Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 09:10

  Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από το νέο κύμα παρεμβάσεων για την πανδημία

  Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από το νέο κύμα παρεμβάσεων για την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Καμία στέρηση ελευθερίας στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Αυξανόμενη πίεση σε εκείνες τις κατηγορίες που έχουν επιλέξει να μην κλείσουν το "ραντεβού" τους με την "Ελευθερία". Σαρωτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων. Επιτάχυνση για την τρίτη δόση.

  Σε αυτό το τετράπτυχο κινούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έξαρσης του πανδημικού ιού στη χώρα. Και πρόκειται για ένα τετράπτυχο που ήρθε στην πρώτη γραμμή στις απανωτές συσκέψεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, με κορυφαία αυτή που πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό και άνοιξε το δρόμο για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Η λογική, πολλάκις διατυπωμένη και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία "η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν" παραμένει στην προμετωπίδα των κυβερνητικών κινήσεων.

  Το μπλόκο στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αποτελούν πηγή υπερμετάδοσης της Covid-19, είναι εμφανές σε κάθε λεπτομέρεια των ανακοινώσεων. Από την άλλη, η προστασία της δημόσιας υγείας, η συνεχής ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών και η προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού καθορίζει το…DNA των παρεμβάσεων, τη στιγμή κατά την οποία στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα δύσκολα όσον αφορά στην εξέλιξη του κορονοϊού δεν έχουν περάσει, αλλά είναι μπροστά. Και αυτό γιατί οι επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες αναμένεται ότι θα καταγράψουν την κορύφωση του πανδημικού ιού στις περιφέρειες της χώρας, με τα δεδομένα να βρίσκονται εξακολουθητικά στο…μικροσκόπιο και να αποτελούν τμήμα των καθημερινών συναντήσεων του κυβερνητικού επιτελείου.

  "Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε προσαρμογές των μέτρων με περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν τους ανεμβολίαστους. Γιατί αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, αλλά και γιατί δε μπορεί  να περιορίζονται οι δραστηριότητες των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί", είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται. Από την άλλη, γίνεται όλο και πιο σαφές, πέραν της πίεσης που θα δέχονται στην καθημερινότητά τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πως η αυστηροποίηση των ποινών και η νέα επιχείρηση πειθούς για την "Ελευθερία" θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του όλου πλαισίου αυτού του επόμενου κύματος των παρεμβάσεων.

  Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, οι ποινές για τα καταστήματα που δε θα τηρούν τα μέτρα αναβαθμίζονται και οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Στους αμιγείς χώρους ο έλεγχος του πιστοποιητικού θα είναι υποχρεωτικός με ταυτόχρονο έλεγχο της ταυτοπροσωπίας. Οι ποινές διπλασιάζονται και τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Παράλληλα θα γίνεται πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα, τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα και τους έχουν επιβληθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν  σε ποια μαγαζιά έχουν εντοπιστεί παραβάσεις. Όσον αφορά στον εμβολιασμό, βασική σκέψη της κυβέρνησης είναι ότι δε μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου.

  "Το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας  που αντιστοιχεί στο 63% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, επεκτείνουμε όλη την καμπάνια για τον εμβολιασμό, με αποστολή επιστολών και μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα που θα επισημαίνουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικό τρόπο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με σποτ τα οποία θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν", αναφέρουν στελέχη.

  Διαβάστε ακόμη

  * Η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ