Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 10:42

  Α. Τσίπρας σε Digital Economy Forum: Εύσημα σε Κ. Πιερρακάκη - Aίτημα για εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Εύσημα αλλά με αστερίσκους έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Πιερρακάκη για τις επιδόσεις του στην ψηφιακή πολιτική, επαναλαμβάνοντας δις ότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια, κατά την ομιλία του στο digital economy forum του ΣΕΠΕ. 

  "Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία 2,5 χρόνια αλλά έγιναν στις ράγες που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και προς τιμήν του ο κ. Πιερρακάκης έχει παραδεχθεί δημόσια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόοδο που ο ίδιος απέδωσε στο γεονός ότι " Στον τομέα αυτόν δεν υπήρχε διάθεση ρεβανσισμού στα έργα όπως έγινε σε άλλους τομείς". 

  Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε το Σάββατο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό 2022, ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα του forum με διάθεση "απολογητική": Γιατί τις ζητεί μεσούσης της πανδημίας: 

  Δραματική η συνθήκη που βιώνει η χώρα. Εγκλωβισμένη σε Πανδημία και Ακρίβεια, από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στις κρίσεις που μας ταλανίζουν και στην έμπνευση εμπιστοσύνης.  Στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν για αυτό και ζήτησα να οδηγηθούμε στη λαική ετυμηγορία. Ακριβώςς για τον λόγο που ήμουν διστατικτός το προηγούμενο διάστημα, γιατί πρωτεύον είναι να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή. Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή αλλά η κυβέρνηση απέτυχε, είπε. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε μεταξύ άλλων, για:

  Ψηφιακή οικονομία 

  Βρίσκεται στην καρδιά των κυρίαρχων μεταβάσεων και η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι συμπεριληπτική. 

  Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία 2,5 χρόνια αλλά έγιναν στις ράγες που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και προς τιμήν του ο κ. Πιερρακάκης έχει παραδεχθεί δημοσια. 

  Στον τομέα αυτόν δεν υπήρχε διάθεση ρεβανσισμού στα έργα όπως έγινε σε άλλους τομείς. 

  Το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε και λόγω πανδημίας έχει αρχίσει και δείχνει τα όριά του. 

  Οι τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σημαδεύτηκαν από διεύρυνση των ανισοτήτων. Η εμπιστοσύνη στις δημοκρατίες έχει κλονιστεί , η ανάγκη αλλαγής πορείας σε παγκόσμια κλίμακα είναι ανάγκη αδιαμφισβήτητη. 

  Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκήρυξε μια βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού, το ίδιο έπραξε και ο ιάπωνας πρωθυπουργός. Οι περισσότερες χώρες ενισχύουν κατώτατο και μέσο μισθό για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού. 

  Ιδρύσαμε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής που εκπόνησε τη στρατηγική 2016-2021. Αποδεσμεύσαμε δις ευρώ από ευρωπαικούς πόρους. 

  Ψηφιακό κράτος

  Δεν προχώρησε σε μείωση ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υποδομές. Χιλιάδες μαθητές όταν χρειάστηκε να κάνουν μαθήματα μεσω τηλεκπαίδευσης βρέθηκαν αποκλεισμένοι λόγω έλλειψης υποδομών.  Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν . πού είναι το ψηφιακό κράτος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα; 

  Ψηφιακή μετάβαση 

  Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα γιατί είναι πολλά βήματα πίσω από τις άλλες προηγμένες χώρες. Η ΕΕ έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ψηφιακή μετάβαση. Το 20% των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθεί στην ψηφιακή μετάβαση. 

  Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να πάει χαμένη. 

  Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για το έτος 2020, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος σε επιδόσεις.  Αυτή η υστέρηση είναι διαχρονική δεν είναι των τελευταίων 2,5 ετών. Συμβαλλει όμως και η ευθύνη της Κυβέρνησης στις υποδομές. Διαθέτουμε το ακριβότερο internet στην ΕΕ και με πολύ μικρότερες ταχύτητες. Αν είχε προχωρήσει το έργο της ευρυζωνικότητας που είχαμε χαράξει.

  Να αποφύγουμε τον μεγάλο κίνδυνο να γίνει η ψηφιακή μετάβαση μοχλός διεύρυνσης των ανισοτήτων. 

  Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για ψηφιακή μετάβαση 

  1. Η χώρα πρέπει να βασιστεί όσο γίνεται σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

  2. Να μην ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία αλλά να την πατάξουμε και να προχωρήσουμε σε ψηφιακή εποχή. Το Κ΄ρατος θα πρέπει να έχει διαρκή μέριμνα για την αξιοποίηση της τεχνολογίας. 

  3. Να αντιμετωπίσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. 

  4. Έμφαση ενίσχυσης πολιτικής προστασίας.

  5. η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να είναι αποκεντρωμένη. Να δοθεί ενίσχυση σε Τοπική Αυτοδιοίκηση

  6. Επενδύσεις στοχευμένες και για επιδότηση των οπτικών ινών σε επιχειρήσεις και οικιακούς χώρους. 

  7. Αποκλείει η κυβέρνηση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, με ειδικά κίνητρα για επένδυση σε ψηφιακό εξοπλισμό κλπ ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Αλ. Χαρίτσης: Το Ταμείο Ανάκαμψης να μην σπαταληθεί με τη λογική του business as usual

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ