Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 15:13

  Ντι Μάιο: Μεγάλη επιτυχία για Ελλάδα - Ιταλία η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τις ΑΟΖ

  Ντι Μάιο: Μεγάλη επιτυχία για Ελλάδα - Ιταλία η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τις ΑΟΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, δήλωσε:

  "Αγαπητέ Νίκο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την επίσκεψή σου αυτή στην Ιταλία, λίγο μετά την συνάντηση, στην Αθήνα του πρωθυπουργού μας Μάριο Ντράγκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επ’ ευκαιρία του Med 9. Οι διμερείς επισκέψεις και οι συχνές επαφές μας δείχνουν την ισχυρή φιλία και καρποφόρα συνεργασία των δυο χωρών μας, που έχουν εξαιρετικές σχέσεις, με στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά τα κύρια διεθνή ντοσιέ, αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή ατζέντα".

  Στη συνέχεια ο Ιταλός ΥΠΕΞ προσέθεσε:

  "Με τον Νίκο Δένδια εξετάσαμε πολλά θέματα: Από τις σχέσεις με τις γειτονικές, νότιες χώρες, μέχρι οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελετή που μόλις ολοκληρώθηκε, με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλάσσιων Ζωνών. Μια πράξη που σηματοδοτεί την έναρξης ισχύος της σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για τις δυο χώρες μας και για ένα σημαντικό γεγονός για τη συνεργασία στην Μεσόγειο, που ευχόμαστε να αποτελέσει υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για το μέλλον. Μόνον με συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, που η Ιταλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει, θα μπορέσει να επιτευχθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο".

  Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που ήταν σήμερα αντικείμενο συζήτησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε:

  "Επανέλαβα στον Έλληνα ομόλογό μου τη σημασία στήριξης της πολιτικής διαδικασίας στην Λιβύη, σύμφωνα με μια ευρείας συμμετοχής διαδικασία ενόψει του σημαντικού ραντεβού, των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Και την επείγουσα ανάγκη να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές.

  Και σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία οι σχέσεις μας είναι ιδιαίτερα δυναμικές, αφού τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 27%. Χάρη στους αριθμούς αυτούς η Ιταλία είναι ο δεύτερος προμηθευτής της Ελλάδας και ο πρώτος πελάτης –στοιχεία σημαντικά, λόγω της παρουσίας, στην Ελλάδα, πολλών ιταλικών επιχειρήσεων. Αρχίζοντας από την ευρεία αυτή συνεργασία, στοχεύουμε στην ενίσχυση των οικονομικών μας ανταλλαγών, ιδίως στις υποδομές και στην ενεργειακή μετάβαση, εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Μας προσφέρει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέες βιομηχανικές συνεργασίες, ευνοώντας μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Θα ενισχύσουμε τον αμοιβαίο ρόλο μας ως ενεργειακού hub στην Ευρώπη, με στόχο και τις νέες τεχνολογίες, για παραγωγή καθαρής ενέργειας".

  Για το μεταναστευτικό, τέλος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε:

  "Αναφερθήκαμε και στην ανάγκη να πετύχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ, με ουσιαστικές κινήσεις στην εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα προχωρήσουμε και σε μια πιο στενή συνεργασία για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής, ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία τροφίμων μας και οι καταναλωτές. Τέλος, εξέφρασα στον Νίκο Δένδια την μεγάλη ιταλική προσδοκία για έναρξη, εντός του 2021, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και για την έναρξη νέας σειράς διαπραγματευτικων διαδικασιών (Cluster) με το Βελιγράδι. Η διαδικασία ένταξης είναι το κύριο κίνητρο, για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να ακολουθήσουν πορεία μεταρρυθμίσεων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ