Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 16:36

  Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής για το 2022

  Βουλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής για το 2022. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, παρών δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

  "Η Βουλή αντιμετώπισε υποδειγματικά αυτή την επίθεση (σσ υγειονομική κρίση) και σήμερα, με τον προϋπολογισμό του 2022, διεκδικεί τη λειτουργική και οργανωτική της αυτοδυναμία, ώστε να επιτελέσει το χρέος της έναντι του ελληνικού λαού, έναντι της ιστορίας της, έναντι των προοπτικών της πατρίδας μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, για τον προϋπολογισμό της Βουλής που ανέρχεται σε 144.200.000 ευρώ. Ο κ. Τασούλας επισήμανε τη συμβολή της Βουλής, από το 2011 και μετά, στην περιστολή των κρατικών δαπανών. "Μετά τη δεινή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, η Βουλή προσαρμόστηκε και περιόρισε τον προϋπολογισμό της στην τάξη του 60% των κονδυλίων που διαχειριζόταν προ της κρίσης. Οι τελευταίοι προϋπολογισμοί της Βουλής, την εποχή της ευμάρειας, με όποιον επιθετικό προσδιορισμό της αξίζει -προφανώς όμως το επίπλαστης δεν είναι άδικος- ο προϋπολογισμός είχε φτάσει τα 220 εκατ. ευρώ και τώρα κινούμεθα σε προϋπολογισμούς της τάξεως των 142, 143, 144, 139 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση πόρων, οδήγησε τη Βουλή εις το να αξιοποιεί περίπου το 62% με 63% των κονδυλίων που αξιοποιούσε προ της κρίσης. Παρά ταύτα, η λειτουργία της, οι σκοποί της, οι επιδόσεις της συνεχίζονται με ακμαίο τρόπο και πιστεύουμε ότι όλες οι δραστηριότητες μας θα συνεχιστούν αβίαστα, και όσον αφορά στην εσωτερική λειτουργία της και όσον αφορά την εξωστρέφεια της", είπε ο πρόεδρος της Βουλής που υπογράμμισε ότι "μέσα στην τρικυμία της περιόδου της πανδημίας, η Βουλή συνεχίζει την ιστορική και πολιτική της αποστολή" και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί και το 2022 το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο της Βουλής, το οποίο "απεδείχθη, με την προσφορά της στο ΕΣΥ" ενώ η κορωνίδα του πολιτιστικού έργου, που είναι η έκθεση για τα 200 χρόνια από το 1821, θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος προκειμένου, ιδίως τα σχολεία, να την επισκεφθούν. 

  Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των "δημοσίων έργων και προμηθειών της Βουλής" που χρηματοδοτούνται και από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση, εξελίσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Μεγάρου της Βουλής, με στόχο την μείωση σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του ενεργειακού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτής της ενεργειακής αναβάθμισης του Μεγάρου της Βουλής, δημοπρατείται η αντικατάσταση του εξωτερικού φωτισμού, η οποία εκτός από την εξοικονόμηση θα έχει και αισθητικό αποτύπωμα. Συγχρόνως, αντικαθίστανται τα συστήματα κλιματισμού σε χώρους του Μεγάρου της Βουλής, ενώ προετοιμάζονται και άλλες παρεμβάσεις με σύγχρονο φωτισμό και στα άλλα κτίρια που έχει η Βουλή. Θέμα χρόνου είναι η ανάθεση της εργολαβίας για το κτίριο της οδού Φιλελλήνων προκειμένου "να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό κτίριο, το οποίο ο ζωγραφικός διάκοσμος και μόνο, το μετέτρεψε από διατηρητέο, σε μνημείο", όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι εντός των ημερών υπογράφεται σύμβαση για το κτίριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, το οποίο θα ανακαινισθεί ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί και να μετακινηθούν οι τόμοι που βρίσκονται στο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν, "ώστε μια σημαντική υπηρεσία για τη μελέτη της ιστορίας, να στεγαστεί σε αυτό το σπουδαίο κτίριο, το οποίο θα αποτελέσει και μια περαιτέρω συμβολή της Βουλής, στην ανάδειξη του αισθητικού αποτυπώματος των παλαιών κτιρίων της πρωτεύουσας". Επίσης η Βουλή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μελέτη για την αξιοποίηση του "υπερωκεάνιου", του κτιρίου του Καπνεργοστασίου, το οποίο στεγάζει σήμερα έκθεση σύγχρονης τέχνης, σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ. "Θα πρέπει να κατασταλάξουμε, μέσω και της μελέτης αυτής, για τη χρήση του, ιδίως επειδή ένα μεγάλο μέρος του θα απελευθερωθεί, με τη μετακίνηση των βιβλιοθηκών προς το κτίριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης", είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι προχωρούν και οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου ψηφιοποίησης των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης.

  Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για το έργο που επιτελεί η Βουλή των Ελλήνων, ένα έργο το οποίο δεν περιορίζεται στο κοινοβουλευτικό έργο, αλλά αφήνει βαθύτατο αποτύπωμα στον πολιτισμό και τον ελληνισμό γενικότερα, έχει κοινωνικό πρόσημο, παρά την οριζόντια περικοπή δαπανών που έγινε στα χρόνια της κρίσης. Ο κ. Υψηλάντης εξήγησε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του 2022, σε ποσοστό 1,19%, οφείλεται κυρίως στη φυσιολογική μισθολογική ωρίμανση του προσωπικού της Βουλής και κυρίως στην αύξηση του κόστους του τακτικού ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους ορκωτούς λογιστές, λόγω της διεύρυνσης του πλήθους των ελεγχόμενων προσώπων. 

  Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, που δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Βουλής, αξιοποίησε τη σημερινή συζήτηση προκειμένου να καταγγείλει ότι συντελέστηκε θεσμική εκτροπή εναντίον μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου, εναντίον του βουλευτή Παύλου Πολάκη, διότι δημόσιος υπάλληλος, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, παρενέβη στη λειτουργία της Βουλής, παραβίασε το Σύνταγμα, παρανόμησε εκκωφαντικά. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η Βουλή πρέπει να ζητήσει να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για λόγους προστασίας της δημοκρατίας και του Συντάγματος. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το σχέδιο του πρέπει να δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Βουλής και να είναι δημόσια η συνεδρίαση της επιτροπής που τον συζητά προτού εισαχθεί στην ολομέλεια.

  Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, είπε ότι είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να απομονώσουν φωνές και πρακτικές που υπονομεύουν και προσβάλλουν το κύρος και οδηγούν στην απαξίωση των πολιτειακών θεσμών της Βουλής, πλήττοντας την ίδια τη Δημοκρατία και ευχαρίστησε, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους της Βουλής για τη μεθοδική και ολοκληρωμένη προετοιμασία των σχεδίων του προϋπολογισμού, αλλά και τη σωστή εκτέλεσή του, όπως και το σύνολο του προσωπικού του Κοινοβουλίου. "Βέβαια, να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη συμβολή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του κ. Τασούλα, σ' αυτό το αποτέλεσμα", είπε ο κ. Γκόκας.

  "Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ψηφίζει "παρών" τόσο στον προϋπολογισμό για το 2022 όσο και στον απολογισμό για το 2020. Είναι ψήφος πολιτικού χαρακτήρα, ξεκαθαρίζοντας για τον απολογισμό του 2020 ότι η θέση μας αυτή δεν σχετίζεται με τον τρόπο που αποτυπώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη, δεν σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το ΚΚΕ, όχι μόνο την περίοδο των μνημονίων αλλά και πριν από αυτά, καταψήφιζε και ζητούσε την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων και γι΄αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ, αμείβονται στο ύψος του κατώτερου μισθού και η βουλευτική αποζημίωση μεταφέρεται όλη στα ταμεία του κόμματος, για την πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ.

  "Οφείλουμε να σημειώσουμε πως είναι υποδειγματική η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της Βουλής, σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση που απέτυχε παταγωδώς, όπως ακριβώς στην οικονομία και στην κοινωνία", ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ο οποίος εξήρε και το κοινωνικό έργο της Βουλής, "όπως οι πενήντα ΜΕΘ που κατασκεύασε μέσα σε δύο μόλις μήνες, κάτι περίεργο για το δημόσιο, η βοήθεια στο Μάτι και τόσα πολλά άλλα, τα οποία παρέχει, εξοικονομώντας χρήματα από το κόστος λειτουργίας της". Ο βουλευτής υπογράμμισε ωστόσο ότι το κόμμα του είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τον "μη σεβασμό" των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, αφού κανένα από τα δύο αιτήματα που είχε υποβάλει η Ελληνική Λύση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, δεν προωθήθηκαν για συζήτηση στην ολομέλεια.

  "Θεωρούμε ότι η φιλοσοφία των δαπανών δεν εξυπηρετούν στον βαθμό που θα έπρεπε την ανοικτότητα, την αξιοκρατία και τον σεβασμό στις μειοψηφικές κοινοβουλευτικές ομάδες και για αυτό θα ψηφίσουμε "παρών"", ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν αποδέχεται λογικές "πως η Βουλή κοστίζει και δεν χρειάζεται", οι οποίες είναι λογικές που εξυπηρετούν τον στόχο να διαβρωθεί το Κοινοβούλιο στις συνειδήσεις των πολιτών.

  "Πέραν της υποδειγματικής λειτουργίας, της προσαρμοστικότητας η οποία επεδείχθη χωρίς να στερήσει τίποτα από την αντιπροσωπευτικότητα και τον κοινοβουλευτισμό, αξιοσημείωτη είναι η νεωτερικότητα που επιδεικνύει η Βουλή σε ό,τι αφορά την πράσινη, την ενεργειακή μετάβαση και αναβάθμιση του Μεγάρου για την εξοικονόμηση ενέργειας και, βεβαίως, τη φιλική προς το περιβάλλον συμμόρφωση", επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία υπογράμμισε την πολιτιστική αλλά και κοινωνική προσφορά της Βουλής για την κάλυψη αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Υπογράμμισε επίσης ότι η "διαφάνεια, προσαρμοστικότητα, χρηστή διοίκηση, έντονη εξωστρέφεια, ιδιαίτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία είναι τα χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν τη συζήτηση γύρω από την έγκριση του προϋπολογισμού της Βουλής".

  "Μιλάμε για τον προϋπολογισμό της Βουλής που αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής, υπό δύσκολες συνθήκες πριν από αρκετά χρόνια, τότε που δυστυχώς ο ναός της Δημοκρατίας ήταν αντικείμενο στοχοποίησης", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: "Αυτή η συζήτηση του προϋπολογισμού και απολογισμού της Βουλής σήμερα, μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε σε ποια σημεία μπορούμε να συγκλίνουμε και να συμφωνήσουμε, να περάσουμε αυτό το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μην είναι η Βουλή το αντικείμενο της εύκολης και αβίαστης κριτικής και άδικης πάρα πολλές φορές, έτσι ώστε εμείς δίνοντας το παράδειγμα να μπορέσουμε να περάσουμε ιδιαίτερα στις νέες γενιές την ανάγκη για σεβασμό και εκτίμηση στην αξία του κοινοβουλευτισμού".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ