ο νέος κόσμος που διαμορφώνεται έρχεται να απελευθερώσει και να ενισχύσει τους εργαζόμενους και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία ή έρχεται να μας επιστρέψει πίσω σε σκοτεινές εποχές ασυδοσίας και έλλειψης βασικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που πρόσθεσε ότι "δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις επιλογές της και κυρίως με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη έδωσε την αρνητική απάντηση. Με πρόσχημα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ψηφιοποίηση, καθιέρωσε την ελαστικοποίηση της εργασίας, τη φθηνή εργασία με πλήρη καταπάτηση συνταγματικών και κατοχυρωμένων από κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες εργασιακών δικαιωμάτων". Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το σχέδιο Οδηγίας που συζητείται στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα "εκθέτει" την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού θέτει σαφές τεκμήριο υπέρ του χαρακτηρισμού της εργασίας στις πλατφόρμες ως μισθωτής εργασίας, "το αντίθετο δηλαδή από το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το οποίο ήρθε να αντιστρέψει το τεκμήριο".

  "Το σημείωμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, αναφέρει σαφώς κατηγορηματικά ότι η παράγραφος 4 της Οδηγίας, προσκρούει σε ψηφισμένο νόμο, τον περιβόητο νόμο του 21΄τον οποίο υπερηφανεύεστε, συγκεκριμένα στο άρθρο 69 παράγραφος 2. Και εφόσον ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αλλαχθεί η ελληνική νομοθεσία", ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε: "δεν χρειάζονται κομπορρημοσύνες, όταν έχετε κάνει ένα τεράστιο λάθος".

  Π. Τσακλόγλου: Η χώρα θα εναρμονιστεί με την Οδηγία

  "Δεν ισχύει ότι είμαστε εκτός του Ευρωπαϊκού πλαισίου και εκτός της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εξυπακούεται ότι εφόσον είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία αυτή, προφανώς η χώρα μας θα αλλάξει τη νομοθεσία. Αλλά δεν είναι ακόμα κάποια απόφαση, αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι υπό συζήτηση", απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου και πρόσθεσε: "δεν είμαστε δογματικοί, ακόμα και αν δούμε πράγματα, τα οποία είναι αναγκαία για την ελληνική αγορά εργασίας - και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα αυτό το πράγμα- αλλά να μην προβλέπονται ακόμα και από Κοινοτικές συνθήκες ή οτιδήποτε άλλο, προφανώς θα προχωρήσουμε στην αντίστοιχη νομοθέτηση, αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές".

  Κίνημα Αλλαγής: Σε αντίθετη κατεύθυνση με την Οδηγία ο νόμος Χατζηδάκη

  "Με το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη, θεσπίστηκε τεκμήριο, ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Είχαμε επισημάνει από τότε, ότι η ρύθμιση είναι προβληματική. Δεδομένου ότι αυτός ο νομικός χαρακτηρισμός των έννομων σχέσεων κρίνεται ad hoc", είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης που επίσης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Οδηγίας "τα άτομα τα οποία εργάζονται στις πλατφόρμες, θα πρέπει να απολαμβάνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς που παρέχοντος εξαρτημένη εργασία και οι εταιρείες να καταβάλλουν τις ανάλογες εργοδοτικές εισφορές, που συνεπάγεται δικαίωμα στον κατώτατο μισθό, σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, προστασία εργασίας και υγείας, δικαίωμα σε άδεια μετ' αποδοχών και τη βελτιωμένη πρόσβαση σε προστασία από εργατικά ατυχήματα, τις παροχές ανεργίας και ασθενείας καθώς και ανταποδοτικές συντάξεις ενώ θα είναι οι ίδιες οι πλατφόρμες που θα φέρουν το βάρος της απόδειξης ότι δεν υπάρχει εξαρτημένη εργασία".

  ΚΚΕ: Ό,τι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

  "Στόχος της Οδηγίας είναι το ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης, με εκτίναξη του περιθωρίου απόσπασης υπεραξίας και αξιοποίηση δορυφόρων μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενους σε σύνδεση με τους μεγάλους", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και κατήγγειλε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συλλογικός εκφραστής του μεγάλου κεφαλαίου και με αυτή την Οδηγία, νομιμοποιεί μορφές εργασίας που υλοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας την κερδοφορία. Διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των σκόρπιων αυτοαπασχολούμενων, με τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, που προτιμούν, σε πολλές περιπτώσεις, τη συνεργασία με αυτοαπασχολούμενους, γιατί με αυτό τον τρόπο περιορίζουν το κόστος που θα επιβαρύνονταν με μη κερδοφόρες εργασίες". Ο Χρήστος Κατσώτης, σε αντίθετη κατεύθυνση, με τις διαπιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι στο σχέδιο Οδηγίας με δύο διαδοχικές διατάξεις, από τη μια καθιερώνεται νομικό τεκμήριο ότι υφίσταται σχέση εργασίας σε πλατφόρμα αλλά από την άλλη αυτό ακυρώνεται καθώς προβλέπεται ότι αυτό ισχύει μόνο όταν υπάρχουν κριτήρια που δείχνουν ότι ψηφιακή πλατφόρμα εργασίας ελέγχει την εκτέλεση εργασίας.

  Ελληνική Λύση: Οπισθοδρόμηση η αύξηση σε πλατφόρμες

  "Η αύξηση της απασχόλησης σε πλατφόρμες δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά μία οπισθοδρόμηση για τη δύση", ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: "δεν ισχυριζόμαστε πως είναι αρνητική η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στο σημείο που προστατεύει τους εργαζομένους στις πλατφόρμες, όσο τους προστατεύει, αν και δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί με δεδομένη την ευελιξία των start up να προσαρμόζουν τις παραμέτρους λειτουργίας τους στα δεδομένα, καθώς επίσης να λειτουργούν πολύ εύκολα σε άλλες χώρες. Εντούτοις, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα κοινό φορολογικό πλαίσιο και να επιβάλει έναν ψηφιακό φόρο που θα αποθάρρυνε τις καταχρηστικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις, δεν βλέπουμε δυστυχώς να υπάρχουν πολλές ελπίδες".

  ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση δημιούργησε πλαίσιο που ευνοεί το καθεστώς με μπλοκάκι

  "Ουδέν ψευδέστερο ότι ο νόμος Χατζηδάκης καλύπτει ζητούμενα του σχεδίου Οδηγίας", δήλωσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και πρόσθεσε ότι "με τον ν. 4808/2021, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία με μπλοκάκι και όχι του εργαζόμενου με σχέση εξαρτημένης εργασίας". "Δεν έχουμε αυταπάτες. Η Πρόταση Οδηγίας είναι ένα κείμενο το οποίο θα τροποποιηθεί, οι κυβερνήσεις- όπως κάνετε εσείς τώρα στην Ελλάδα- θα παραστήσουν ότι τάχα το εισήγαγαν στο εγχώριο δίκαιό τους, το πνεύμα της όποιας Οδηγίας προκύψει ή ότι το έχουν εισάγει ήδη, τα "μέσα μαζικής εξαπάτησης" θα φροντίσουν να αναπαράγουν όλη τη θεωρία και όλα καλά για όλους. Στην πράξη δε θέλετε να κάνετε τίποτα! Έχουμε καταθέσει ως ΜέΡΑ25 και επανακαταθέσει δεκάδες φορές μια απλή, απλούσταστη τροπολογία: Βαρέα και ανθυγιεινά για τους εργαζόμενους με δίκυκλο, πάρα πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ούτε καν αναφορά δεν κάνατε. Το απορρίψατε ασυζητητί, χωρίς κουβέντα", είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ