Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 07:38

  Η αποτίμηση της διήμερης επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

  Η αποτίμηση της διήμερης επίσκεψης Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τον πρωθυπουργό να ολοκληρώνει αργά χθες το απόγευμα τη διήμερη παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση προχωρεί στην πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων που παρήγαγαν οι επαφές στο Ριάντ. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν, λοιπόν, την ικανοποίησή τους τόσο για την περαιτέρω ενδυνάμωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Αθήνας, όσο και για το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία να…στρέψουν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας, σε μία περίοδο κατά την οποία επιχειρείται το…άλμα στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, με όχημα τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη. Και είναι ακριβώς αυτό το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για επενδύσεις στην Ελλάδα, που όρισε ένα σημαντικό μέρος των συναντήσεων στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Κάλεσμα που δεν προήλθε μόνο κατά τη διάρκεια των "ραντεβού" με επιχειρηματίες, αλλά και από το βήμα του Φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκέντρωσε τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

  "Ο κόσμος στο εξωτερικό βλέπει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εάν εξετάσει κανείς τη συνολική απόδοση της οικονομίας, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο χρέους, το κόστος δανεισμού μας είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη υψηλότερη του 6% εφέτος, πιθανότατα πολύ υψηλότερη…Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Και θέλω τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story μας. Και βλέπουμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς διαφορετικούς τομείς", σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η Αθήνα, όπως έγινε εμφανές σε αυτή τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία…κοιτάζει επενδυτικά προς το Ριάντ, σε ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Στόχος της ελληνικής πρωτεύουσας δεν είναι μόνο η δημιουργία ευκαιριών στην εγχώρια αγορά για προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το…χτίσιμο των κατάλληλων συνθηκών, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν, από την πλευρά τους, σε αυτή τη μεταμόρφωση της οικονομίας και στην έκταση που λαμβάνει χώρα στο Ριάντ. "Δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή του Κόλπου. Άλλωστε, ζούμε στην ίδια ευρύτερη περιοχή, μοιραζόμαστε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις, και από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μία από τις βασικές μου προτεραιότητες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ήταν η αποκατάσταση ισχυρών δεσμών με τον Κόλπο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σφυρηλάτησης μιας πολύ ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, τόσο γεωπολιτικές όσο και οικονομικές", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης.

  Στην πρώτη γραμμή το διεθνές δίκαιο - Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της

  Σε…momentum γεωπολιτικό, από την άλλη, ο πρωθυπουργός, στις επαφές που πραγματοποίησε στο Ριάντ, ανέδειξε το ρόλο-κλειδί της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες. Ανάλογη ήταν και η αναφορά του από το Φόρουμ Future Investment Initiative. "Είμαστε ασφαλείς. Δεν πιστεύω ότι υφίσταται γεωπολιτική απειλή. Και πιστεύω ότι εν τέλει η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά. Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει πολύ ξεκάθαρα τις γραμμές μας και ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί μας για να επιλύσουμε τη μια βασική διαφορά που έχουμε και η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Συμφωνήσαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο βάσει του διεθνούς δικαίου. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν δεχόμαστε τον εκφοβισμό και δεν υποχωρούμε σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα", σημείωσε. Σε συζήτηση που είχε νωρίτερα με Έλληνες δημοσιογράφους στο Ριάντ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το νέο γεωπολιτικό σκηνικό. "Βρισκόμαστε σε μία νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Οι συνεργασίες αυτές δε στρέφονται εναντίον τρίτων. Είναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα", επεσήμανε.

  Η Αθήνα, πάντως, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να προκύψει κάτι δραματικό στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, προτάσσει το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, ενώ, την ίδια στιγμή και μέσα σε διάστημα δύο ετών έχει χτίσει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία και έχει ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Και είναι αυτό το πλαίσιο των συνεργασιών και των συμμαχιών, που θα αποτελέσει πυξίδα για την ελληνική πρωτεύουσα και τους μήνες που ακολουθούν. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ