Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 09:23

  Πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία - Τα βασικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κ. Μητσοτάκης

  Πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία - Τα βασικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με το νέο πλέγμα των παρεμβάσεων που… σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους να τίθεται σε ισχύ από σήμερα, έχοντας ως στόχους την αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος και την περαιτέρω ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρεται σήμερα σε… σκηνικό Βουλής.

  Η σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών συζήτηση για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στην ενέργεια αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ακόμα τετ α τετ ανταλλαγής αιχμών ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως είναι αναμενόμενο, το φάσμα των παρεμβάσεων θα καλύψει ολόκληρη την πολιτική ύλη, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της Covid-19. 

  Λίγες εβδομάδες, άλλωστε, πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, την πρόθεση να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνία, μέσω της γέφυρας των μέτρων που υιοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, τη στιγμή που η συμμόρφωση σε αυτούς τους νέους περιορισμούς, αλλά και η άνοδος της "Ελευθερίας" θα κρίνει, κατά πολύ, την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης του όλου πλαισίου.

  Από το βήμα της Ολομέλειας, λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η συνολική αξία των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020-2022 ανέρχεται σε 43,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δισ. ευρώ αφορούν στο 2020, άλλα 16,9 δισ. ευρώ το 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022. 

  Παράλληλα, το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 31,1 δισ. ευρώ και αυτά τα στοιχεία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της παρέμβασης Μητσοτάκη, ο οποίος θα τονίσει, για μία ακόμα φορά, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει στην αιχμή της την "ανοιχτή οικονομία και κοινωνία". Όπως αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης και αναμένεται να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το 2022 οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αφορούν, μεταξύ άλλων:

  - Στην επέκταση έως το τέλος του 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

  - Στη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

  - Στη μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

  - Στην επέκταση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις μήνες εντός του 2021.

  - Στην επέκταση του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" έως το τέλος του 2021.

  Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει ειδική αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να… θέσει αναχώματα στις αυξήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια. Παράλληλα, στην ομιλία του στη Βουλή, θα εστιάσει τόσο στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, όσο και στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων για την επόμενη χρονιά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ