Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Νοε-2021 09:19

  "Όχι" σε lockdown-"Ναι" σε μέτρα για ανεμβολίαστους

  "Όχι" σε lockdown-"Ναι" σε μέτρα για ανεμβολίαστους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Παρά την έκρηξη του νέου κύματος του πανδημικού ιού, της αύξησης των κρουσμάτων και της... μαύρης εικόνας των σκληρών δεικτών, σε διασωληνώσεις και θανάτους, η κυβέρνηση επιμένει. "Κανένα lockdown δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Κανένα νέο μέτρο δεν πρόκειται να ληφθεί για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας". Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων στελεχών, όπως αυτές έρχονται στο προσκήνιο, στη διάρκεια των τελευταίων ωρών και με την εφαρμογή των παρεμβάσεων-μέγγενη για τους ανεμβολίαστους να… περπατά την έκτη ημέρα της. 

  Η επαναξιολόγηση 

  Με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η μία μετά την άλλη, να... σφίγγουν εξακολουθητικά τον κλοιό, προχωρώντας στην υιοθέτηση σκληρών μέτρων, με το βλέμμα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει σταθερή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, διαμηνύει ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει το ενδεχόμενο... κλεισίματος της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα έθετε τη χώρα σε ακόμα έναν στροβιλισμό μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. "Προφανώς, το σύστημα υγείας μας τελεί υπό καθεστώς πίεσης, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown... Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να συνεχίσει η οικονομία να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε την πανδημία υπό έλεγχο. Και ειλικρινά αυτή η προσέγγιση, όσον αφορά την οικονομία, έχει αποδώσει..... Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να προκαλέσουμε πρόσθετη ζημιά, επιβάλλοντας πρόσθετους περιορισμούς, οι οποίοι, ειλικρινά, δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα είναι αποτελεσματικοί δεδομένης της διάθεσης των κοινωνιών μας αυτή τη στιγμή", σημειώνει ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που η προσοχή των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζει στο… αποτύπωμα που θα αφήσουν τα μέτρα-μπλόκο στους μη εμβολιασμένους, όπως αυτά θα αξιολογηθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Και αυτό είναι το κρίσιμο χρονικό σημείο, που θα κρίνει κατά πολύ το κατά πόσο οι παρεμβάσεις αναχαίτισης της COVID-19 στην κοινότητα θα… αλλάξουν πίστα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εορτές.

  Τα σενάρια 

  Κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε μία απόφαση που θα θέσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας; Αυτό είναι το κυρίαρχο ερώτημα των επόμενων εικοσιτετραώρων και μέχρι την προσεχή Τετάρτη, όταν και η αρμόδια επιστημονική επιτροπή θα συνεδριάσει, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στους δείκτες του πανδημικού ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του κορονοϊού παρουσιάζονται στοιχεία, τα οποία αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας ότι το τέταρτο κύμα έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδό του και είναι πιθανή η από εδώ και πέρα σταθεροποίησή του, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερη αυστηροποίηση του πλαισίου για τους μη εμβολιασμένους, με στόχο η χώρα να φτάσει στα Χριστούγεννα με… περισσότερες ανάσες και περισσότερο "θωρακισμένη" έναντι ενός ακόμα… χτυπήματος της πανδημίας από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, με άγνωστες παραμέτρους ανά περίοδο.

  Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώροι που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι είναι τα εμπορικά καταστήματα και οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, τότε γίνεται κατανοητό ότι, σε περίπτωση που έρθει στο προσκήνιο μία κίνηση που θα… σφίξει κι άλλο τον κλοιό, αυτή θα αφορά τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δηλαδή, να αποκλειστούν πλήρως και για ορισμένο χρονικό διάστημα από υπαίθριους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και να έχουν τη δυνατότητα μόνο για click-away στο λιανεμπόριο. Παράλληλα, στο… μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων βρίσκονται πάντα τα σούπερ-μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παρά το γεγονός ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν γίνεται να αποκλειστούν από αυτούς τους χώρους, δεν είναι λίγες οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη χρήση διπλής μάσκας, ενώ η επέκταση της μάσκας παντού και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες θα είχε, με τη σειρά της, θετικό αντίκτυπο. Την ίδια στιγμή, μία ακόμα παρέμβαση που θεωρείται πιθανό να βρεθεί στο... τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών είναι το πρότυπο της Ολλανδίας. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις εστίασης περιορίζουν το ωράριό τους και κλείνουν νωρίτερα, από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί, μέσα από την ιχνηλάτηση, πως καταγράφεται μεγάλο ποσοστό των μεταδόσεων. 

  "Ανοιχτή αγορά, ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους, με τα ατομικά μέτρα προστασίας –γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ για όλους– και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Εάν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις, εδώ είμαστε να το δούμε", σημείωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

  Θετικά σήματα 

  Τα μηνύματα από το μέτωπο του εμβολιαστικού προγράμματος, πάντως, είναι ενθαρρυντικά και αναδεικνύονται συνεχώς από στελέχη της κυβέρνησης. 

  Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τον τελευταίο μήνα και μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια. "H εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση", σχολιάζουν παράγοντες και παρουσιάζουν δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία:

  -Από το τέλος Οκτωβρίου έχουν διενεργηθεί σχεδόν 1,2 εκατομμύριο εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 320.000 αφορούσαν στην πρώτη δόση. 

  -Πριν από έναν μήνα οι εμβολιασμένοι ανέρχονταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού, και πλέον πλησιάζουν στο 75%.

  -Οι εμβολιασθέντες που έχουν λάβει την πρώτη δόση αγγίζουν τα επτά εκατομμύρια, ενώ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο ενισχυτικές δόσεις.

  "Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει ένας από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής μας, η οποία δεν περιλαμβάνει σχέδια για lockdown ή αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης. Φήμες περί νέου lockdown είναι παντελώς ανυπόστατες. Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ εφαρμόζονται ακριβώς προκειμένου να παραμένουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν παράγοντες.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ