Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Δεκ-2021 07:59

  Η αποτίμηση της Αθήνας μετά το "ραντεβού" Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι

  Μητσοτακης Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα και η εξοχική κατοικία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάσημο θέρετρο, αποτέλεσε το σκηνικό της πρώτης μετά από πέντε χρόνια συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, τοπική ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό και οι συνομιλίες των δύο ηγετών, μαζί με το γεύμα εργασίας τους, διήρκεσαν σχεδόν 120 λεπτά. Από μόνη της, μία συνάντηση του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στο παρόν, αλλά και το μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών.

  Σχέσεις που βρίσκονται σε φάση επανεκκίνησης και το τετ α τετ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε, για να επιβεβαιώσει, όπως παρατηρούσαν κυβερνητικά στελέχη, τους στενούς δεσμούς Αθήνας και Μόσχας. Ωστόσο, το "ραντεβού" έλαβε και μία ακόμα σημαντική διάσταση.

  Πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης από τη Δύση που συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα…momentum δύσκολων ισορροπιών και σχεδόν 24 ώρες μετά την δια τηλεφώνου συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

  Μία πρώτη αποτίμηση, μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Πούτιν στην πόλη-έδρα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, σχετίζεται με τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

  Καθόλου τυχαία, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου θεωρούνται πολλαπλά χρήσιμες, η ελληνική πρωτεύουσα κάνει λόγο για μία πολύ καλή συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων, σε σημαντικούς τομείς. Όπως είναι η οικονομία, οι επενδύσεις, αλλά και ο τουρισμός.

  "Μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε την δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Σότσι.

  "Σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά…Στο διμερές εμπόριο, εφέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2019", παρατήρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Όλα αυτά, έρχονται ως αποτέλεσμα συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην περαιτέρω επέκταση των οικονομικών δεσμών.

  Η Αθήνα, από την πλευρά της και αυτό έρχεται ως ένα ακόμα σημείο στον ορίζοντα που σχηματίζεται μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Πούτιν, εστιάζει το βλέμμα της στις εκατέρωθεν επενδύσεις. Αλλά και στην ενίσχυση του τουριστικού κύματος από τη Ρωσία, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πρωτεύουσα.

  Ποιος είναι ο στόχος; Η επίτευξη ενός καλύτερου 2022 από πλευράς τουρισμού, από το κύμα του 2021. Ακόμα ένα πεδίο συζήτησης ήταν αυτό της ενέργειας, σε μία περίοδο παγκόσμιου κλυδωνισμού.

  "Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας…Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου", ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τι ευελπιστεί η Αθήνα μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών; Σύμφωνα με παρατηρητές, να πετύχει μία καλή συμφωνία στην ενέργεια για την επόμενη πενταετία, που θα τη "θωρακίσει" περαιτέρω.

  Οι προβολείς στη... σκακιέρα της Μεσογείου

  Εστιάζοντας στις εξελίξεις στην περιοχή μας, αυτό που μπορεί να κρατήσει κάποιος από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι η επανάληψη από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν της συνεπούς στάσης της Μόσχας στο Κυπριακό.

  Πάγια θέση του Κρεμλίνου είναι η αναζήτηση δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

  Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα μηνύματα στην ηγεσία της γείτονος όσον αφορά στα κύματα της προκλητικότητας είτε αυτά σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο, είτε με το Κυπριακό. Η Αθήνα και αυτό το κατέστησε σαφές για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός σε διεθνές ακροατήριο είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.

  Όμως, η Άγκυρα είναι αυτή που πρέπει να επιλέξει το δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Των κανόνων καλής γειτονίας. Το δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Η Αθήνα, έτσι κι αλλιώς, δεν αναμένει να…μπει η Ρωσία…διαιτητής στη σχέση της με την Άγκυρα. Αλλά, με δεδομένη και τη σχέση της Μόσχας με τη γείτονα, να υπάρξει μία προσεχτική ουδετερότητα.

  "Τελικά αυτές οι διαφορές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Το πλαίσιο το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας.

  Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης. Το έκανε με την Ιταλία, το έκανε με την Αίγυπτο και η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή.

  Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θέλω να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία και η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω από όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ένα ακόμα σημείο προς επισήμανση, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση αποτελεί η σταθερή θέση του πρωθυπουργού για την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

  "Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ' ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρωρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία. Πάντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση και όχι μία ρητορική έντασης", είπε ο πρωθυπουργός, στη συζήτησή του με Έλληνες δημοσιογράφους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ