Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 16:57

  Οι διμερείς σχέσεις και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια με την ΥΠΕΞ της Γκάνα

  Οι διμερείς σχέσεις και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια με την ΥΠΕΞ της Γκάνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την ομόλογό του της Γκάνα Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Άκρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

  Επί τάπητος τέθηκε το πλέγμα των διμερών σχέσεων, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Γκάνα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γκάνα, με έμφαση τις επενδύσεις, η κοινή προσήλωση στην αρχή της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και στο Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Γκάνα, αναφέρεται

  Σημειώνεται πως η Γκάνα, όπως επίσης και η Γκαμπόν, ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην υποσαχάρια Αφρική, αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την πτυχή αυτή ανέδειξαν διπλωματικές πηγές ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως δεδομένης της ελληνικής υποψηφιότητας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και τη διαχρονική σημασία που έχει το ΣΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

  Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση των δύο υπουργών στην Γκάνα έρχεται μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ