Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 12:48

  Αρχίζει αύριο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων

  Αρχίζει αύριο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συναντώνται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, οι πρόεδροι κοινοβουλίων των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (καθώς και κρατών με καθεστώς παρατηρητή, κρατών με καθεστώς εταίρου για τη δημοκρατία και κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών), στο πλαίσιο διάσκεψης που διοργανώνεται από κοινού από τη Βουλή των Ελλήνων και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, θα κηρύξουν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rik Daems και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Marija Pejčinović Burić.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, περισσότεροι από 50 πρόεδροι εθνικών αντιπροσωπευτικών σωμάτων και κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών, και περίπου 300 εκπρόσωποι πρόκειται να μετάσχουν, προκειμένου να συζητήσουν τρία σημαντικά επίκαιρα θέματα:

  - Οι Δημοκρατίες στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω Covid-19 στη δημόσια υγεία: ανταλλαγή εμπειριών. Κεντρικές ομιλίες από την Προέδρο της Ρουμανικής Γερουσίας κ. Anca Dana Dragu, την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Valentina Matviyenko και τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka.

  - #EnvironmentRightNow: Εθνικά Κοινοβούλια και το δικαίωμα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Κεντρικές ομιλίες από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Kakha Kuchava, την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας κ. Anu Vehviläinen και το μέλος του Συμβουλίου για τη Νεολαία του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Σπύρο Παπαδάτο.

  - Το κοινό μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Κεντρικές ομιλίες από την πρόεδρο της Βελγικής Γερουσίας κ. Stephanie D'Hose, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Αννίτα Δημητρίου και τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας, κ. Igor Zorčič.

  Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των συμμετεχόντων κοινοβουλίων και κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργου Μυλωνάκη και της Γενικής Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Δέσποινας Χατζηβασιλείου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  - Τα κοινοβούλια μετά την πανδημία

  - Έκθεση πεπραγμένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ECPRD)

  - Προτεραιότητες και προγραμματισμός εργασιών του ECPRD για το διάστημα 2022-2023.

  Στο περιθώριο των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων προέδρων, μεταξύ αντιπροέδρων, κοινοβουλευτικών επιτροπών, κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας και εκπροσώπων κοινοβουλίων σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μεταξύ μελών της ελληνικής κυβέρνησης με προέδρους κοινοβουλίων και επικεφαλής κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών.

  Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνος Τασούλας θα έχει τις ακόλουθες διμερείς συναντήσεις, σύμφωνα με τον έως τώρα ισχύοντα προγραμματισμό:

  Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας κ. Alen Simonyan (16:40)

  Με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας κυρία Lindita Nikolla (17:20)

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Kakha Kuchava (18:00)

  Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

  Με τη γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Marija Pejčinović Burić (10:00)

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka (15:30)

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ κ. Mickey Levy (16:10)

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβίας κ. Ivica Dacic (16:50)

  Με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Talat Xhaferi (17:30)

  Με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ρωσίας κυρία Valentina Matviyenko (18:20)

  Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

  Με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας κυρία Anu Vehviläinen (09:30)

  Οι εργασίες της διάσκεψης πλαισιώνονται από πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

  - Την υποδοχή από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και ξενάγηση των προέδρων στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Πύλη/Portals στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 19:30)

  - Την ξενάγηση των προέδρων στην ιστορική επετειακή έκθεση "Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά" στο Μέγαρο της Βουλής (Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 19:00)

  - Συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο νότιο προαύλιο του Μεγάρου της Βουλής (Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 19:45).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ