Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 09:20

  Χαλάρωση σε δύο φάσεις των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση

  Χαλάρωση σε δύο φάσεις των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τον… οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, στην άρση των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και τρεις εβδομάδες για την αντιμετώπιση του στελέχους "Όμικρον"  σκιαγραφεί βήμα-βήμα η κυβέρνηση.

  Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, που θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για τα βήματα της… προσεκτικής επιστροφής εστίασης και διασκέδασης σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, όσο η προσοχή εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στο αποτύπωμα των νοσηλειών και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  Με το…στοίχημα της επανεκκίνησης των δια ζώσης μαθημάτων στην εκπαίδευση να κερδίζεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, αυτό που αναζητείται είναι ο… μπούσουλας μίας χαλάρωσης που θα έχει ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ομαλή λειτουργία της οικονομικοκοινωνικής ζωής, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έσπευσε να αναφερθεί, από το Στρασβούργο και το βήμα της συνεδρίασης των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στα αποτελέσματα της υποχρεωτικότητας στους ρυθμούς της εμβολιαστικής κάλυψης της κοινότητας.

  "Σήμερα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μέρα που εφαρμόζουμε, στην πράξη, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για άτομα άνω των 60 ετών. Και αυτή είναι η πρώτη μέρα που επιβάλλουμε πρόστιμα σε όσους αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν, πιστεύω, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αποφασίσαμε να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά για άτομα άνω των 60 ετών", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στην κυβέρνηση, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και με το βλέμμα στους πανδημικούς δείκτες, διαπιστώνουν μία απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που, όπως τονίζουν παράγοντες, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η εξέλιξη, ωστόσο,  της πανδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία δύο μεταλλάξεων, δηλαδή της "Δέλτα" και της "Όμικρον", συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, καθώς ενώ η διασπορά της "Όμικρον" στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη "Δέλτα", που προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όλα αυτά τα δεδομένα θα συζητηθούν τόσο στην αυριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Μητσοτάκη, όσο και στο… καθιερωμένο "ραντεβού" των ειδικών, πριν τις ανακοινώσεις για τα μέτωπα της χαλάρωσης των περιορισμών, που φαίνεται ότι θα έρθουν σε δύο φάσεις.

  Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές της εβδομάδας θεωρείται πιθανή η επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 20%, από 10% που ισχύει σήμερα.

  Ωστόσο, το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους φαίνεται να παραμένουν μέρος της καθημερινότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ