Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 07:44

  Αν. Μεσόγειος, Κυπριακό, Λιβύη στην ατζέντα της Τριμερούς Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-Σίσι

  Αν. Μεσόγειος, Κυπριακό, Λιβύη στην ατζέντα της Τριμερούς Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-Σίσι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στους ρυθμούς της 19ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου κινείται σήμερα η Αθήνα, με την ελληνική διπλωματία να προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της ενίσχυσης των συμμαχιών της.

  Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ στις 11 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι, με τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών στον Τύπο και το γεύμα εργασίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα τετ α τετ που έρχεται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη-Νίκου Αναστασιάδη και  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επαναβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας, σε σειρά από τομείς, με βασικό αυτόν της ενέργειας. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, που αποτελεί ένα έργο, το οποίο θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

  Στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-Σίσι θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές εξελίξεις. Όπως:

  - Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  - Το Κυπριακό.

  - Οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

  - Κοινή Διακήρυξη.

  Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναμένεται, όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, η οποία θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

  Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.

  Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας. Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με την Αθήνα, έχει μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, που επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου.

  Όπως σχολιάζουν παράγοντες, είναι η πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας τη χώρα μας σε κόμβο "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας.

  "Πρόκειται για μία τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία που καταδεικνύει την δραστηριότητα της Ελλάδας και στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας-συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.

  Η συμφωνία, που δρομολογεί την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί προϊόν των άριστων σχέσεων που έχουμε με το Κάιρο, με τις βάσεις για την υπογραφή να μπαίνουν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τον περασμένο Ιούνιο", αναφέρουν στελέχη.

  Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το… ενεργειακό deal να βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

  "Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μία περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", αναφέρουν πηγές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε…σκηνικό Βρυξελλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το σύνολο της ελληνικής ατζέντας στους ομολόγους του, ζητώντας μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα θέσει αναχώματα στην…ενεργειακή περιπέτεια, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα εκατομμύρια των πολιτών της Ένωσης.

  "Δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά. Και είναι ευτυχής η συγκυρία αφενός ότι το περιεχόμενο των προτάσεών μας συνδέεται άμεσα και με τις πρωτοβουλίες τις ελληνικές, τις γαλλικές και τις ισπανικές, αλλά και με το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής ακόμα μία φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα", ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σκιαγραφώντας την επόμενη μεγάλη πρόκληση που ανοίγεται στον ορίζοντα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Όπως, μάλιστα, παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, στην ίδια γραμμή με αυτή της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία, δείχνοντας, για μία ακόμα φορά, ότι η ομάδα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δημιουργεί ατζέντα και ανοίγει το διάλογο για ζητήματα που απασχολούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

  Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ