Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 19:50

  Διπλωματικές πηγές: Η επίσκεψη Ν. Δένδια στην Ελβετία

  Διπλωματικές πηγές: Η Επίσκεψη Ν. Δένδια στην Ελβετία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ελβετία, η οποία ήταν και η πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ τα τελευταία 15 χρόνια. 

  Ο Υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια αναλυτική ενημερωση για το ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων το οποίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα και αφού αναγνώρισε τον ήδη σημαντικό ρόλο των ελβετικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (4η χώρα σε επενδύσεις) συζήτησε με τον ομόλογο του την προοπτική ενίσχυσης των ελβετικών επενδύσεων στη χώρα μας. 

  Η Ελβετική πλευρά επεσήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας καθώς η Ελλάδα είναι ο προορισμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ελβετών ετησίως. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι  τουριστικοί προορισμοί για τους Ελβετούς. 

  Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων οι δυο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι η εργαλειοποίηση του από χώρες που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη είναι απολύτως καταδικαστέα.

  Επίσης υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια. 

  Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία ανταλλαγή υποστήριξης υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Ελβετία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους για το 2023-24 και η Ελλάδα αντίστοιχη θέση για την περίοδο 2025-26)

  Ταύτιση απόψεων υπήρχε και στο ζήτημα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS την οποία η Ελβετία αν και περίκλειστο κράτος έχει υπογράψει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ