Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 07:39

  Νέα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας - Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

  Νέα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας - Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προ των πυλών είναι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της οπαδικής βίας. Η στυγερή δολοφονία του 19χρονου, Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, κινητοποιεί Μέγαρο Μαξίμου, συναρμόδια υπουργεία και Αρχές, με στόχο τη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου και το…ξερίζωμα των κακοποιών στοιχείων από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους. "Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά και στο θεσμικό επίπεδο και στο επίπεδο της δουλειάς των διωκτικών Αρχών", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Και οι παρεμβάσεις της Πολιτείας για την οπαδική βία δε φαίνεται να αργούν.

  Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει ειδική σύσκεψη. Σε αυτήν, πέραν των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δώσουν το "παρών", με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των χούλιγκαν εντός και εκτός των γηπέδων. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρώτη από μία σειρά εσωτερικών κυβερνητικών συσκέψεων που θα αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν προτάσεις, μέσω των οποίων θα δημιουργηθεί το πλέον δραστικό και κατάλληλο πλαίσιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. "Είναι απόφασή μας να μην υπάρξει καμία ανοχή σε οργανωμένες συμμορίες οι οποίες λειτουργούν κάτω από τη σημαία διαφόρων ομάδων. Ήδη, μετά τις έρευνες σε συνδέσμους οπαδών στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησαν έρευνες σε συνδέσμους οπαδών αθλητικών σωματείων στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους και στο Ίλιον", σημειώνουν παράγοντες. "Το ζήτημα του χουλιγκανισμού, της οπαδικής βίας, της βίας στον αθλητισμό, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι, όμως, ξεκομμένο συνολικότερα από το ζήτημα της νεανικής βίας, της νεανικής παραβατικότητας, από μία κουλτούρα βίας που πρέπει να ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας συνολικά και από τη νέα γενιά ειδικότερα. Επενδύουμε σε όλους τους τομείς: Και στη Δικαιοσύνη και στην εκπαίδευση, προφανώς και στον ρόλο των διωκτικών Αρχών. Είναι ένα πρόβλημα το τι γίνεται μέσα στους παράνομους συνδέσμους, με τα οπλοστάσια που υπάρχουν. Δεν είναι όμως το μόνο. Είναι ένα πρόβλημα που συναντάμε και σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων", σημείωσε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι:

  - Η εντατικοποίηση ελέγχων σε συνδέσμους οπαδών.

  - Το κλείσιμο των παράνομων συνδέσμων.

  - Η αυστηροποίηση των ποινών.

  Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κληθούν ιδιοκτήτες ομάδων και συλλόγων, προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την εξυγίανση του χώρου. Όπως αναφέρουν στελέχη το "οπλοστάσιο" από το οποίο αντλεί τις οδηγίες του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, αναφορικά με τα εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο, περιλαμβάνει τον αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα και τους δύο νόμους για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχουν ψηφιστεί την τελευταία διετία. Ειδικότερα, με το νόμο  4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας:

  - Μοναδική πλέον ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη. Με τον Ποινικό Κώδικα του Ιουλίου του 2019 τιμωρείτο διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

  - Το αδίκημα της ληστείας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο προσώπου ή την βαριά σωματική του βλάβη ή αν η πράξη εκτελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου τιμωρείται από 12-11-2021 με αποκλειστικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ως μόνης προβλεπόμενης ποινής.

  - Αυστηροποιήθηκε η ποινή για την επικίνδυνη σωματική βλάβη.

  - Αναδιαμορφώθηκε το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε την βαριά σωματική βλάβη στο θύμα, όσο και στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης. Υπήρξε, δηλαδή, μία διαβάθμιση του δόλου του δράστη σε αντιστοιχία με την επιβαλλόμενη σε αυτόν ποινή.

  - Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για τα εγκλήματα μεταξύ άλλων της ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και της εκβίασης.

  Παράλληλα, με το Νόμο 4639/2019:

  - Δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

  - Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας.

  - Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση.

  Με το Νόμο 4809/2021:

  - Επανήλθε το "ιδιώνυμο". Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

  - Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ