Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 17:10

  Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο δρόμους να διαλέξει - Οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.58

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα νέα κύματα της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

  "Τα συμπεράσματα προηγούμενων συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Και η Τουρκία έχει δύο δρόμους να διαλέξει. Ή αυτόν του διεθνούς δικαίου ή αυτόν την προκλητικότητας. Και γνωρίζει τις συνέπειες επιλογών της και αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που θα έχει εάν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση της κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων που σχετίζεται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

  Το κύμα ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση

  Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

  Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, "πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν".

  Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι "ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές" και προσέθεσε: "Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου".

  Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

  "Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας" υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να νικήσουμε τον κορονοϊό

  Με το βλέμμα στο μέτωπο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, εκ νέου, ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. "Έχουμε το απόλυτο όπλο που είναι το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια της πειθούς. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και θα το πούμε χίλιες φορές αν χρειαστεί. Εννέα στους δέκα που είναι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε, όμως οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν", ανέφερε και επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της στον εμβολιασμό. 

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αμελήσουν την τρίτη δόση όπως και το αντιγριπικό εμβόλιο. "Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα επιμείνουμε στην προσπάθεια μας να πείσουμε αυτούς που μας αφήνουν περιθώρια να πειστούν. Κάποιοι δεν θα πειστούν αλλά δεν είναι η πλειοψηφία αυτοί", συμπλήρωσε.

  Όσον αφορά στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα είναι μία ευκαιρία για να γίνει ένας απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων. "Έχω σεβασμό για σταθερότητα και ευθυκρισία που έχει στο Συμβούλιο. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Το έχει πει ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες αλλά την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα σε εισηγήσεις των υπουργών της και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε. 

  Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση στην κ. Μέρκελ για δείπνο το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου. Πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ