Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Φεβ-2022 08:40

  Δύσκολες εξισώσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

  ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η ατζέντα Τσίπρα για 'συμμαχίες' και κεντροαριστερά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Είναι διαρκείς οι μεταβολές των εκτιμήσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο των εκλογών, με την πλειοψηφία να στέκει δύσπιστη σε εκλογικά σενάρια που διακινούνται για κάλπες το καλοκαίρι, ουκ ολίγοι να θεωρούν πιθανότερο χρόνο για εκλογές το φθινόπωρο και κάποιους να μη θεωρούν καθόλου απίθανο πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταλήξει πως το 2022 δεν είναι το κατάλληλο έτος για την κυβέρνησή του να δοκιμαστεί στην κάλπη.

  Φθορά

  Ο εκλογικός συναγερμός προφανώς και αναβοσβήνει στον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα και με την πολιτική περιρρέουσα: Στη φάση αυτή, συνεκτιμάται στις αναλύσεις τους αφενός ότι το Μαξίμου "τραβάει" χειρόφρενο στην εκλογολογία και αφετέρου πως πριν να πέσει ζεστό χρήμα από τον τουρισμό στην αγορά το καλοκαίρι, μάλλον δεν είναι σκόπιμο για τον κ. Μητσοτάκη να πατήσει το εκλογικό "κουμπί".

  Η κυρίαρχη ανάγνωση στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, είναι ότι η κυβερνητική φθορά είναι ανεπίστρεπτη μεν αλλά –μέχρι στιγμής– δεν είναι ραγδαία.

  Όπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά έχει χρόνο να "δουλέψει" τα κυρίαρχα αφηγήματά του, από την άλλη να πλαγιοκοπά την κυβέρνηση, υποδαυλίζοντας την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

  Δεν πιστώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβερνητική φθορά, αυτό πια είναι ξεκάθαρο όποια δημοσκόπηση και αν επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσμετρήσει στην ανάλυσή του. Θεωρητικώς, αυτό είναι και το μείζον θέμα που ταλανίζει την Κουμουνδούρου για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Πρακτικώς πάντως, φαίνεται ότι έχουν βρει μια πρόσκαιρη διέξοδο στην παραδοχή πως παραδοσιακά, αργά ή γρήγορα, η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση οδηγεί σε επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, ναι μεν αναζητάται πειστική εναλλακτική λύση από τους πολίτες αλλά προτεραιοποιείται στο συλλογικό ασυνείδητο: Να φύγουν αυτοί που κυβερνούν αυτή τη στιγμή.

  Εξού και πλέον όλο και περισσότεροι εντός ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τη διαφορά που ψαλιδίζεται ανάμεσα στους ίδιους και τη Ν.Δ. και λιγότερο για τις δικές τους δημοσκοπικές επιδόσεις.

  Οικονομία

  Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει αποφασίσει να επαναφέρει το κόμμα του σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για την οικονομία με όρους απολύτως επιθετικούς. Σε ελεύθερη (αλλά πιστή απόδοση) των λεγομένων του, ψέγει την κυβέρνηση πως ούτε έχει καταφέρει τίποτε σημαντικό σε επίπεδο οικονομικών δεικτών (τις προάλλες επέμεινε για εκρηκτική άνοδο των spreads και δημοσιονομικό εκτροχιασμό) αλλά ούτε και σε κοινωνικό επίπεδο στη διαχείριση πανδημίας και ακρίβειας.

  Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους μάλιστα, αρμόδια κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πεπεισμένα ότι η κυβέρνηση έτσι όπως πορεύεται θα "φέρει νέο μνημόνιο", έχοντας εκτροχιαστεί από τη δημοσιονομική της πορεία.

  Υπάρχει βέβαια μια εγγενής αντίφαση στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Εφόσον κρούει "καμπανάκι" για το χρέος και τα δημοσιονομικά της χώρας πώς ζητεί ταυτόχρονα γενναία στήριξη με μείωση ΕΦΚ καυσίμων και διαγραφή μέρους χρεών της πανδημίας.

  Η απάντηση για την ώρα "μετεωρίζεται" ανάμεσα σε "εάν δεν κάνατε πάρτι σε όφελος ημετέρων με τα λεφτά της χώρας θα είχατε να δώσετε εκεί όπου πρέπει" και στο επιχείρημα: "Σας παραδώσαμε στρωμένη οικονομία και τη διαλύσατε". Πρόκειται για "μισή" απάντηση με μόνο στόχο να αποδομήσει το "τεχνοκρατικό" κυβερνητικό προφίλ.

  Ισορροπίες

  Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να τακτοποιήσει έως τον Μάιο και το κόμμα του. Εκεί όπου οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι εύθραυστες μεν αλλά δεν απειλείται πια ούτε με διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε με εμφύλια σύρραξη, παρά τις εντάσεις.

  Η "Ομπρέλα" ανασυντάσσεται μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που υπέστη από τον Αλέξη Τσίπρα με την απόφαση για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. του κόμματος από τα μέλη του, έχει να δώσει "μάχη" συσχετισμών έως το συνέδριο του Απριλίου, αλλά όχι επ' απειλή διάσπασης. Μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή η Τάση τους, αισιοδοξούν πως αποτελούν συμπαγές και υπολογίσιμο εσωκομματικό μέγεθος. Αλλά ως εκεί.

  ΚΙΝΑΛ κατά Ν.Δ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον Καραμανλή

  Η Χαριλάου Τρικούπη κινείται σε στρατηγική απόκρουσης των αιτιάσεων περί "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ίσες αποστάσεις όχι, ίσες είναι οι μεγάλες μας διαφορές με Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αφήγημα, όπερ εκφώνησε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Παρουσίασε αρρυθμίες επ' αυτής της στάσης το κόμμα, με τις πρώτες αιχμές να αφήνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

  Ενδιαφέρουσα και βοηθητική ήταν για το ΚΙΝΑΛ, η τροπή που πήρε η υπόθεση της καρατόμησης του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα.

  Βρήκε βαλβίδα "αποσυμπίεσης" στις πιέσεις και συσπείρωσε το δικό του κοινό διά της επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, χρεώνοντας και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι διατηρεί ζωντανό το φλερτ με την "καραμανλική συνιστώσα" εντός του.

  "Ούτε λέξη δεν βρήκαν να πουν για εκείνη την περίοδο και τις πολιτικές ευθύνες της οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας της χώρας. Για τη δημοσιονομική κατάρρευση που οδήγησε τη χώρα στα βράχια των μνημονίων και της οικονομικής εποπτείας. Κανείς σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να αγγίξει εκείνη την περίοδο – ακόμη και σήμερα (10.02.2022), ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να πει και το όνομα του κ. Καραμανλή!..

  Εμείς τολμούμε και αποδίδουμε τις ευθύνες εκεί όπου πραγματικά εντοπίζονται και ονομάζουμε τους υπεύθυνους", διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη, τηρώντας πλήρως επ' αυτού τις εσωκομματικές ισορροπίες, ερεθίζοντας ταυτόχρονα και τα "αντικαραμανλικά" αισθήματα ψηφοφόρων αλλά και στελεχών της που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Προς επίρρωση τούτων, ήταν η ιδιαίτερα καυστική παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή, εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά εκπέμποντας μήνυμα διπλής κατεύθυνσης, είπε: "Οι Καμμένοι τελείωσαν, η σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έρχεται".

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ