Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Ιαν-2022 08:00

  ΣΥΡΙΖΑ: "Ποδαρικό" με αντιπολίτευση για πανδημία – ακρίβεια

  5469472
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Έχουν σταματήσει να "βλέπουν" lockdown στην Κουμουνδούρου, όχι γιατί συμμερίζονται αισιόδοξες προβλέψεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα "δώσει" λιγότερες νοσηλείες και δεν θα πιεστεί έτι περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά γιατί είναι βέβαιοι πως στον βαθμό που δεν θα υπάρξει δραματική μεταβολή των δεδομένων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει περιοριστικά μέτρα "τύπου" lockdown χωρίς να επιβάλει τυπικά κλείσιμο της οικονομίας και της κοινωνίας , προκειμένου να μη χρειαστεί να στηρίξει εμπράκτως τους πληττόμενους.

  Στήριξη

  Εγκαλούν την κυβέρνηση πλέον και ανοιχτά συνεπώς για άτυπο lockdown σε δραστηριότητες που θα επιφέρουν καταστροφικές απώλειες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, το οποίο δεν θα λάβει επίσημη μορφή για να μη χρειαστεί να ανοίξει το "πουγκί" του κρατικού κορβανά.

  Εξού και ζητούν ήδη πριν από τις ανακοινώσεις για επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων, στήριξη σε κάθε κλάδο που πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα γενικώς και στην εστίαση συνολικά, ειδικώς (και όχι μόνο στη νυχτερινή διασκέδαση η οποία εκ των πραγμάτων μετά τα νέα δεδομένα δέχεται βαρύτατο πλήγμα).

  Καίτοι πάντως δεν το εκφέρουν ως επίσημη πρόταση και θέση τους, στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων και των ζοφερών προβλέψεων που διατυπώνουν στον Αλέξη Τσίπρα ειδικοί επιστήμονες με τους οποίους πραγματοποιεί συσκέψεις και βρίσκεται σε "ανοιχτή" γραμμή, έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση πως οι επιδημιολογικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται με τη νέα μετάλλαξη, την υπερμεταδοτική που προκαλεί εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, ένα "λουκέτο" σε δραστηριότητες πιθανώς να ήταν το ιδεωδέστερο υγειονομικό σενάριο για διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

  Πανδημία

  Ούτε το στηρίζουν βέβαια τέτοιο ενδεχόμενο ούτε το ψελλίζουν καν. Αντιθέτως το "ξορκίζουν" και στην περίπτωση (δεν διαφαίνεται ως τώρα τέτοιο ενδεχόμενο) που αυτό συμβεί, είναι προεξοφλημένο και προαναγγελθέν ότι θα το χρεώσουν εξολοκλήρου στην κυβέρνηση και κυρίως, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά.

  Οι επιθέσεις στον πρωθυπουργό (και) από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας. Η πανδημία, αφορά το ένα σκέλος, το οποίο καθημερινά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ιδίως τα τελευταία εικοσιτετράωρα που η σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον, οδήγησαν σε αποφάσεις μπρος-πίσω της κυβέρνησης και έχουν συγκεντρώσει τα "πυρά" του συνόλου της αντιπολίτευσης και όχι μόνο της Κουμουνδούρου.

  Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαμηνύουν πως τα μέτρα που ζητούν εδώ και εβδομάδες θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει εκτονωτικά: Αύξηση τηλεργασίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τουλάχιστον σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συνταγογράφηση μαζικών τεστ ανίχνευσης (όχι μόνο rapid αλλά και μοριακών), αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των σχολείων και ενίσχυση του ΕΣΥ – και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

  Δεν αναμένεται να ανανεώσουν τη "φαρέτρα" τους με νεότερα μέτρα. Επέκταση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού γενικώς (πέραν των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων) δεν πρόκειται να αιτηθούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως έχει πράξει το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα που ζητεί επέκταση υποχρεωτικότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα). Πρόκειται, άλλωστε, για ζήτημα που "διχάζει" τον ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό του.

  Όταν το είχε προτείνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας και ανήκων στο think tank των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από την άποψη του συμβούλου του και όχι τυχαία.

  Δεν είναι μόνο το πολιτικό κόστος που ζυγίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – το πολιτικό κόστος άλλωστε δεν το υπολογίζει μόνο η κυβέρνηση σε όσα (δεν) εφαρμόζει ή (δεν) αποφασίζει. Υπάρχει και ζήτημα "ασυμφωνίας" εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από στελέχη που προτάσσουν πολύ σοβαρές ενστάσεις στην υποχρεωτικότητα, όπως λ.χ. ο τομεάρχης του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, εκπεφρασμένα αντίθετος στη λογική της υποχρεωτικότητας.

  Τακτική

  Το δεύτερο πεδίο βολής για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και στο λυκαυγές του 2022, η ακρίβεια. Μέτρα, στήριξη, κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία, αδιαφορία και στέρξη μόνον των συμφερόντων των "λίγων" και των μεγαλοεπιχειρηματιών, θα παραμείνει υψηλά στο αντιπολιτευτικό του μενού. Επ' αυτών όλων θα συνεχίσει να μυδραλλιοβολεί την κυβέρνηση με αιτιάσεις πως είναι αναποτελεσματική και αδιάφορη και σε αυτό το πεδίο.

  Με το βλέμμα στην αποδόμηση του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος, θα "μπει" και το 2022 για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο για την ώρα ποντάρει σε "έκρηξη" συσσωρευμένης δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος.

  Οι δημοσκοπήσεις που παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου, εμφανίζουν την ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις 8 μονάδες και η εκτίμηση είναι πως θα κλείσει ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα. Καθόλου δεν υποτιμούν τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, την οποία πάντως "διαβάζουν" ως απειλητική για το κυβερνών κόμμα και όχι για τους ίδιους.

  Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο κεντρική γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Όχι επιθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το "σύνθημα" έδωσε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας και υιοθετήθηκε απαρέγκλιτα από όλα τα στελέχη του – χωρίς παραφωνίες για την ώρα.

  Παραλλήλως, πορεύονται στην αξιωματική αντιπολίτευση με χρονοδιάγραμμα τον Φεβρουάριο για τη διεξαγωγή του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτήτως εάν θα επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες την τήρηση του προγράμματος, η Κουμουνδούρου θέλει να είναι "έτοιμη" και αξιόμαχη έως τότε. Όπερ σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς θα πρέπει να διευθετήσει πλήρως και τα εσωκομματικά του ζητήματα και εκκρεμότητες. Και χωρίς να δώσει "λαβές" πως ταλανίζεται από εσωστρέφεια.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ