Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιαν-2022 16:56

  Εκλογή προέδρου και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, προτείνει ο Α. Τσίπρας αιφνιδιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ

  Εκλογή προέδρου και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, προτείνει ο Α. Τσίπρας αιφνιδιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.57

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τη βάση, δηλαδή τα μέλη του, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε από τις 11.30 περίπου έως τις 19.00. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πως αυτή είναι η πρόθεσή του, την οποία θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας προς έγκριση, απευθείας στο Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ (31.03).

  Συγκλινουσες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Ήδη σημειώνονται αντιδράσεις από μέλη που ανήκουν στην "Ομπρέλα" , με κορυφαίο στέλεχός του να κάνει λόγο για "αποθέωση της μεταπολιτικής". 

  Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των αλλαγών που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται η Κίνηση Μελών,  οι πασοκογενείς και η ΡΕΝΕ. Κατά τάχθηκε σύσσωμη,  η "Ομπρέλα". 

  Όπερ καταγράφηκε και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση Τσίπρα περί εκλογής προέδρου από τη βάση όπου υπερψήφισαν 27 μέλη και καταψήφισαν , τα έντεκα μέλη της Ομπρέλας.

   

   Οι προτάσεις Τσίπρα 

  Στο μεταξύ, με άτυπο ενημερωτικό τους σημείωμα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν για την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο, μιλώντας για την επιδίωξη του προέδρου του να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ "ένα διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πορεία προς τη νέα διακυβέρνηση. Σε αυτή τη κατεύθυνση συντείνουν τόσο η πρότασή του για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όσο και οι ριζοσπαστικές προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού που επεξεργάστηκαν στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη". 

  Βάσει των ίδιων πηγών, ο Α. Τσίπρας πρότεινε: 

  - Ψηφιακή δομή και λειτουργία. 
  Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.
  - Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα
  Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

  - Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία.

  Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

  - Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος.

  Σύμφωνα με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.
  Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.
  Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.
  Τέλος η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα "χαρτάκια" σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

  - Θητείες στελεχών σε Βουλή – ευρωβουλή – Κεντρική Επιτροπή.

  Το Κόμμα που εισηγήθηκε την υιοθέτηση ορίων στις διαδοχικές θητείες στην Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα μπορούσε να μην τις υιοθετήσει στο καταστατικό του. Ως εκ τούτου, προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρείς θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στη Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.

  - Ισότητα φύλων στη Κεντρική Επιτροπή.

  Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία. Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

  - Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις

  Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού. Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.
   

  Νωρίτερα το Capital.gr σε  ρεπορτάζ του με τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο για το "γράμμα" του Συνεδρίου" μετέδιδε: 

  Νέα κομματική τηλε-σύναξη πραγματοποιείται σήμερα νωρίς το μεσημέρι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας ούτε με επίδικο την Αυγή, αυτή τη φορά. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κομματικό Όργανο των 41 μελών που συσκέπτεται υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καλείται να λύσει θέματα που αφορούν το "γράμμα" του τρίτου συνεδρίου του. Θέματα που εκκρεμούν ήδη από προγενέστερες συνεδριάσεις του ΠΣ , αρκούντως σημαντικές για την πορεία και την κομματική "υγεία" όλων: Συνεδριακά κείμενα και καταστατικό του κόμματος εν όψει του Συνεδρίου. 

  Στο "γράμμα" του συνεδρίου, προφανώς θα αποτυπώνεται και το ..." πνεύμα": Πρέπει να αντανακλάται στα κείμενα η απόφαση για τη διεύρυνση τυπική τε και ιδεολογική του νέου ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μήνυμα της πλειοψηφίας. Δεν πρέπει να θολώνουν τα ταυτοτικά μας μηνύματα, είμαστε κόμμα της Αριστεράς, διαμηνύει η εσωκομματική μειοψηφία, της Ομπρέλας. 

  Με δεδομένο πως η συζήτηση αυτή άρχισε στο εν λόγω κομματικό Όργανο παραμονή των Χριστουγέννων όπου και αποφασίστηκε να υπάρξει προσπάθεια για "σύνθεση" των απόψεων και επισημάνσεων των δυο πλευρών, η σημερινή συνεδρίαση δεν διεξάγεται σε "αχαρτογράφητα νερά". Έχει προηγηθεί ζύμωση και διαβούλευση. 

  Παράλληλοι κόσμοι
  Το κλίμα ωστόσο είναι ήδη τεταμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ( Δεν έχει συμπληρωθεί εβδομάδα από την επεισοδιακή συνεδρίαση για το μέλλον της Αυγής) συνεπώς, παρά τις γενικές προθέσεις να μην αποτελούν οι κομματικές μαζώξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεξαμενή τροφοδότησης αρνητικών σχολίων και εντυπώσεων περί εσωστρέφειας και "σφαγής" σε πολιτικούς του αντιπάλους, ουδείς μπορεί να διατυπώσει με ασφάλεια την εκτίμηση πως δεν θα σημειωθούν εντάσεις. 


  Ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία μέλη ( μεμονωμένα και όχι σύσσωμη η Τάση) της Ομπρέλας, χρεώνει στην πλειοψηφία πως έχει σχέδιο αποιδεολογικοποίησης του κόμματος προκειμένου να το "στρίψει" ευκολότερα προς το Κέντρο και ταυτόχρονα, μέλη της πλειοψηφίας, εγκαλούν τους εξ αριστερών, για  καθήλωση του κόμματος και επιθυμία να "σαμποτάρουν" τη διεύρυνση. 

  Στα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας , προς ώρας ακολουθεί τακτική "σύνθεσης", κατά πώς την περιγράφουν συνομιλητές του. Όχι με σύγκρουση αλλά με σύνθεση θα επιχειρήσει να αμβλυνθούν οι γωνίες στο εσωτερικό του κόμματος. Τα "θερμά επεισόδια" δεν θα εκλείψουν , το γνωρίζει και η ηγεσία της Κουμουνδούρου και οι παροικούντες τη κομματική Ιερουσαλήμ. Επιχειρείται πάντως να "σβήνουν" το ίδιο ξαφνικά όπως ανάβουν οι εστίες των καυγάδων. 

  Δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ ( καίτοι η προοπτική των πρόωρων εκλογών και το "σήμα" Τσίπρα: Στόχος είναι να διώξουμε τον Μητσοτάκη, λειτουργούν συγκολλητικά σε ένα βαθμό). Από την άλλη πλευρά και πότε ήταν μια ωραία, συμπαγής ομάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να θορυβηθούν τώρα από τις αντιφάσεις σε σκοπούς στο εσωτερικό της; 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ