Κυριακή, 23-Ιαν-2022 08:05
"Στοπ" στην εκλογολογία - Ο "καθαρός διάδρομος" του Κ. Μητσοτάκη

Toυ Δημήτρη Γκάτσιου
Η πολιτική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και συχνά-πυκνά ο ίδιος, όταν καλείται να δώσει απάντηση στα σενάρια που εμφανίζονται στο προσκήνιο, περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, φροντίζει να είναι σαφής και κατηγορηματικός. Όσο κι αν κάποιοι, με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκουν να θέσουν τη χώρα σε... σπιράλ εκλογολογίας, ο πρωθυπουργός διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία της. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτές τις κατά καιρούς απαντήσεις, ο κ. Μητσοτάκης κρατάει στην πρώτη γραμμή όχι μόνο αυτό που χαρακτηρίζει "θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο", αλλά και δύο έτερα... σκληρά νομίσματα. Την αξιοπιστία και τη σταθερότητα. Δύο στοιχεία που... κοιτάζουν όχι μόνο προς το εσωτερικό της χώρας, αλλά και πέρα από τα σύνορα. Σε αγορές και επενδυτές που... βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα της μετα-COVID εποχής.
Τι αναζητεί και τι αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου; Αυτόν τον... καθαρό διάδρομο που θα ανοίξει με την υποχώρηση του πανδημικού ιού και της ενεργειακής κρίσης. Έναν... καθαρό διάδρομο τουλάχιστον δώδεκα μηνών, στη διάρκεια του οποίου οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν σε σχήμα "V" θα ανοίξουν τη... γέφυρα προς τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την υλοποίηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.
Η επιλογή Μητσοτάκη να... καίει ανά τακτά διαστήματα την εκλογολογία προσφέρει, όπως παρατηρούν παράγοντες, την απαιτούμενη σταθερότητα σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις... Συμπληγάδες του πέμπτου μέρους της COVID-19 και των ανατιμήσεων στην αγορά. Η ύπαρξη ικανού χρόνου για τη μετάβαση στην επόμενη σελίδα της χώρας, πέρα από την εποχή των πολλαπλών κρίσεων, είναι το πρώτο δεδομένο. Το δεύτερο είναι η πεποίθηση που επικρατεί ότι η από εδώ και πέρα ανάπτυξη του κυβερνητικού έργου θα αποφέρει πολλαπλή προστιθέμενη αξία στις απαντήσεις που αναζητούν οι πολίτες στα προβλήματα της καθημερινότητας. "Αξιοποιούμε ολόκληρο τον πολιτικό χρόνο όχι μόνο γιατί έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά για να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας και να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Πρωταρχικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας. Ωστόσο το... παζλ των κινήσεων δεν σταματά σε αυτά τα μέτωπα. Το τετράπτυχο της αύξησης των ρυθμών της οικονομίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της περαιτέρω μείωσης φόρων, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και των αλλαγών σε κρίσιμους τομείς (όπως η Υγεία και η Παιδεία) θα κρίνει, ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, την επιτυχία ή μη της κυβερνητικής ατζέντας και, εν πολλοίς, το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Ή, καλύτερα, της επόμενης διπλής εκλογικής αναμέτρησης... ελέω της απλής αναλογικής.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Στοιχείο που, σύμφωνα με την... ανάγνωση κυβερνητικών στελεχών, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι απόλυτα εφικτό. "Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, αφού, παρά την καταστροφολογία και τον πόλεμο φθοράς που διεξάγει εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε προσωπικό επίπεδο, απέχει σημαντικά από το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε το 2019... Η παγιωμένη εικόνα και το φάσμα της ήττας εξηγούν και την αλλαγή στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη. Αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι να παραμείνει στη θέση του ύστερα από τη νέα, προδιαγραφόμενη εκλογική ήττα. Προφανώς δεν είναι η πρώτη κυβίστηση από την πλευρά του, όμως πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο", σημειώνουν.
Με δεδομένη την άποψη ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών θα παραγάγουν μετρήσιμα αποτελέσματα (ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερη εμπροσθοβαρή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου), αυτό που επισημαίνεται είναι ότι, στην πορεία προς τις εκλογές, η κοινωνία θα αντιλαμβάνεται ότι μοναδική ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης θα είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. "Έχουμε σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για όλους, που έχουν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του εισοδήματος. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας είμαστε συνεπείς σε ένα προεκλογικό σχέδιο που υλοποιείται, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις και τις συνέπειες που έχουν. Υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, ενισχύουμε την άμυνα της χώρας, καταπολεμούμε την ανεργία, φέρνουμε επενδύσεις", ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.
"Πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας, συνεχίζουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές προς όφελος των πολιτών", τονίζουν στελέχη. Σε ένα παράλληλο πλαίσιο κινήσεων, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται εξακολουθητικά και η πρόθεση του πρωθυπουργού να διευρύνει συνεχώς το... αποτύπωμα της οδού Πειραιώς... σπάζοντας τα κομματικά τείχη. Το "ανοίγουμε τα παράθυρα των γραφείων μας σε κάθε θετικό από τα ρεύματα των καιρών και τις πόρτες μας σε όποιον πολίτη θέλει να συναντηθεί μαζί μας" είναι μια φράση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε αυτό το... τέμπο, που, όπως σημειώνουν παράγοντες, διευρύνει την επιρροή, θα συνεχίσει να κινείται η κυβερνητική παράταξη.
Στο διπλωματικό μέτωπο, η ελληνική πρωτεύουσα δίνει απαντήσεις στην προσπάθεια της ηγεσίας της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή είτε μέσω της οικονομικής διείσδυσης είτε μέσω της εργαλειοποίησης των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε χθες στην Κροατία, ενώ ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σερβία. Ο ίδιος, πάντως, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με Έλληνες πρέσβεις σε όλο τον κόσμο, εξέπεμψε νέα μηνύματα προς την Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, επανέλαβε "την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα", επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας είναι εξίσου έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Στόχο τον οποίο υπηρετούν οι συμφωνίες με χώρες της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, οι τριμερείς συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και οι αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί