Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 09:51

  ΣΥΡΙΖΑ: Τα (όχι και τόσο) "ψιλά" γράμματα της δήλωσης του Α. Τσίπρα για την πανδημία

  ΣΥΡΙΖΑ: Τα (όχι και τόσο) "ψιλά" γράμματα της δήλωσης του Α. Τσίπρα για την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με εξαίρεση τη λειτουργία του συστήματος Υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Αλέξης Τσίπρας χθες, απαντώντας ως είχε προαναγγείλει στο "διάγγελμα" του Κυριάκου Μητσοτάκη, δε φάνηκε να έχει καμια σοβαρή επί της ουσίας διαφωνία στα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

  Το "lockdown" τύπου Αυστρίας και οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί

  Αντιθέτως. Οι διαφωνίες του συνίστανται στο ότι μάλλον εξακολουθεί να τα βρίσκει πιο ήπια απ ό,τι απαιτούν οι συνθήκες. Μπορεί να μίλησε μεν  για "lockdown τύπου Αυστρίας" για τους ανεμβολίαστους, αξιολογώντας ως τέτοιο το νέο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση αλλά ούτε επ αυτού φάνηκε να έχει σοβαρές ενστάσεις. Τον παραλληλισμό με την Αυστρία τον αξιοποίησε ως παράδειγμα για να εγκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη για ανακολουθία λόγων- έργων επικαλούμενος δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να κοπιάρει η κυβέρνηση τις αυστριακές μεθόδους. Κοινώς, ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει πως το νέο σφίξιμο του κλοιού γύρω από τους ανεμβολίαστους ( με το στοπ σε θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια) συνιστά καμιά τρομακτική ποιοτική μεταβολή από όσα ήδη είχαν αποφασιστεί.  

  Σε επίρρωση τούτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του δήλωση για την πανδημία, είπε σχεδόν ευθέως πως ούτε αυτά τα μέτρα δεν θα είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν είχε "πιεστεί" από την προαναγγελθείσα πρόθεσή του να απαντήσει αμέσως μετά στις πρωθυπουργικές δηλώσεις.  Σε αυτό το σκεπτικό εντάσσεται και η αναφορά του κ. Τσίπρα στα rapid tests στις εκκλησίες για τα οποία ισχυρίστηκε πως χρειάστηκαν περί τους 1137 νεκρούς για να καταλήξει τελικώς η κυβέρνηση στη δική του πρόταση.

  Τέλος στα περί "κοινής αποδοχής"

  Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε χθες ότι δεν προτίθεται να μπει σε διαδικασία αναζήτησης συναίνεσης με την κυβέρνηση. Αυτό έληξε επισήμως μετά την πρότασή του για ανάθεση της διαχείρισης της πανδημίας σε επιτροπή ειδικών που θα έχει οριστεί από κοινού με την Κυβέρνηση την οποία προφανώς και αρνήθηκε το Μαξίμου. Εξ ου και ζήτησε μεν την απομάκρυνση του Θάνου Πλεύρη από το υπουργείο Υγείας μιλώντας για ανάγκη να τεθεί επικεφαλής του ένας άνθρωπος "κύρους και αποδοχής". Αποδοχής μεν αλλά όχι "κοινής". Αυτό τελείωσε ως "σήμα" προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μήνυμα ήταν απλώς: Εσείς θα τον διαλέξετε αλλά τουλάχιστον κάντε μια επιλογή σοβαρή. 

  Συναινετικές λύσεις δεν γυρεύει λοιπόν αλλά στο πεδίο της πανδημίας τουλάχιστον έχει αποφασίσει να μείνει στη γραμμή περί "μαχητικής αλλά υπεύθυνης αντιπολίτευσης". Εξ ου και εξήρε το ορθό της απόφασης Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης επτά μήνες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας από τη δεύτερη δόση. Μίλησε μάλιστα για πανστρατιά προκειμένου να μεταπειστούν και όσοι δεν έχουν κάνει καν ακόμη την Α΄δόση, οι απολύτως ανεμβολίαστοι. 

  Στο δια ταύτα των δικών του προτάσεων: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μισό βήμα παραπάνω μιλώντας για αυστηροποίηση μέτρων απέναντι σε ανεμβολίαστους αστυνομικούς . Μισό και μάλλον άτολμο αφού απέφυγε επιμελώς να αναφέρει τον όρο "υποχρεωτικότητα" αφήνοντας μετέωρη την πρόταση περί αυστηροποίησης. Θα δείξει αν σκοπεύει να γίνει πιο συγκεκριμένος στο εγγύς μέλλον. 

   

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ