Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Οκτ-2021 07:45

  Η Αθήνα διευρύνει τη διπλωματική της παρουσία σε Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

  Η Αθήνα διευρύνει τη διπλωματική της παρουσία σε Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στοιχείο πρώτο: Οι πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Αθήνας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον δημιουργούν νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδυναμώνοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Στοιχείο δεύτερο: Η ενίσχυση των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως αυτό με τη Λευκωσία και το Κάιρο, δίνει ώθηση στη διπλωματική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, μέσα από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, στοχεύει στην αναβάθμιση της θέσης της και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται και η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, που ολοκληρώνεται σήμερα με σειρά επαφών που θα έχουν στο επίκεντρο την οικονομία και τις επενδύσεις.

  Από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα που οργάνωσε το Ριάντ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε, για μία ακόμα φορά σε διεθνές περιβάλλον, την καίρια γεωπολιτική σημασία της χώρας σε σχέση και με τη μείζονα ενεργειακή κρίση. "Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο που αφορά στην κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο πολύ φθηνής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, φυσικά, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο. Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά", τόνισε ο πρωθυπουργός. Σε…τέμπο οικονομικό, αλλά και επενδυτικό, πέραν των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τα νέα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας, αναμένεται να κινηθούν οι σημερινές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ.

  Νωρίς το πρωί, στην πρωθυπουργική ατζέντα κυρίαρχη θέση έχουν τα "ραντεβού" με επιχειρηματίες που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, είτε στοχεύουν να στρέψουν για πρώτη φορά την…επενδυτική τους ματιά σε αυτή, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλύει όλα εκείνα τα δομικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, σε τομείς, όπως η ενέργεια και το εμπόριο. Δεν έχουν παρέλθει, άλλωστε, παρά τριάντα ημέρες από το τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η παρουσία στο Ριάντ του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής νέων συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, πέραν των συγκεκριμένων επαφών αποδίδει η Αθήνα και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς η συζήτηση θα κινηθεί σε γεωπολιτικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τον πρίγκιπα και διάδοχο του Μπαχρέιν, ενώ λίγο πριν την επιστροφή του στην Αθήνα θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ