Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 13:25

  Σε εξέλιξη στο Σότσι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Πούτιν - "Εχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες"

  Σε εξέλιξη στο Σότσι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Πούτιν - "Εχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.02

  Σε εξέλιξη βρίσκεται, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη θερινή κατοικία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Σότσι.

  Υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στη Ρωσία και δήλωσε: "Στην αρχή θα ήθελα να σταθώ σε ζητήματα παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά, τα οποία σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, με τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την ιστορία και το έτος ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Και ακριβώς αυτό το έτος ιστορίας Ρωσίας - Ελλάδας συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Και όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ελληνικός λαός". 

  Παράλληλα τόνισε: "Θα ήθελα να επισημάνω ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35% φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009. Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές, καλές συμφωνίες, και ετοιμάστηκε ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά, αλλά και άλλα ζητήματα θα τα συζητήσουμε κατά τη σημερινή μας συνάντηση, σε τυπική συνάντηση, σε τυπικές συνθήκες, αλλά και σε ανεπίσημες συνθήκες με γεύμα εργασίας. Καλώς ορίσατε". 

   

  Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό".

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της. "Είναι γεγονότα που συνδέουν άρρηκτα τις δύο χώρες μας. Αυτή η επανάσταση οδήγησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και επίσης χάρη στις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων εκείνης της εποχής, η Ελλάδα βρήκε δύναμη να γίνει ένα σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

  Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

  Η ατζέντα των συζητήσεων 

  Το πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών, μετά την εκλογή της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2019, θα κινηθεί σε πολυεπίπεδο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν για:

  -Τις διμερείς σχέσεις.

  -Την ενεργειακή συνεργασία, σε μία κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία (η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της χώρας μας, καθώς σχεδόν το 46% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα και το 9,5% του αργού πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία).

  -Τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της Παιδείας.

  -Τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

  -Το μέτωπο του πανδημικού ιού, στη…σκιά της εμφάνισης του νέου στελέχους "Όμικρον" της Covid-19.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ