Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 09:58

  ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για ΕΝΦΙΑ και ακρίβεια- Νέα μετάθεση για το συνέδριο

  ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για ΕΝΦΙΑ και ακρίβεια- Νέα μετάθεση για το συνέδριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της παρένθεσης με την πρόταση δυσπιστίας και τους καυγάδες Πολάκη στη Βουλή, στρέφεται ξανά στο γνωστό πεδίο της μάχης κατά της Κυβέρνησης: Ακρίβεια και πανδημία. 

  "Όχημα" ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις. Στόχος η αποδόμηση όλων των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως αυτές ξεδιπλώνονται κάθε φορά. 

  Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κουμουνδούρου έχει διπλό αφήγημα: Η απόφαση πάρθηκε υπό το βάρος της "ραγδαίας φθοράς" από την οποία απειλείται η Κυβέρνηση και το όφελος δεν θα προσπορίσουν οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες αλλά οι πιο εύποροι εξ αυτών. 

  "Η παρέμβασή του έχει κερδισμένους κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο,  ύψους 360 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα", σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου σε αυτή την κατεύθυνση.

  "Το μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα μέρα με τη μέρα", προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επαναφέροντας τις βασικές προτάσεις του κόμματος για αντιμετώπιση της ακρίβειας, με αιχμή τον κατώτατο μισθό και τη μείωση του ΕΦΚ: 

  - Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
  - Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση.
  - Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα  και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.
  - Παρέμβαση για άμεση αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασύρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παρόχους.

  Νέα μετάθεση για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  Στο μεταξύ, "κλείδωσε" και η νέα μετάθεση της ημερομηνίας για την πραγματοποίηση του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε επαναπρογραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. 

  Τελικώς, "ελλείψει διαθεσιμότητας χώρου", κατά πώς λένε τουλάχιστον αρμόδιες πηγές, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πασχαλιάτικο, καθώς θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14-17 Απριλίου.

  Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο καλείται να εγκρίνει τις αλλαγές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας για εκλογή προέδρου αλλά και της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος. Όπερ σημαίνει ότι εφόσον εγκριθεί η πρόταση του προέδρου από το συνέδριο, θα ακολουθήσει και η διαδικασία ψηφοφορίας εντός "εύλογου" χρονικού διαστήματος. 

  Πιθανότατα μετά από 15 μέρες. 

  Η πρόταση δυσπιστίας έβαλε μια "άνω τελεία" στα εσωκομματικά που καλείται να διευθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο, καθώς υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες στο εσωτερικό του από την "Ομπρέλα" , κυρίως για την εκλογή του ανώτατου κομματικού Οργάνου από τη βάση, αλλά εκτεταμένη "σύρραξη" στο εσωτερικό του, δεν προβλέπεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ