Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Δεκ-2021 08:28

  ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός και μπρος-πίσω για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός και μπρος-πίσω για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αμηχανία που δεν βρίσκει διέξοδο εξακολουθεί να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την ατζέντα που έχει ανοίξει πια για επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού  όχι πλέον μόνο στους άνω των 60 αλλά και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

  Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει σενάρια για επέκτασή της υποχρεωτικότητας και στις ηλικίες από 50- 60, όπερ αποτυπώνεται πλέον και ανοιχτά σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της.

  Το "χαράτσι"

  Η Κουμουνδούρου από πλευράς της στέκεται επισήμως στην "επιβολή προστίμου" των 100 ευρώ μηνιαίως, ποινή την οποία και καταψήφισε και εξακολουθεί να αποκρούει μετά βδελυγμίας με την αιτίαση πως είναι "διχαστική",  χωρίς κανένα υγειονομικό αποτύπωμα αφού θα επιτρέπει στους "έχοντες" αμετάπειστους ανεμβολίαστους να "αγοράζουν" το δικαιωμά τους στον μη εμβολιασμό καθώς ότι ενθαρρύνει "αντιδράσεις" που υποδαυλίζουν ακόμη περισσότερο τους αντιεμβολιαστές, σαμποτάροντας το εγχείρημα της αύξησης των εμβολιασμών, στο οποίο κατά τα άλλα ομνύουν αταλάντευτα.

  Από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει καμιά προθυμία να μπει σε επί της ουσίας συζήτηση για αντιπρόταση στην κυβερνητική απόφαση. Για την ώρα, το κόμμα έχει "ταμπουρωθεί" πίσω τη δικαιολογία πως "κυβέρνηση είναι ο Μητσοτάκης όχι εμείς και δεν γίνεται κάθε φορά να εκβιαζόμαστε εμείς να εγκρίνουμε κατόπιν εορτής σπασμωδικές αποφάσεις που λαμβάνει εν μέσω παλινωδιών του".

  Αυτό αποτελεί ενιαία γραμμή στο κόμμα προς ώρας , αποτέλεσμα και της αμηχανίας που έχει προκληθεί αφ ης στιγμής, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω τη θέση της ότι η υποχρεωτικότητα έχει "εξαντλήσει" τη δυνατότητά της για αποτελεσματική μέθοδο αναχαίτισης της πανδημίας αλλά και την αμφίσημη στάση της περί "αντισυνταγματικότητας" του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

  "Αμφιθυμία"

  Η αμφιθυμία πλέον έχει περάσει στο απέναντι πολιτικό στρατόπεδο, του ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς , υπάρχει η αίσθηση στην Κουμουνδούρου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα "πληρώσει" πολιτικό κόστος με την απόφασή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό μετά προστίμου 100 ευρώ ενώ επιλέγουν να σταθούν σε δηλώσεις όπως του Ηλία Μόσιαλου ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με το μέτρο του προστίμου.

  Από κει και περα πάντως, η Κουμουνδούρου παραμένει … ασάλευτη μπροστά στις νέες εξελίξεις και την ατζέντα περι υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως αυτή διαμορφώνεται ταχέως πάντως ( συνεπικουρούμενη και από τη συζήτηση που έχει ανοίξει στους κόλπους της ΕΕ). Όχι μόνον δεν αποφασίζει να κάνει βήμα μπρος παρουσιάζοντας δική του αντιπρόταση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον εμβολιασμό αλλά αντιθέτως δείχνει πως κάνει βήματα, πίσω.

  Δεδομένου μάλιστα πως καθόλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε ως "επισπεύδουσα" δύναμη για λήψη δύσκολων αποφάσεων ενώ τώρα δεν δείχνει καν διάθεση να κινηθεί προς αντιδημοφιλείς αντιπροτάσεις, η σημερινή του στάση είναι χαρακτηριστική και των διαφορετικών αναγνώσεων και θέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό του.

  Στην κουμουνδούρου, είναι δεδομένο ότι επιδίδονται σε "μετρήσεις" πολιτικού κόστους κατά της Κυβέρνησης, εκτιμώντας grosso modo ότι με την τελευταία της απόφαση η κυβερνητική παράταξη έχει δυσαρεστήσει και εμβολιασμένους Πολίτες που διαφωνούν με την επιβολή οικονομικού προστίμου.

  Διατασικός προβληματισμός          

  Και αν από τα "κεντρικά" του κόμματος έχει επιλεγεί για την ώρα η "γραμμή" της φουλ επίθεσης στην Κυβέρνηση για παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάχυτος προβληματισμός και δη διατασικός για το πώς πρέπει να κινηθεί εφεξής το κόμμα απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα.

  Η πρόταση του συμβούλου του κ. Τσίπρα, καθηγητή αιματλογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα περί καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού με "ποινή" την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών και χωρίς ηλικιακά κριτήρια, είναι μια πρόταση που προκάλεσε μεν αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα και έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον σύμβουλό του, διαμηνύοντας πως δεν την υιοθετεί, αποτελεί πάντως μια βάση συζήτησης την οποία ακουν θετικά – έστω και υπό προυποθέσεις- ουκ ολίγοι στο κόμμα.

  "Κοντά" στην πρόταση του  Γρηγόρη Γεροτζιάφα φερ ειπείν, είναι στελέχη που πρόσκεινται και στη λεγόμενη  εσωκομματική αντιπολίτευση ( ομπρέλα) αλλά και στους ευρύτερους προεδρικούς. Τουλάχιστον στην ουσία της.

  Εμβληματικό στέλεχος της ομπρέλας , ανέφερε σχετικώς στο "Κ" , όχι χωρίς προβληματισμό είναι η αλήθεια, πως " θα άκουγε την πρόταση Γεροτζιάφα εάν συνοδευτόταν και από το πλαισιο όσων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες να γίνουν για τη δημόσια υγεία: Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσλήψεις γιατρών και λόγω των τωρινών συνθηκών, επίταξη σε ιδιωτικές κλίνες.

  Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος μάλιστα το οποίο συμπλήρωσε πως " αυτά τα περί δικαιωμάτων των ανεμβολίαστων δεν με συγκινούν ιδιαιτέρως. Έχουμε κρίση υγείας και η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Δεν υπάρχει πιο ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά από το να μην εμβολιάζεσαι εσύ επειδή σκέφτεσαι ότι θα σε "σωσει" ο διπλανός σου που εμβολιάστηκε".

  Έτερο στέλεχος διαφορετικής εσωκομματικής ομάδας ( συγκεκριμένα ανήκει στους "προεδρικούς" του ΣΥΡΙΖΑ) , εξέφραζε στο "Κ" τον προβληματισμό του σχετικά με τις προτάσεις για τις οποίες θα έπρεπε να βγει "μπροστά" το κόμμα του, σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: " Θα έπρεπε να ζητήσουμε να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όχι ΄μόνο σε σώματα ασφαλείας , εκκλησίες και ένοπλες δυνάμεις. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα και στους εργαζόμενους στην εστίαση" είπε, ομοίως συγκρατημένα με τον προλαλήσαντα "σύντροφό" του.

  Κοινώς χωρίς διάθεση να δημιουγήσει συζήτηση εσωκομματική που θα αποκκλίνει από την "κεντρική" πολιτική γραμμή του κόμματος η οποία συνοψίζεται σε ελεύθερη απόδοση: "Έτσι όπως τα κανε να τα βγάλει πέρα μόνος του ο Μητσοτάκης και καλά ξεμπερδέματα με τους δυσαρεστημένους".

  Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τελικά τι γυρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία; - Πάλι γύρω γύρω όλοι απ τον... Πολάκη

  -Αποστάσεις Τσίπρα από πρόταση Γεροτζιάφα για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ