Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 20:11

  Χ. Ταραντίλης: Προοδεύουν οι χώρες που παράγουν καινοτομία ή επενδύουν σε αυτήν

  Χ. Ταραντίλης: Προοδεύουν οι χώρες που παράγουν καινοτομία ή επενδύουν σε αυτήν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με θέμα "Ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας" συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή κ. Χρήστου Ταραντίλη. 

  Στην τοποθέτηση του ο κ. Ταραντίλης, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία που έχει διεθνώς η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (εταιρείες start-up και spinoff) υπολογίζεται στο τεράστιο ποσό των 3,8 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report του 2021. Επεσήμανε, επίσης, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ (Census Bureau), οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, συνεισφέρουν τις μισές νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας, παράλληλα, σημαντικά στη συνολική αύξηση του επιπέδου παραγωγικότητας.

  Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών που έχουν αναπτύξει προσφάτως αξιόλογη δράση, αξιοποιώντας επιχειρηματικά την παραγόμενη στα πανεπιστήμιά τους έρευνα, όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Πορτογαλία. Υπογράμμισε δε, ότι o αριθμός των spin-off εταιρειών που έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι ανάλογος της ποιότητας του έργου τους, συμπαρασύροντας και τις συνολικές επιδόσεις στην επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

  Ο κ. Ταραντίλης εστίασε, τέλος, στην ανάγκη να διαμορφώσει η Πολιτεία το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές ερευνητικές δυνάμεις, όπως έπραξε με τον νόμο για τις spin off εταιρείες που ψηφίσθηκε αυτή την εβδομάδα, και τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω αλλά θα προχωρήσει μπροστά, γιατί μπορεί και παράγει καινοτομία".    

  Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής δόθηκε βήμα στον κ. Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ