Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 10:38

  Κ. Χατζηδάκης: Ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για το Δημογραφικό

  Χατζηδάκης Economist
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη "σφαιρική” και "αποτελεσματική” αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του Economist με το ίδιο θέμα.

  Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η δημογραφική κρίση αποτελεί απειλή για όλη την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα.

  Κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια έχει 1,34 παιδιά, την ίδια ώρα που ο δείκτης αναπλήρωσης είναι 2,1 παιδιά, δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, συμπληρώνοντας πως το 2030 η Ελλάδα θα έχει το οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, ενώ σήμερα είναι 2η στην κατάταξη μετά την Ιταλία.

  Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως με την ολοκλήρωση της απογραφής θα καταγραφεί πως θα έχουμε μείωση του πληθυσμού σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή.

  Μιλάμε για ένα πρόβλημα που, αν αφεθεί, θα απειλήσει και την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια, επισήμανε.

  Ο ίδιος τόνισε πως οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε επειγόντως, αντιμετωπίζοντας τα βαθύτερα αίτια της υπογεννητικότητας.

  Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά σε ένα υπουργείο, αλλά σε περισσότερα, είπε. Είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει μία πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά και σφαιρικά, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

  Παράλληλα, ο Υπ. Εργασίας δήλωσε πως η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση και διεύρυνε τη συμμετοχή για το πρόγραμμα με τα vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

  Η κυβέρνηση, επίσης, κάλυψε 3.000 περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

  Υπήρξε άμεση οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά π.χ. μέσω από το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, την αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί σε κάθε οικογένεια, κλπ.

  Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, μεταξύ άλλων:

  - Θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας 14 ημερών

  - Αύξηση των προβλεπόμενων αδειών για γονείς και φροντιστές

  - Πληρωμένη γονική άδεια και για τους δύο γονείς

  - Δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο για όσους εργαζομένους το επιλέξουν

  - Θεσμοθέτηση ενός πλαισίου για τηλεργασία με δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης

  Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση χορήγησε κίνητρα για επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

  Ο ίδιος ανέφερε πως από τα 500 άτομα που εργάζονται στο νέο κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το15% είναι Έλληνες του εξωτερικού που αποφάσισαν να επιστρέψουν, προφανώς και λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

  Ο Υπ. Εργασίας παρουσίασε, τέλος, τα νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου με τον ίδιο ακριβώς στόχο, δηλαδή την αντιμετώπιση του δημογραφικού:

  - Εναλλακτικές μορφές φύλαξης παιδιών ("νταντάδες της γειτονιές”). Θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

  - Επιδότηση μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Πιλοτικά θα καλύψει 2500 βρέφη και παιδιά.

  - Χρηματοδότηση 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακών σταθμών και ίδρυση νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

  - Ειδική στήριξη σε μητέρας που μένουν εκτός αγοράς εργασίας προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και δυσκολεύονται να επανενταχθούν. Στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης για 10.000 θέσεις.

  - Φρένο στον δημογραφικό κίνδυνο στο Ασφαλιστικό μέσω των ατομικών "κουμπαράδων” του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης από το 2022.

  Η κυβέρνηση θα αναλάβει νέες δράσεις λαμβάνοντας υπόψιν τα πορίσματα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

  Η μείωση της ανεργίας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ