Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2022 09:05

  Πρώτο βήμα για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο…ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια

  Κ. Μητσοτάκης: Να ληφθούν έκτακτα μέτρα απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το πρώτο βήμα για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έκαναν οι Βρυξέλλες.

  Ο πρωθυπουργός, που έδωσε το "παρών" στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, έθεσε στο…τραπέζι της συζήτησης των "27" ηγετών την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει ενιαία και συντονισμένα σε ένα μέτωπο που μπορεί να θέσει σε…οικονομική μέγγενη εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις, με την Κομισιόν να καλείται πλέον να προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για το κόστος της ενέργειας.

  Και, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η αναφορά των συμπερασμάτων στην ανάγκη υιοθέτησης παρεμβάσεων, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

  Οι στοχεύσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στην παρουσία του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ήταν εμφανείς ήδη από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Βουκουρέστι.

  Όταν και διεμήνυσε πως είναι πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες επιδοτούν τους πολίτες τους, για να αντιμετωπιστεί το… ράλι των τιμών στον ενεργειακό τομέα.

  "Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών-μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

  Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας", σημείωσε, προσερχόμενος στις εργασίες του…ραντεβού των "27".

  Η ελληνική πρόταση που είχε παρουσιαστεί στις αρχές της κρίσης στον ενεργειακό τομέα προβλέπει την ύπαρξη σε κεντρικό επίπεδο ενός ταμείου, το οποίο θα παράσχει επιπλέον πόρους στα κράτη-μέλη, με στόχο να στηρίξουν κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.

  "Ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο που θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη να στηρίξουν τους καταναλωτές, ένα ταμείο που δεν θα πλήττει το χρέος και το έλλειμμα του κάθε κράτους.

  Την είχαμε θέσει από το Σεπτέμβριο του 2021 αυτή την πρόταση που θα χρησιμοποιεί έσοδα από δημοπρασίες ρύπων που είναι παγωμένα στο αποθεματικό του ETS και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα μπορεί να αποπληρωθεί μελλοντικά από έσοδα υφιστάμενων δημοπρασιών ρύπων που υλοποιεί το κάθε κράτος ετησίως", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ εξετάζονται συνεχώς σενάρια που θα αφορούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές. Στο πλαίσιο αυτό:

  - Έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο.

  - Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν.

  - Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

  "Υπάρχει μία ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων. Έχουμε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα σενάρια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα χρειαστεί, σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό.

  Κάτι που αυτή την ώρα δε διαφαίνεται. Βεβαίως, ανάλογα με το μέγεθος και την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα", ανέφερε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Ο πρωθυπουργός, που αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από τις Βρυξέλλες, θα μεταβεί άμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει την κ. Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα της Συνόδου των "27". 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ