Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιαν-2022 12:32

  Ο Α. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης- Το παρασκήνιο και η αντίδραση Μαξίμου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.01

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της βουλής ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας. 

  "Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στην κοινωνία τέτοια παρακμή΄', δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, εξαπολύοντας ολομέτωπη και σκληρή επίθεση εφ όλης της κυβερνητικής ύλης. 

  Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε:

  - Μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη. 
  - Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους. 
  - Κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους
  - Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
  - Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού, είναι ένα διαρκές έγκλημα που δεν κρύβεται από καμία επικοινωνία
  - Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτακης που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν, να πάρουν μέτρα. Και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια τη ζωή των συνανθρώπων μας
  - Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους. 
  - Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς. 
  - Ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους απλώνεται στο σύνολο του κράτους. Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν. 
  - Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για την τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ζωή και η ασφάλεια. 
  - Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής. 
  - Ζήτησα το λόγο γιατί τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία της λογικής από αυτήν την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. 
  - Σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία δεν μπορούν ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα λάθη τους, τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. 
  - Αντιμετωπίζουν τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες, όπως χθες, για να διαφυλάξουν την εικόνα του Πρωθυπουργού. 
  - Ζήτησα το λόγο γιατί με δύο λόγια δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. 
  - Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής. 
  - Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία. 
  - Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς. - Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα. 
  - Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και τη χώρα τόση παρακμή.
  - Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος. 
  - Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το "παρών"στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. ΄
  - Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια.

  Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα
   

  Την επιμονή της η Κουμουνδούρου σε προκήρυξη εκλογών την επέδειξε την τελευταία εβδομάδα σε καθημερινή βάση, με τον Αλέξη Τσίπρα σε καθημερινές παρεμβάσεις του να ζητεί από την Κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο δυνατό. 

  Σημειώνεται πως μέχρι και το πρωί, από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου διαμήνυαν πως ήταν εν ισχύ ο προγραμματισμός για συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω χιονιά και είχε επαναπρογραμματιστεί για σήμερα το πρωί, στις 11.

  Διαρροές επί της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να καταθέσει σήμερα πρόταση δυσπιστίας δε σημειώθηκαν, καθώς πέραν στενού κύκλου συνεργατών, επέλεξε τον αιφνιδιασμό. Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει "κλειστά" τα χαρτιά του χάριν αιφνιδιασμού και εντυπωσιασμού. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την τακτική επέλεξε και οταν αποφάσισε να αιφνιδιάσει τα στελέχη του με τις ανακοινώσεις περί εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

  Πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν τον αιφνιδιασμό που επεφύλαξε ο Α. Τσίπρας επί σκοπώ στα στελέχη του. Χθες το βράδυ την πρόθεσή του να καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής την γνώριζαν τρεις συνεργάτες του και δεν είχε καν προηγηθεί σύσκεψη επ αυτής της πρόθεσης. 

  Σήμερα το πρωί, πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το προεδρείο της Κ.Ο. 

  Ίδιες πηγές, αναφέρουν πάντως πως η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση πρότασης μομφής είχε ξεκινήσει αφ ης στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε εκλογικό αίτημα. Επέσπευσε την απόφαση η διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση.

  Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η συζήτηση διεκόπη από τον προεδρεύοντα της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Αύριο το απόγευμα ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

  Μαξίμου: Η κίνηση Τσίπρα δεν μας αιφνιδίασε

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασε κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη σχολιάζουν πως, πίσω από την πρόταση μομφής, κρύβεται η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει πολιτικά ο κ. Τσίπρας και η προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του, ιδιαίτερα τώρα που η εικόνα των δημοσκοπήσεων δείχνει την Κουμουνδούρου να δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση με το Κίνημα Αλλαγής. "Για εμάς θα είναι ευκαιρία να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε στους πολίτες το κυβερνητικό μας έργο…", επισημαίνουν.

  Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ