Του Δημήτρη Γκάτσιου
Εν αναμονή των επιστημονικών δεδομένων για το νέο στέλεχος "Όμικρον" του πανδημικού ιού βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Αρχής γενομένης από σήμερα, θα ξεκινήσει σειρά συσκέψεων για την αξιολόγηση των νεότερων στοιχείων. Συσκέψεις που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν σταματήσει στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση αναμένει, μαζί με τους ειδικούς, την ανάλυση του προφίλ της νέας μετάλλαξης, που θα δείξει κατά πόσο θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για υγειονομικά ασφαλή Χριστούγεννα. Και αυτό που παραμένει ως σταθερό σημείο στον ορίζοντα είναι η, σε όλους τους τόνους επισήμανση στελεχών, ότι η χώρα δε θα μπει σε νέο lockdown.
"Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα", σημείωσε (Καθημερινή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών - Το plan B
Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει εξακολουθητικά στο τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών (είτε αυτοί αφορούν στην πρώτη δόση, είτε την αναμνηστική) των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας, κυρίως στις περιοχές εκείνες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Ειδικά στο μέτωπο των ρυθμών της επιχείρησης "Ελευθερία", μάλιστα, η αισιοδοξία που εκπέμπεται για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διάχυτη στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, καθώς η εικόνα των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε αυτή του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, όταν, δηλαδή, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία:
-7.017.475 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.
-6.580.353 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
-1.241.427 άτομα έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση.
Αυτό που γίνεται εμφανές από τις συζητήσεις με στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με το υπάρχον πλαίσιο των παρεμβάσεων. Ωστόσο, στο σενάριο που απαιτηθεί ένα νέο κράμα μέτρων, στο…συρτάρι υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις-έτοιμες να…ριχτούν στη μάχη. Προτάσεις που σχετίζονται με τους ανεμβολίαστους. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώροι που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι είναι, κατά κύριο λόγο, οι ανοιχτοί της εστίασης, τότε γίνεται κατανοητό ότι, σε περίπτωση που έρθει στο προσκήνιο μία κίνηση που θα…σφίξει κι άλλο τον κλοιό, αυτή θα αφορά στις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκονται:
- Η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας από δύο σε τρία την εβδομάδα, με την πρόβλεψη οι έλεγχοι να είναι ημερήσιοι και όχι 48 ωρών.
-Η επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο σε καταστάσεις συγχρωτισμού που, έτσι κι αλλιώς, δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται σε ισχύ.
-Το…κόκκινο στους ανεμβολίαστους όσον αφορά στην πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί σε rapid test.