Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 23:16

  Μ. Βαρβιτσιώτης από Κύπρο: Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα

  Μ. Βαρβιτσιώτης από Κύπρο: Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Είναι αύριο η Εθνική επέτειος για εμάς, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ, η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα και στην Κύπρο και δείχνει ότι όταν ο ελληνισμός είναι αποφασισμένος μπορεί να πετύχει θαύματα. Έτσι ενωμένοι, μονιασμένοι και πάντοτε σε κοινή γραμμή, αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε στο επίπεδο της μετανάστευσης είτε των μονομερών ενεργειών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε βεβαίως το θέμα του υπερεξοπλισμού και των προκλήσεων" τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του σήμερα το βράδυ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

  Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, σημείωσε ότι "μέσα από πολυετείς διπλωματικές επαφές έχουμε οργανώσει ένα δίκτυο φίλων, επαφών και συμμάχων που αντιλαμβάνονται το κοινό πρόβλημα ασφαλείας" και επανέλαβε ότι "δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι θέλουμε η τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών τους και κοιτώντας βεβαίως πάνω από όλα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς το πλαίσιο των οποίων δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ειρηνική ούτε επωφελής συνύπαρξη".

  Ολόκληρη η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

  "Με χαρά βρίσκομαι στην Κύπρο και βεβαίως είχα ακόμη μεγαλύτερη χαρά να συνομιλώ αλλά και να συμμετέχω με το φίλο Νίκο σε αυτή τη σημερινή εκδήλωση μέσα στα πλαίσια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι μία πρωτοβουλία που ανοίγει την Ευρώπη στους πολίτες της και δίνει στους πολίτες το μικρόφωνο, γιατί σε αυτή τη διαδικασία οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πάνω από όλα οι Βρυξέλλες, πρέπει να σωπάσουν και να ακουστούν οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για το ποια Ευρώπη θέλουμε.

  Παράλληλα, όπως πάντοτε το κάνουμε, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα ασφάλειας που μας απασχολούν, για την πορεία του εθνικού ζητήματος, του Κυπριακού. Είναι αύριο μία Εθνική επέτειος για εμάς, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ, η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα και στην Κύπρο και δείχνει ότι όταν ο ελληνισμός είναι αποφασισμένος μπορεί να πετύχει θαύματα. Έτσι ενωμένοι, μονιασμένοι και πάντοτε σε κοινή γραμμή, αντιμετωπίζουμε σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα, είτε στο επίπεδο της μετανάστευσης είτε των μονομερών ενεργειών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε βεβαίως το θέμα του υπερεξοπλισμού και των προκλήσεων. 

  Έχουμε καταφέρει μέσα από πολυετείς διπλωματικές επαφές να έχουμε ουσιαστικά οργανώσει ένα δίκτυο φίλων, επαφών και συμμάχων που αντιλαμβάνονται το κοινό πρόβλημα ασφαλείας. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι θέλουμε την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών τους και κοιτώντας βεβαίως πάνω από όλα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς το πλαίσιο των οποίων δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ειρηνική ούτε επωφελής συνύπαρξη".

  Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδη, συμμετείχαν στη Λεμεσό σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με θέμα "Ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης και ο Ρόλος των Νέων: Περιφερειακές Διαστάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές".

  Εκεί, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ειδικά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση, η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η μετανάστευση κ.ά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα η Κύπρος και άλλες χώρες μπορούμε να έχουμε κοινές ατζέντες γιατί μαστιζόμαστε από τέτοιου είδους προβλήματα και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη μονοδιάστατα μόνο σε σχέση με τα εθνικά μας προβλήματα".

  Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και τον τρόπο που αυτή συνδέεται με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο χάρτη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, στο μυαλό όλων των ευρωπαϊκών ηγεσιών, ως εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου και ενέργειας συνολικά". Στη συζήτηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Φρίξος Σαββίδης, και μίλησαν επίσης ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κ. Στέλιος Περράκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και ∆ιεθνών Σχέσεων.

  Αύριο ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο κ. Βαρβιτσιώτης θα παρακολουθήσει την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση και αμέσως μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ