Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 21-Οκτ-2021 07:41

    Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών ο Κ. Μητσοτάκης

    Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών ο Κ. Μητσοτάκης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Στο… σκηνικό της Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται από σήμερα και για δύο εικοσιτετράωρα το βλέμμα της Αθήνας.

    Έχοντας ολοκληρώσει ένα σημαντικό κύκλο γεωστρατηγικών και διπλωματικών κινήσεων, με τελευταίο σταθμό την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με τα άκρως θετικά αποτελέσματα που αυτή παρήγαγε σε επίπεδο εμβάθυνσης των συμμαχιών, ο πρωθυπουργός φτάνει στις έντεκα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.

    Η ατζέντα του ραντεβού των "27" στην…καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως η ενεργειακή κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις όχι μόνο στη Σύνοδο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που θα συνεδριάσει λίγες ώρες πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

    Αρχής γενομένης από το μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, που θα θέσει αναχώματα στην… περιπέτεια, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα εκατομμύρια των πολιτών της Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των "27" την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων, έχοντας ως σύμμαχο στις κινήσεις αυτές την Ιταλία.

    "Δεν υπάρχει μία ενιαία εξήγηση για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση στη ζήτηση και έχουμε παρατηρήσει προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς αερίου όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη. Φυσικά, η Ρωσία έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα κατάσταση.

    Νομίζω ότι κατανοούμε αρκετά καλά τι συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μία από τις ιδέες που έχουν προταθεί από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα, είναι να εξετάσουμε την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    "Αλλά ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο ασφαλώς σχετίζεται έντονα με τη γεωπολιτική διάσταση στην περιοχή, είναι το πώς μπορούμε να βρούμε διαφορετικές πηγές για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

    Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος -αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μία νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.

    Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβε μέτρα στήριξης, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων στην ενέργεια για τους καταναλωτές.

    "Αυτό έγινε και σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης. Διπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανση και διευρύναμε την περίμετρο των δικαιούχων, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περίπου 1.500.000 νοικοκυριά, τα οποία ενθαρρύνουμε να καταθέσουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, όταν ανοίξει.

    Από εκεί και πέρα, εκτός από τις κινήσεις αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρωταγωνιστήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα, να παρέμβει σε αυτή την πρωτόγνωρη, για δεκαετίες τουλάχιστον, ενεργειακή κρίση, έτσι ώστε ο ευρωπαίος καταναλωτής να βρει στήριξη και περαιτέρω δυνατότητες για να περάσει, όλο αυτό που όλοι ισχυρίζονται ότι έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει προφανώς θα ακουστούν ιδέες και προτάσεις", ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

    Η προκλητικότητα της Άγκυρας

    Όπως πράττει σε κάθε Συμβούλιο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα νέα επεισόδια προκλήσεων και ρητορικών εξάρσεων της ηγεσίας της Τουρκίας, που ιονίζει αρνητικά το περιβάλλον την Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας τα… ντεσιμπέλ των λεονταρισμών της μετά και την Τριμερή Σύνοδο στην Αθήνα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα είναι πάντα προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

    "Η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες, που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης", τόνισε, πριν δύο εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός.

    Όσον αφορά στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορά της, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης, θα παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα και θα αναδείξει, εκ νέου, την υποχρέωση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ