Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 13:04

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60 - Η σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ

  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60 - Η σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.03

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μετά τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση επεκτείνει τη στρατηγική της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε μία κρίσιμη ηλικιακή ομάδα.

  Οι άνω των 60 συμπολίτες μας, που δεν έχουν εμβολιαστεί (πρόκειται για περίπου 520.000 άτομα) θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους με την επιχείρηση "Ελευθερία" και να κάνουν την πρώτη δόση.

  Η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα της "Ελευθερίας", ενώ όσοι δεν προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση κάθε μήνα θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

  Με την κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση στοχεύει να θωρακίσει μία ηλικιακή κατηγορία, η οποία δεν κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στα εμβόλια, καταγράφει υψηλές νοσηλείες, αλλά και απώλειες από την Covid-19. "Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί ο εμβολιασμός αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από υποχρεωτικός. Σώζει ζωές. Είναι αναγκαίος για την υγεία. Είναι πια αναγκαίος για ολόκληρη την κοινωνία", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες", πρόσθεσε.

  Τα επιστημονικά και επιχειρησιακα δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας

  1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορουν πολίτες 60+
  2) 7 στους 10 διασωληνωμενοι ασθενείς είναι 60+
  3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολιαστοι 
  4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού. 
  5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγειας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ο,τι στην Ελλάδα

  Χαρακτηριστική η σύγκριση των στοιχείων με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  Πορτογαλία:

  💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,5%

  🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 80

  👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 13

  Δανία:

  💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,1%

  🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 47

  👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 10

  Σουηδία:

  💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 93,1%

  🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 32

  👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 5

  Ελλάδα:

  💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 83%

  🏥 Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID 👉🏻 657

  👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 92

  Ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο.

  -Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, "ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα", όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

  -Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου "ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ