Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Δεκ-2021 23:00

  Κ. Σκανδαλίδης: Ο Προϋπολογισμός δεν αφορά όλους τους Έλληνες, ούτε καν την πλειοψηφία τους

  5461155
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "'Αδικο, αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και κυρίως με δυσοίωνες προοπτικές υλοποιησης", χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, "παρά τις παροχές της κυβέρνησης".

  Αφού ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον φετινό Προϋπολογισμό με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με πολιτική πρόσκαιρων παροχών, προσεύχεται να τελειώσει κάποτε η κρίση, αγνοεί συστηματικά την ανάγκη να σχεδιάσει ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που να αντέχει σε νέες κρίσεις, βαφτίζει "μεταρρυθμίσεις" εμβαλωματικές πολιτικές και αρνείται να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τα προβλήματα που έχει σήμερα η οικονομία.

  "Αυτή η έλλειψη πραγματικού οράματος, σχεδιασμού και αναγκαίων πρωτοβουλιών, απεικονίζεται ανάγλυφα στον κρατικό Προϋπολογισμό για το κρίσιμο έτος 2022", είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

  Αναφερόμενος ειδικώς στις δαπάνες για την υγεία, Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ενώ κραυγάζουν οι 130 σήμερα νεκροί και τα παραπαίοντα νοσοκομεία της χώρας", η ίδια, όχι μόνον δεν προσφέρει στο ΕΣΥ την αναγκαία υπέρβαση που απαιτείται για να ορθοποδήσει, αλλά φαίνεται ότι στις προθέσεις της είναι να ξεπουλήσει και το ΕΣΥ. Επίσης, μεταξύ άλλων αδυναμιών στον κρατικό Προϋπολογισμό, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού και απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής, για να τονίσει ότι "πρόκειται για έναν κρατικό Προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στους καιρούς".

  Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, με αιχμή την αναφορά της κυβέρνησης περί "Προϋπολογισμού ολικής επαναφοράς και επιστροφής στην κανονικότητα", έθεσε τα ερωτήματα: πόσο κοστίζει το ταξίδι της ολικής επαναφοράς, αν αφορά όλους τους Έλληνες αυτή η επαναφορά, αν όντως επιστρέφουμε στην κανονικότητα σε ποιου είδους κανονικότητα επιστρέφουμε;

  Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, υποστήριξε ότι ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για το πακέτο μέτρων που χορήγησε, αποδεικνύεται ότι η πολιτική αυτή των παροχών, ούτε την καλύτερη στόχευση έχει, ούτε την πιο δίκαιη κατανομή εμπεριεχει. Αντίθετα, η πολιτική αυτή ήρθε με καθυστέρηση, με μέτρα οριζόντια, αποσπασματικά και πρόσκαιρα, ενώ κάποιοι είχαν και προνομιακή μεταχείριση και πρόσβαση σε αυτήν υποστήριξε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ. 

  Το χειρότερο έγκλημα του Προϋπολογισμού, είναι ότι δεν αφορά όλους τους Έλληνες, ούτε καν την πλειοψηφία τους, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης. "Άλλοι ταξιδεύουν σε λουξ καμπίνες κι άλλοι ούτε καν ανεβαίνουν στο πλοίο της επιστροφής στην κανονικότητα. Για τους ανεργους, τους συνταξιουχους, τους μισθωτούς, αυτούς που δεν είχαν ουσιαστικά αυξηση στο εισόδημά τους, το 7,3% της αύξησης του ΑΕΠ για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση δεν έχει κανένα αντίκρυσμα" είπε χαρακτηριστικά - και στον συλλογισμό του αυτόν, προσέθεσε τον πληθωρισμό, την έμεσση φορολογία και τις ανατιμήσεις, για τις οποίες υποστήριξε ότι φθάνουν το 10% εβδομαδιαίως. "Οι Έλληνες πληρώνονται σαν Βαλκάνιοι και αγοράζουν σαν Ευρωπαίοι" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Η επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που αρνείται μια συντηρητική κυβέρνηση να κατανοήσει και να τις επιχειρήσει, αρνείται να κοιτάξει κατάματα το μέλλον και να περιγράψει έναν δρόμο ανθεκτικό και δύσκολο, που οδηγεί τον τόπο στην ευημερία, κατέληξε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ